רוסיה השלימה עם פעילות ישראל בסוריה

גם אחרי הבחירות, המדיניות הישראלית נותרה בעינה: לא לאפשר לאיראן להתבסס בסוריה • חוסר התגובה הרוסית על התקיפה מלמד: בקרמלין משלימים כרגע עם הפעילות • פרשנות

צילום: AFP // תקיפה בסוריה (אילוסטרציה) ,
צילום: AFP // תקיפה בסוריה (אילוסטרציה)

התקיפה המיוחסת לחיל האוויר בליל שבת בסוריה מלמדת שגם אחרי הבחירות, המדיניות הישראלית נותרה כשהיתה: לא להתבססות האיראנית בסוריה, ולא להסבה של טילים למדויקים לטובת חיזבאללה.

היעד שהותקף, כך לפי כלי התקשורת בסוריה, נמצא בעיר מסייף, הסמוכה לחמה. על פי הדיווחים, חיל האוויר כבר תקף שם לפחות חמש פעמים בשנתיים האחרונות מתקנים שונים ששייכים לכוחות האיראניים. 

הפעם, כך נראה, מדובר במתקן שבו ביצעו האיראנים דיוק לטילים שהם מספקים לחיזבאללה. סביר שבשלב מאוחר יותר יועדו הטילים להעברה ללבנון, אם כי איראן מתכננת לחמש גם את המיליציות שפועלות תחת חסותה בסוריה בטילים דומים.

פרויקט דיוק הטילים של חיזבאללה, שאותו מבצעת איראן, נמצא במוקד הפעילות הישראלית בשנים האחרונות. באמצעותו מנסה איראן להעניק לטילים של חיזבאללה רמת דיוק גבוהה (ראש הממשלה נקב בשנה שעברה ברדיוס של כ־10 מטרים), ובמקביל גם להאריך את הטווח של חלק מהטילים. לישראל כבר יוחסו בעבר כמה תקיפות של מתקנים שבהם התבצעה פעילות הקשורה לדיוק הטילים, בהם התקיפה בספטמבר האחרון במערב סוריה, שהובילה לשרשרת אירועים שבסיומה הופל מטוס האיליושין הרוסי.

התקיפה שלשום עברה חלק מבחינת ישראל - ללא תגובה סורית או רוסית משמעותית. ניתן ללמוד מכך שרוסיה השלימה, לעת עתה, עם הפעילות הזאת, כל עוד היא לא מסכנת את כוחותיה המוצבים בסוריה. סביר שחיל האוויר מקפיד גם להימנע, ככל הניתן, מחיכוך עם סוללות טילי הקרקע־אוויר הסוריות, כדי שלא להיקלע שוב לאירועים שעלולים לגרור התנגשות מחודשת עם רוסיה.

גם המדיניות עצמה של פעילות אקטיבית כנגד איראן ושלוחיה לא צפויה להשתנות לפי שעה. אולם הממשלה החדשה - בהובלת שר הביטחון הבא - תידרש בכל זאת לבחון את הפעילות במב"מ (המערכה שבין המלחמות) על רקע השינויים שעוברת סוריה עם סיומה של מלחמת האזרחים ועל רקע המעבר האפשרי של איראן לפעילות צבאית בעיראק וניסיונותיה להסיט את פרויקט הדיוק למפעלים בלבנון. בשנה האחרונה חשפה ישראל ארבעה מפעלים כאלה - שלושה מפעלים שהוקמו בחשאי בביירות נחשפו בנאומו של נתניהו בעצרת הביטחון של האו"ם, ועל קיומו של מפעל נוסף דווח, על פי פרסומים שונים, בחודש שעבר לאמריקנים והם פעלו בעניינו מול ממשלת לבנון.

התחושה בישראל היא שיש כעת חלון הזדמנויות שמאפשר לדחוק את איראן מסוריה, או לפחות לצמצם משמעותית את פעילותה. זאת, לא רק על רקע ההסתייגות הרוסית הברורה מהפעילות האיראנית (וההסתייגות של סוריה, גם אם לא בפומבי, מחשש לשיבוש במהלכים לשיקום המדינה), אלא גם על רקע התמיכה האמריקנית וההכרזה בשבוע שעבר על משמרות המהפכה כארגון טרור. התקווה בישראל היא שבשילוב של פעילות צבאית, מדינית, כלכלית ותקשורתית־הסברתית, ניתן יהיה כעת לסכל את המהלכים האיראניים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר