שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

הנתונים נחשפים: תלמיד שגר בפריפריה מקבל תקציב כפול ממשרד החינוך

המשרד פרסם את נתוני התקציב ל-2018 • תלמיד יסודי ביישובי פריפריה, מקבל תקציב שנע בין 25-21 אלף שקלים בשנה, לעומת תלמיד ביישובים החזקים שמתוקצב ב-13-12 אלף שקלים בשנה • תלמיד מהעשירון הנמוך יקבל שש שעות טיפוח, לעומת שעה בעשירון הגבוה

תלמיד בפריפריה? קבל יותר תקציב // צילום ארכיון: יהושע יוסף ,
תלמיד בפריפריה? קבל יותר תקציב // צילום ארכיון: יהושע יוסף

בתי ספר ברשויות חלשות - מקבלים יותר: במסגרת נתוני השקיפות התקציבית לשנת הלימודים התשע"ח (2018), מפרסם היום (ראשון) משרד החינוך נתונים מהם עולה כי התקצוב הממוצע לתלמיד בפריפריה ביסודי ובחטיבת הביניים, גבוה כמעט פי שניים מתלמיד שמתגורר ביישובים חזקים כמו רמת השרון, הוד השרון גבעתיים או הרצליה. 

כך למשל תלמיד יסודי במצפה רמון מתוקצב בלמעלה מ-25 אלף שקלים בשנה, תלמיד בחצור הגלילית ב-23,670 שקלים בשנה, באופקים ב-23,360 שקלים בשנה, בבית שאן ב-22 אלף שקלים בשנה ובירוחם ב-21 אלף שקלים בשנה. מנגד, תלמיד בסביון מתוקצב ב-12,445 שקלים בשנה, בהוד השרון ב-13 אלף שקלים בשנה, בגבעתיים, בהרצליה וברמת גן ב-13.5 אלף שקלים בשנה.

צילום: יוסי זליגר

הפערים הם נגזרת של מדיניות שמוביל משרד החינוך בשנים האחרונות, של הקצאה כספית גבוהה יותר לתלמיד מרקע כלכלי נמוך ביחס לתלמיד מרקע כלכלי גבוה - שם גם הרשות המקומית וגם ההורים יכולים להרשות לעצמם להשקיע יותר בחינוך, מה שלמעשה מרחיב את הפערים בן התלמידים. במסגרת מודל התקצוב הדיפרנציאלי שהנהיג המשרד, הוחלט כי על כל שעת טיפוח שיקבל תלמיד מעשירון גבוה, תלמיד מעשירון נמוך יקבל שש שעות. בשנת התשע"ח המשרד הגיע לרמת יישום של 78 אחוזים מהתכנית לתקצוב הדיפרנציאלי.

את הפער אפשר לראות גם בעלות הממוצעת לתלמיד ברמה המחוזית, וממנו עולה כי משרד החינוך מעביר יותר תקציב לתלמידים בפריפריה. המחוזות שמובילים בתקצוב בתי ספר יסודי רשמי בחינוך רגיל, הם מחוז צפון עם תקצוב ממוצע לתלמיד של 17,758 שקלים, מחוז דרום עם 16,469 שקלים, לעומת מחוז מרכז עם תקצוב ממוצע לתלמיד שעומד על 15,035 שקלים, ומחוז תל אביב שעומד על 14,769 שקלים.

בחטיבות הביניים, המחוזות שמובילים בתקצוב הם צפון עם תקצוב ממוצע לתלמיד של 22,000 שקלים, מחוז דרום עם 21,372 שקלים, לעומת מחוז תל אביב עם תקצוב ממוצע לתלמיד שעומד על 19,369 שקלים, ומחוז מרכז עם 18,877 שקלים. 

עם זאת, פערים בין תלמידים ביישובים חזקים לחלשים עדיין קיימים ובאים לידי ביטוי גם בתוצאות בחינות המיצ"ב, במשרד החינוך ציינו כי בכוונתם להמשיך ולחתור להמשך צמצום הפער.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר