מעשה בגזר

כמה יינות שכדאי לטעום בפסטיבל "חוויה בכרם" הקרוב

כרמי יקב רד פואטרי.  לרוב, החוגגים העיקריים  הם מארגני הפסטיבל ,
כרמי יקב רד פואטרי. לרוב, החוגגים העיקריים הם מארגני הפסטיבל

בעיניו של אורח מארץ אחרת, שהיה נחשף לכמות האירועים ופסטיבלי היין שנערכים בישראל בחודשים שלפני ראש השנה, היינו נראים כמעצמת יין. פסטיבלים אזוריים וארציים, ירושלמיים ותל־אביביים, גדולים וקטנים, שנערכים בתקופה הזו מושכים אליהם את חובבי היין, את אלה שרק רוצים לבלות ואת היקבים שמעוניינים לחשוף את היינות שלהם לקהלים חדשים. על פניה, זו תופעה מבורכת, אך במקרים רבים, החוגגים היחידים בפסטיבלים הללו הם המארגנים, שגובים דמי כניסה גם מהיקבים המשתתפים וגם מהקהל. היצרנים, מצידם, מוזגים כמויות עצומות של יין ללא תמורה לבליינים שרוצים להפיק את המקסימום מדמי הכניסה ששילמו. רבים מהם לא יזכרו בבוקר שלמחרת לאילו יינות נחשפו.

לפני שלוש שנים השיקה גם המועצה האזורית גזר פסטיבל יין אזורי בשם "חוויה בכרם", וכהכנה לקראתו יצאנו לבקר בכמה מהיקבים שישתתפו בו. התחלנו את הסיור ביקב הרצברג שבמושב סתריה. בעל היקב, מקס הרצברג, פרופסור להנדסה גנטית ומחלוצי תעשיית הביוטכנולוגיה בישראל, נטע בשנת 2005 את הכרם הראשון שלו באדמה החולית של המשק המשפחתי, וכיום גדלים בו שלושה זנים אדומים: קברנה סוביניון, מרלו ומלבק, המשמשים לעשיית בלנדים ויינות זניים. היינות שטעמנו, מבציר 2012, התאפיינו לצערי בחוסר ניקיון ובחספוס שסיכלו כל אפשרות להתרשם או ליהנות מהם.

התחנה הבאה היתה יקב רד פואטרי שבכרמי יוסף. הבעלים, דובי ואורנה טל, מגדלים באזור כמאה דונם של כרמים שענביהם נמכרים ליקבים ברחבי הארץ ומייצרים בעצמם כ־10,000 בקבוקים בשנה, מזנים שונים, בסגנונות שונים. הבולטים בטעימה היו רוזה 2015 שנעשה מענבי מורבדר - יין חיוור, שקוף כמעט, בעל ריחות תבלינים, טבק ועור שהיו ניגוד מקורי ומרענן לקלילות ולרעננות שלו - וסנג'ובזה 2011, קשוח, חמצמץ ומתובל שהזכיר את המקור האיטלקי. אחד מיינות הסנג'ובזה הישראליים המוצדקים ביותר שטעמתי לאחרונה.

אל יקב בראון שבכפר שמואל הגענו בעיצומו של עיבוד הענבים. בעל היקב, המהנדס דניאל בראון, הוביל אותנו בדילוגים מעל שלוליות של שפכים חקלאיים, דרך מטע רימונים, אל אחת מחלקות הכרם הנטועות בנחלה, ומשם חזרנו לטעום יין, בחום כבד, מוקפים בניחוחות שעלו מהרפתות באזור. זה לא היה פשוט. היינות של בראון, שהפכו כשרים בבציר 2015, היו חובבניים במיוחד, ולא מהצד החינני. את המשאבים שדניאל משקיע בכשרות היין היה מוטב לו, לדעתי, להשקיע בייעוץ מקצועי ובהעלאת איכות הפרי והעשייה ביקב.

היקב האחרון בסיור, יקב בן נון, שבכפר בן נון, התגלה כחוויה חיובית ביותר ולא רק בהשוואה לקודמיו. הוא הוקם על ידי ד"ר דני יניב, רופא ומוסיקאי חובב, שהגיע עם משפחתו בשנת 1972, כשהיה בן 6, מהנופים הירוקים של ליטא אל החולות של ערד, ומאז, כך הוא מספר, חיפש את הדרך לחזור לחקלאות. בשנת 2006 הוא הגיע אל הכפר, רכש בו משק ונטע כרם. באחת מהופעות הג'אז שהוא עורך עם ההרכב שלו פגש דני את לואיס פסקו, לשעבר יינן ראשי ביקב רקנאטי, שעושה יין משלו תחת השם The Pasco Project ביקב בית אל, וצירף אותו למיזם. בחצר המשק של דני טעמנו שני יינות: Red Reserve 2015, בלנד של קברנה סוביניון ומרלו מגבעת ישעיהו, שהתיישן כעשרה חודשים ומציג ריחות טובים של פרי אדום רענן ותבלינים מתוקים, מבנה קליל ומוצק, חמיצות נהדרת וסיומת ארוכה מלווה בטעמי וניל, שוקולד וקינמון, ו־Estate Reserve 2015, שנעשה מענבי החלקה במושב והתיישן עשרה חודשים. יין מבושם עם ריחות של פרי אדום טרי, עשבי תיבול, תבלינים מתוקים, מבנה עשיר וסיומת ארוכה. אם אתם מגיעים לפסטיבל של המועצה המקומית גזר, תעשו לעצמכם טובה ואל תוותרו עליהם.  

yairgath@gmail.com 

------------------------------

פסטיבל "חוויה בכרם" יתקיים בימים ה'-שבת, 24-22.9. אירוע הפתיחה יחל ביום ה' בשעה 19:30, במרכז המבקרים של יקב ברקן, קיבוץ חולדה. הכניסה ללא תשלום. מחיר כוס לטעימות: 10 שקלים. פרטים נוספים באתר: www.gezer-region.muni.il

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר