שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

בכירים בצה"ל תוקפים את ליברמן: "חסר אחריות"

סערה בעקבות הפרסומים שלפיהם ליברמן אמר לקצינים בכירים בדיון ביטחוני סגור: "אני מרגיש פה כמו עם הנהלת שלום עכשיו" • הרקע: המחלוקת לגבי מבצע בעזה או טיפול במנהרות חיזבאללה

מתקפה על ליברמן // צילום: אורן בן חקון ,
מתקפה על ליברמן // צילום: אורן בן חקון

בכירים בצה"ל האשימו אמש, במרומז, בשיחה עם "ישראל היום" את שר הביטחון היוצא, אביגדור ליברמן, ב"חוסר אחריות". זאת לאחר שפורסם כי ליברמן ביקש להשהות את המבצע לנטרול מנהרות חיזבאללה בצפון לטובת מבצע קרקעי בעזה.

ביממה האחרונה פרץ בפומבי הוויכוח שהתנהל בין ליברמן לצמרת צה"ל. ליברמן סבר שהמבצע נגד המנהרות אינו דחוף וניתן לדחותו, משום שחשוב יותר לטפל מיידית בחמאס. עמדתו נגדה את העמדה המקצועית של צה"ל ואת עמדתם של יתר ראשי מערכת הביטחון, שזכו לגיבוי מוחלט מצד ראש הממשלה נתניהו ושרי הקבינט האחרים.

המבצע נגד המנהרות בצפון הובא לאישור הקבינט ב־7 בנובמבר, ואושר; ליברמן היה השר היחיד שהתנגד. ארבעה ימים אחר־כך הסתבך הכוח המיוחד של צה"ל בפעולה בחאן יונס, ולאחר יומיים של לחימה התכנס הקבינט שוב כדי לדון בבקשת חמאס להפסקת אש. בדיון הזה הוצגו - באופן חריג - עמדות הפוכות של שר הביטחון ושל צה"ל. ליברמן סבר כי יש לפעול מיידית, קרקעית, נגד חמאס, ואילו הרמטכ"ל הוביל את עמדת צה"ל שיש לקבל את הפסקת האש.

אמר כי אין תכלית למבצע קרקעי בעזה. הרמטכ"ל // צילום: יונתן זינדלר/פלאש 90

עמדתו של הרמטכ"ל נשענה אז על שלושה נימוקים עיקריים: חוסר התוחלת בפעולה קרקעית בעזה, מזג האוויר שהגביל באותן יממות את פעילות חיל האוויר, ומעל לכל - הצורך לטפל במנהרות חיזבאללה בצפון - מבצע שכבר אושר קודם לכן בקבינט. איזנקוט אף הקריא לשרים מכתב ששלח אלוף פיקוד הצפון, יואל סטריק, שהזהיר מפני הנזק שעלול להיגרם אם המבצע נגד המנהרות לא יצא לפועל מיידית. בסופו של דבר, הצביעו שרי הקבינט בעד עמדת הרמטכ"ל, וליברמן מצא את עצמו שוב בדעת מיעוט. למחרת החליט שר הביטחון להתפטר, מהלך שספג אז ביקורת חריפה משום שהוא העניק הישג לחמאס.

הבכירים בצה"ל אמרו אמש כי "ההתעקשות לביצוע המבצע בצפון בעת הזאת היתה עניינית". לדבריהם, "אם המבצע לא היה מתבצע כעת היה נוצר איום בלתי סביר על תושבי הצפון", וזאת על רקע האפשרות שחיזבאללה היה מחליט להפעיל את אחת המנהרות בטרם טופלו. הבכירים הוסיפו כי "ביצוע הפעולה בצפון כעת הוא אחריות; אי הביצוע הוא בריחה מאחריות" - רמיזה ברורה להחלטתו של ליברמן להתפטר למרות שהמבצע כבר אושר.

חילופי הדברים האלה מצטרפים לפרסום אמש ב"החדשות" ובערוץ עשר, ולפיו בדיון ביטחוני סגור שעסק באפשרות של פעולה קרקעית ברצועת עזה, אמר ליברמן כי "אני מרגיש פה לפעמים כמו בדיונים עם הנהלת שלום עכשיו". זאת, לאחר שהרמטכ"ל אמר בדיון כי "אין הצדקה לפעולה קרקעית" בעזה. אגב, בדיון המדובר השתתפו כמה אלופים וכן ראש השב"כ נדב ארגמן, שהציג עמדה זהה לזאת של הרמטכ"ל. 

במהלך עבודתם המשותפת, הקפידו ליברמן ואיזנקוט על תיאום וכבוד הדדי, אולם כעת נחשף עומק הקרע בין השניים, שנבע בעיקרו מפערים מקצועיים ומהעובדה שליברמן מצא את עצמו מבודד בעקביות, כאשר צה"ל מתואם לרוב בעמדותיו עם ראש הממשלה נתניהו.

מטעמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר בתגובה לדברים: "אין שום מקום לאמירות מסוג זה. חייבים להשאיר את צה״ל מחוץ לכל ויכוח פוליטי".

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר