שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

לא בנו מחלף - כי אלה "לא ערים ליכודיות"

הפרוטוקול חושף: האם שיקולים פוליטיים מנעו הקמת מעבר עילי – והובילו לפקקי ענק בפרויקט הרכבת החדשה לכרמיאל? • כשנשאל על הנושא, יצחקי ענה: "לא בענה, לא דיר אל אסד ולא כרמיאל הן ערים ליכודיות" • יצחקי: "אם הדברים נאמרו, אני מתנצל"

אביגדור יצחקי // צילום: דודי ועקנין ,
אביגדור יצחקי // צילום: דודי ועקנין

האם שיקולים פוליטיים מחלחלים להחלטות הוועדה לתשתיות לאומיות (הוות"ל)? תמליל של דיון שעסק בבניית הפרדה מפלסית בין מסילת הרכבת לכרמיאל לבין כביש 784, בדומה לגשר שהוקם מעל צומת אחיהוד, חושף אמירה של יו"ר הוות"ל, אביגדור יצחקי, שלפיה "לא בענה, לא דיר אל אסד ולא כרמיאל זה לא ערים ליכודיות".

לפני כחודשיים החלה לפעול הרכבת לכרמיאל. 15 שנים חיכו תושבי האזור ליום הזה, אבל בשולי המעמד החגיגי וההיסטורי, הלכה וגברה מחאה של תושבי כרמיאל. מאז אסון רבדים שאירע ב־2005, ובו נהרגו שבעה בני אדם כתוצאה מהתנגשות של רכבת במשאית, ביטלה רכבת ישראל עשרות רבות של מפגשי מסילות רכבת עם כבישים באמצעות הפרדה מפלסית בדמות גשרים או מנהרות. אולם סחבת בהליכים ביורוקרטיים גרמה לכך שבצומת כרמיאל מערב, פסי הרכבת חוצים את כביש 784, היורד מכביש 85 הסואן והאדום ליישובי משגב, ומחסום הרכבת, הנסגר 4-2 פעמים בשעה למשך כמה דקות בכל פעם, גורם למפגע תעבורתי שעלול לסכן את הנהגים. זאת, בעוד בצומת אחיהוד הוקם גשר מעל כביש 70, כהפרדה מפלסית, על מנת שהמסילה לא תיפגש עם הכביש ותפריע לתנועה.

התוכנית להפרדה מפלסית בין המסילה לכביש 784 לא קודמה במשך שנתיים, והדיונים בוועדות התכנון התחדשו רק באמצע 2016. בטקס חנוכת הקו, שנערך כחצי שנה אחר כך, הובטח כי בתוך שנתיים וחצי יוקם מחלף שיכלול הפרדה מפלסית.

אלא שבשבועות האחרונים קיבלה הות"ל הכרעה שלפי גורמים ברשויות המוניציפליות באזור, תביא לעיכוב נוסף בהשמשת המחלף ואף תגרום למפגע נופי - מחלף שיוקם על סוללות עפר. 

הפסים החוצים את כביש 784 // צילום: גיל אליהו/ג'יני

"התפקיד של הות"ל הוא לעסוק בתכנון ולא לעסוק בשאלות של עלות כספית. ביצוע של חלופת הגשר הוא מהיר יותר, פחות מפריע לתנועה וטוב יותר מבחינה נופית", אמר ל"ישראל היום" בכיר באחת מהרשויות המוניציפליות באזור. 

הצצה לתמליל של אחד מהדיונים האחרונים חושף כי הצוות המקצועי של הוועדה תומך בהקמת המחלף על גשרים, ואף מעלה את הקשיים שייגרמו אם המחלף ייבנה על סוללות עפר. יו"ר הוועדה, אביגדור יצחקי, טען מנגד כי עלות חלופת הגשרים היא יקרה יותר, וכי אם לא תיבחר אפשרות הסוללות - המחלף לא יוקם כלל.

מתוך תמליל הדיון של הות"ל מפברואר 2017:

ליטל ידין: "אני גם בכל זאת רוצה לומר משהו לגבי התקציב. אני לא יודעת למה ההתעקשות הזאת של האוצר על הסכום הזה. אבל אנחנו רק לאחרונה מקבלים כל מיני פתאום יוזמות של חיבורים וכבישים חדשים, שהדבר הזה עוד מעוגן בתוכנית. בכלל, אמורים היו לתקצב אותו כי זה כבר מאושר. אבל יש לנו עכשיו בקשות לכבישים חדשים".

אביגדור יצחקי: "את רוצה שאסביר לך? מה את לא מבינה?"

ליטל ידין: "פתאום לזה מוצאים תקציב".

אביגדור יצחקי: "ליטל, את רוצה שאסביר לך, מה את לא מבינה?"

ליטל ידין: "כן".

אביגדור יצחקי: "תשמעי, לא בענה, לא דיר אל אסד ולא כרמיאל זה לא ערים ליכודיות".

ליטל ידין: "אז השאלה אם אנחנו, הוועדה, צריכים לשתף פעולה עם זה".

בשלב זה, מצוין במסמכי התמליל, הופסקה ההקלטה של הדיון.

יו"ר הות"ל אביגדור יצחקי מסר בתגובה כי "לגבי הציטוט, אני לא זוכר אותו, ואם הדברים אכן נכונים, אני מתנצל. בלהט העשייה נאמרים לפעמים דברים שלא צריכים להיאמר". משרד האוצר, שהוועדה לתשתיות לאומיות נמצאת תחת אחריותו, מסר בתגובה: "ההפרדה המפלסית תוכננה על ידי נתיבי ישראל בהתאם לסטנדרטים מקצועיים וסביבתיים גבוהים".

<!-- //--> טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר