ועדת העבודה והרווחה התכנסה היום בבוקר (ד') ואישרה את נוסח הצעת החוק של שר האוצר ושל ח"כ אלי כהן, לפיו יונהג לראשונה בישראל חוק פנסיה חובה לעצמאיים. החוק אושר במסגרת חוק ההסדרים עם התקציב הדו שנתי וצפוי להיות מאושר בקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק של ח"כ כהן אושרה בקריאה טרומית במושב הקיץ האחרון של הכנסת קודמה על ידי שר האוצר כהצעת חוק ממשלתית וצפויה להיכנס לתוקף בתחילת 2017.
בשנת 2007 נחקק חוק פנסיה חובה שעל פיו על כל עובד שכיר יחול הסדר פנסיוני. עם זאת, בתחולת החוק לא נכללו אוכלוסיית העצמאים, המהווים כ- 12% מכוח העבודה במשק. כתוצאה מכך, חלק נכבד מהם אינו מבוטח במסגרת תוכנית פנסיה. הצורך בהתערבות ובחיוב חיסכון לגיל פרישה בולט, נוכח היתרונות שיש לחיסכון זה הן ברמת הפרט והן ברמת החברה כולה. ע"פ ההערכות כיום כ 40%-50% מהעצמאים אינם חוסכים לפנסיה.
ח"כ אלי כהן אמר בתגובה כי "מטרת הצעת החוק היא להביא לכך שלעוסקים העצמאיים תהיה פנסיה לאחר פרישתם מהעבודה בהגיעם לגיל פרישה. שכן, הצורך בביטוח פנסיוני אצל העצמאים לא שונה מזה של השכירים". המתווה לחיסכון הפנסיוני לעצמאיים שאושר על ידי שר האוצר גובש בשיתוף עם ארגוני העצמאיים והעסקים הקטנים ביניהם להב ולשכת יועצי המס.
לפי מתווה חוק הפנסיה לעצמאיים על פי הצעת החוק, החוק יחול בשנת 2017. שיעורי ההפרשה לפנסיה: עד מחצית השכר הממוצע שיעור ההפרשה יעמוד על 4.45% ובין חצי השכר הממוצע עד השכר הממוצע על 12.55%, נזכיר כי השכר הממוצע כיום עומד על 10,021 שקל לחודש. הפחתת תשלום דמי הביטוח הלאומי אותו משלמים העצמאיים על חלק משכרם שאינו עולה על 60% מהשכר הממוצע במשק מ-6.72% ל-2.87% ויועלה ל-1.6% על חלק השכר אשר עולה על 60% מהשכר הממוצע במשק (המשתכרים עד כ-21 אלף שקל ייהנו מהפחתת תשלומי הביטוח הלאומי ומעבר לשכר זה תהיה עלייה בתשלומי דמי הביטוח הלאומי). כמו כן, חובת ההפרשה לא תחול על: עצמאיים מתחת לגיל 21, עצמאיים מתחת לגיל 60, עצמאיים בגיל 55 ביום כניסתו של החוק לתוקף.
עצמאי שלא יפריש בהתאם לחוק ייקנס בסך של 500 שקל וזאת רק לאחר קבלת התראה (בעוד שבגין מעסיק של שכירים יכול להיות חיוב פלילי במקרה של עצמאיים נקבע בחוק קנס כספי).
העלות של החוק לקופת המדינה נאמדת ב-380 מיליון שקל מתוכם 200 מיליון שקל מקורם בהפחתת תשלומי דמי הביטוח הלאומי ועוד כ- 180 מיליוני ₪ כתוצאה מניצול צפוי של הטבות המס. העצמאיים ייהנו מהיכולת למשוך חלק מקופת הפנסיה בפטור ממס במקרה של סגירת העסק, בדומה לשכיר שמסיים את עבודתו. סכום המשיכה יהיה הנמוך מבין שלוש האפשרויות הבאות: שליש מסך תשלום ההפקדות שהפקיד העצמאי לקופה; 12,230 שקל לשנה כפול מספר השנים בהן הפקיד לקופה; השכר החודשי של העצמאי כפול מספר השנים בהן הפקיד לקופה. במטרה לעודד את החיסכון לטווח ארוך אצל העצמאיים, סוכם על הגדלת שיעור ההפקדה לפנסיה שתוכר לצורכי מס ב-0.5% נוספים.
ח"כ כהן: "חובתנו לדאוג לציבור העצמאיים, שלא נכללים בחוק הפנסיה חובה ולכן נותרו ללא מקורות הכנסה שיעמדו לרשותם בעת פרישתם מהעבודה. החוק הנוכחי נועד להגן על העצמאיים ולתת להם רשת ביטחון סוציאלית בהגיעם לגיל פרישה כאשר הם אינם יכולים לעבוד ונפסקת השתכרותם".