גורמים בקהיר ל"ישראל היום": "ההצעה המצרית - פירוז עזה תמורת הסרת המצור"

על פי הגורמים, בישראל ובמצרים מתכוננים לשלב הבא בשיחות ההסדרה • ביטחון הפנים יישאר בידי חמאס, אך הארגון יוותר על הנשק הכבד • האו"ם, מדינות ערב והאיחוד האירופי ישקיעו מאות מיליונים במיזמים • המכשולים: הפלגים יסרבו להתפרק מנשקם, ברמאללה יזעמו

עימותים עם צה"ל בגבול עזה// צילום ארכיון: אי.פי.אי ,
עימותים עם צה"ל בגבול עזה// צילום ארכיון: אי.פי.אי

הוצאת כל סוגי הנשק מעזה למעט נשק קל שיהיה בפיקוח תמורת הסרת המצור ושורת פרויקטים בינלאומיים לשיפור המצב ברצועה - זה, על פי גורמי ביטחון מצריים ובכירים פלשתינים בעזה וברמאללה, צפוי להיות השלב הבא בהסדרה ברצועת עזה. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      צילום: קובי ריכטר, TPS

      על פי התוכנית המוצעת, כל ענייני הפנים יישארו בידי הארגונים הפלשתיניים בראשות חמאס או ישות פוליטית מאוחדת של כלל הארגונים ברצועה. ביטחון הפנים ברצועה יתבסס על מנגנוני הביטחון הלאומי של חמאס שפועלים כבר כעת. הנשק שיישאר בעזה ויותר לשימוש של כוחות ביטחון הפנים יהיה נשק קל, היקפו יהיה מצומצם והוא יהיה נתון תחת למנגנון פיקוח מחמיר. 

      במקביל לפירוז, יוסר המצור הישראלי־מצרי מעזה, ובעזה יוצאו לפועל פרויקטים נרחבים בתחומי התשתיות, התעסוקה, הכלכלה, הבריאות והחינוך היסודי, העל־יסודי והאקדמי. המימון יגיע מהאו"ם, מהאיחוד האירופי וממדינות ערב ובראשן סעודיה, קטאר ונסיכויות המפרץ הפרסי. גולת הכותרת היא פתיחת ערוץ ימי לנמל עזה, שתאפשר בשלב ראשון יצוא ויבוא של סחורות ישירות מרצועת עזה

      על פי גורמים ביטחוניים במצרים ובכירים פלשתינים בעזה וברמאללה, בירושלים ובקהיר הפנימו כי שליטת חמאס בעזה היא עובדה מוגמרת ולפי שעה מדובר בנתון שהוא בבחינת "הרע במיעוטו". כמו כן, הצדדים השלימו עם העובדה כי הרשות הפלשתינית תתקשה לשוב ולשלוט ברצועת עזה בין שבעקבות הסדר פנים־פלשתיני, ובין שבגלל קריסת שלטון חמאס על רקע המצב ההומניטרי החמור או בהמשך לעימות צבאי עם ישראל. בעניין זה מדגישים מקורות מצריים כי מדיניות "היד הרכה" של צה"ל לפרובוקציות האלימות מעזה נובעת מחוסר רצונה של ישראל בקריסת משטר חמאס, ומהחשש כי במקרה כזה את הוואקום הזה ימלאו ארגונים קיצוניים פרו־איראניים או הארגונים הסלפיים המזוהים עם דאעש.

      ההסדרה יכולה להתבצע בתוך שלוש עד חמש שנים

      בישראל ובמצרים מעריכים כי הסדרה כזאת יכולה להתבצע בתוך שלוש עד חמש שנים, אולם המכשול העיקרי הוא ההתנגדות של חמאס ושאר הפלגים הפלשתיניים החמושים להתפרק מנשקם. מכשול נוסף הוא עמדת אש"ף והרשות הפלשתינית ברמאללה, שלפיה פירוק הרצועה מאמצעי לחימה הוא בראש ובראשונה אינטרס של ישראל ורצונה למסמס את חזון המדינה הפלשתינית העצמאית. לדברי בכירים ברמאללה, אבו מאזן והנהגת אש"ף יסכימו לפירוק חמאס והפלגים בעזה רק אם הרשות הפלשתינית תוביל מהלך כזה כאשר השליטה ברצועה כבר תהיה בידי הרשות.

      בקהיר ובירושלים רואים את ההסדרה המתגבשת בחיוב // צילום: אי.פי.אי

      מכל מקום, בקהיר ובירושלים רואים את ההסדרה המתגבשת בחיוב, ודרגים ביטחוניים בארה"ב קיבלו לידיהם טיוטות שעליהן שקדו לאחרונה צוותים ישראליים ומצריים. לדברי בכיר ביטחוני מצרי, "כעת ממתינים לממשלה החדשה שתיבחר בישראל כדי להאיץ את המהלך כאשר המטרה לאחר הבחירות בישראל היא לערב מדינות ערביות משפיעות נוספות כגון קטאר, סעודיה, ירדן ונסיכויות המפרץ הפרסי". 

      "אם אבו מאזן וההנהגה ברמאללה לא יערימו מכשולים, יהיה אפשר להוציא לפועל את התוכנית בשיתוף פעולה מלא של כלל הגורמים האזוריים תוך מתן ערבויות וסיוע של הקהילה הבינלאומית", הוסיף הגורם, "אולם ההערכות הן כי תהיה התנגדות עזה לתוכנית לפירוז הרצועה מנשק ואמל"ח, הן מצד אש"ף ובעיקר מצד הפלגים החמושים בעזה".

      העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

      Read this article in English

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר