במרחק של 45 דקות מתל אביב, זכרון יעקב היתה אמורה להיות עבור התל אביבים מה שההאמפטונס הוא עבור הניו יורקרים - מפלט משגרת החיים האורבנית העמוסה. אבל שיטוט אקראי בערב של יום חול במדרחוב, העורק הראשי שאמור לפמפם את הדם למושבה כולה, מגלה בין חנויות הבוטיק, בעיקר בתי קפה שאף לא אחד מהם זועק FINE - מילה המתארת חוויה מוקפדת מקיפה, מעיצוב ושירות ועד אוכל ויין. יוצא דופן ברחוב, הוא הבית היפהפה בו שוכנת מסעדת תשבי, המסעדה הכשרה החלבית של יקב תשבי שנמצא לא רחוק משם, על הכביש שמחבר בין זכרון לבנימינה.
המסעדה שוכנת בבית עתיק, מחולקת לחדרים ומעוצבת ביד אמנותית. על המדפים בכניסה, לצד הלחמים הארטיסטים, מונחים כלי קרמיקה יפהפיים תוצרת המקום. את הקירות מעטרות יצירות אמנות עדינות והשולחנות, ביניהם שולחן אבירים כבד ומרשים, ערוכים על פי חוקי הספר, מלבד סטיות קלות אך צורמות כמו פלייסמנטים אינפורמטיביים מודפסים ומפיות נייר פשוטות.
גם התפריט עצמו יכול להראות במבט ראשון מטעה. פסטה, פיצה וסלטים המזכירים בקריאה ראשונה ביקור בבית קפה, אבל התפריט מתברר בהמשך כיצירתי ומפתיע. השף של המקום, ירון גיל, הגיע לכאן לפני כמעט שנה אחרי ששרד את תקופת ההכשרה הארוכה בהרברט סמואל, המקבילה של עולם המסעדות לטירונות בסיירת.
מעבר ליין, שהוא הכוכב של הארוחה כיאה למסעדת יקב, בולט בקסמו תפריט הספיישלים של המקום שבנה גיל, המונה רשימה קצרה של מנות, חלקן עיקריות וחלקן ראשונות, וחשוב לשאול על כך את המלצרים. קיבלנו המלצות על היין ובסופו של דבר בחרו עבורנו, על פי העדפותינו, את המלבק, יין אדום עשיר שכולם בשולחן אהבו. מעבר ליין, היה כיף לגלות שתשבי הוא מקום שמייצר עוד דברים מאפס - כלי מטבח מופלאים מקרמיקה שנעשים על ידי אחד מבני המשפחה, לחמים משגעים שנאפים במקום, ריבות תוצרת בית, ויש גם תנור פחמים אמיתי שמצדיק את כל הפיצות בתפריט. אבל אנחנו באנו לאכול גורמה והפיצה לא תכניע אותנו. מה שכן יכול היה להכניע אותנו הוא הלחם שהגיע לשולחננו לפני הארוחה, מלווה בחצילים שרופים, טחינה וחמאה. יכולנו להתבלבל ולחשוב שאכן בטעות הגענו לבית קפה, מה שכל כך רצינו להימנע ממנו, אבל הלחם היה כל כך משובח שהיה לנו מאוד נוח לשכוח מההקשר הרגיל בו הוא מוגש.
פתיח של לחם טחינה וחצילים שרופים
לראשונות בחרנו שתי מנות מהתפריט הרגיל, מאפה בירה וקממברט וטרטר קריספי רייס. מאפה הבירה היה לא פחות מנהדר. מדובר בפרוסות לא דקות של לחם בירה ספוג בחמאה, רך ולח, ועל כל פרוסה מונח משולש קמבברט איכותי מאוד. מלמעלה נקודה קטנה של ריבת יין שחבל שהיתה רק נקודה, שכן הוסיפה מאוד לטעם. בצד סלט רוקט ותפוחים קטן בויניגרט סילאן, מנה שעמוסה בטעמים מתוקים אבל מוצדקים אחד אחד.
טרטר קריספי רייס היה נראה בתפריט כמו סיכון, תשבי לא נראית כמו המקום לאסייתיות מנצחות. אבל קשה לנו להגיד לא לטונה אדומה טרייה (ואכן הזמנו אותה בעוד שתי מנות לפחות). על השולחן הונחה צלחת קרמיקה מקסימה ועליה קבוצה של נגיסי קריספי רייס ממולאים בקוביות קטנות של טונה אדומה בויניגרט אסייתי. זאת לא מנה שמחדשת משהו אבל היא עשויה כהלכה, הטעמים מדויקים, הקריספי קריספי מספיק והכל כל כך טרי שאין איפה לטעות.
מתפריט הספיישלים המפתה בחרנו בקרודו סשימי של טונה אדומה, קרודו הוא בעצם הסשימי האיטלקי. המנה שהגיעה אלינו היתה באמת שילוב מרשים של סגנונות- נתחי טונה טריים לצד פטריות שימג'י מוחמצות, שרי קונפי, צנוניות, גבעולי אפונה ריחנית, זרעי עגבניות, קרם חצילים שחור וקציפת יוזו - טוויסט מולקולרי. מנה יפה ומורכבת, שלא כל המרכיבים בה חיוניים, אבל חלקם עובדים נהדר זה עם זה, בעיקר הטונה, הפטריות וקרם החצילים.
הזמנו שתי מנות עיקריות לחלוק בשולחן, טונה אדומה וולינגטון סטייל (כבר אמרתי שמדובר במעריצי טונה אדומה?) וריזוטו סלק. כולם מכירים את הקלאסיקה ביף וולינגטון, פה בווריאציה הכשרה עם הטונה האדומה זה עבד ממש טוב בעיקר בזכות בצק עלים אלוהי שמכינים במקום. הטונה עצמה היתה גם היא טובה, אולי עשויה מעט יתר על המידה, והתוספות היו לא רעות, בטטה אפויה, ביצת עין, ומין ממרח ערמונים עשיר ונפלא שנתן למנה עוד שכבת טעם מעניינת.
ריזוטו הסלק, עשוי ריזוטו אקוורלו, שנחשב לזן המשובח ביותר של אורז לריזוטו וזאת אכן היתה מנה משובחת, גם בגלל הפרמז'ן האיטלקי המעולה ועל אף הציר הצמחוני שכשרות המקום מכתיבה.
לקינוח הזמנו טארט תותים ופטל ועוגת גבינה. הפטל היה טרי שזה נפלא, ושני הקינוחים היו טובים למרות שסבלו מבצק מעט דחוס ועבה מדי. בתשבי מוכרים פרלינים של ולרונה וקשה היה לנו ללכת הביתה מבלי למלא לנו קופסה קטנה בשוקולד הצרפתי הטוב בעולם.
אז כשאתם מגיעים לזכרון יעקב, תוותרו על הסלט והקפה ולכו על הגורמה והיין. אפשר בקלות להתמסר להרגשה שמשדרת מסעדת תשבי - גיחה ליקב משפחתי, לחופשה כפרית מלאה באוכל טוב, יין, סטייל ואמנות. אולי יקומו עוד מקומות כאלה ויעזרו לשפר את זכרון יעקב ולהחזיר עטרה ליושנה.
-------------------------------------------------------------------
חשבון:
מאפה בירה וקממברט 38 ש"ח
טרטר קריספי רייס 65 ש"ח
קרודו סשימי טונה 82 ש"ח
טונה אדומה וולינגטון סטייל 165 ש"ח
ריזוטו סלק 65 ש"ח
טארט תותים 35 ש"ח
טארט גבינה 35 ש"ח
שתי כוסות יין מלבק 86 ש"ח
-------------------------------------------------------
סה"כ 571 ש"ח
------------------------------------------------------
תשבי
המייסדים 33 זכרון יעקב
04-6290280
המון מתכונים ופינוקים - עכשיו במדור האוכל שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו