בחשדנות גדולה באתי אל נחלה בטבע, המקום של פרחה וקאסם איברהים. שנים, בנסיעה בין דרום לצפון, הבחנתי בשלט הנטוע סמוך לצומת צלמון, ולא עלה על דעתי להיכנס אל המקום המבטיח אירוח דרוזי. צמד המילים, המבשר לא פעם על בינוניות במטבח, על פיתה עם שוקולד למריחה או לאבנה עם שמן זית מפוקפק ותערובת זעתר שכוחה דהה בזמן, הרתיע אותי. אבל כשהרכב עצר וירדתי ממנו, שמעתי איך העולם גוער בי על שנתתי לספקנות להשיג את הידיעה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הסערה שעברה הותירה אחריה ניקיון גדול וריח עשב רענן. בדליים זיתים שנמסקו והם מתפקעים משמן, עוד מעט ויידחסו לתוך בקבוקים וצנצנות, לשמר טעמם המריר שיצבוט את הפה בחודשים הבאים. אווזים, ברווזים, תרנגולי הודו וברבור שחור חיפשו על האדמה את כל שניתן ללקט, להקה מתנהלת בנחת בין עצי דומים, הדרים וזית, גפנים ופסיפלורה.

חצר נחלה בטבע // צילום: אנצ'ו גוש - ג'יני
זה היה ב־2002 כשקאסם השתחרר מ־23 שנות שירות צבאי וקנה 12 דונם, לא רחוק מבית מגוריו בכפר מע'אר. ניכש עשבים ונטע, שיחזר ושיקם את בריכת האבן. הכשיר שטח שבו ניתן לטעת אוהלים לישון בהם את הלילה, בנה טאבונים ומטבח רחב ידיים, שבו ידיה הטובות של פרחה מתקינות תבשילים ליחידים או לקבוצות.
״קמתי מהקבר כמה פעמים״, אומר קאסם כשפרחה הולכת להכין את הקפה, מדליק עוד סיגריה, נושף את תולדות ההתגרות שלו באלוהים. גבר מרשים עם עיניים בוערות המספר בשקט, בלי לדחוק בפרטים, איך נפצע פעמיים בפעילות מבצעית, על מלחמות שידעו הוא ובני דורו, שהיו הדרוזים הראשונים שהתגייסו לצה"ל, על שתי הבנות שלו ושל פרחה, שעושות שירות לאומי, ועל המחלה הקשה, שפגעה בגזע המוח והיא שהושיבה אותו על כיסא הגלגלים אבל לא השביתה אותו ואת פרחה שלו, "אישה מלאך", הוא קורא לה.

המטבח של בני הזוג נשען על עונות השנה ועל חוכמת הליקוט החקוקה בידי הנשים הדרוזיות, שכבר במאה ה־11 החלו לומדות את הרי הלבנון וצפון הארץ. אז הגיעו הדרוזים, בני דת חדשה שנולדה באיסמאעיליה ומייד הפכה מטרה לרדיפות קשות. יהיו הנסיבות קשות ככל שיהיו, הנדידה הגיאוגרפית עשתה טובה גדולה למטבח הדרוזי כשהביאה אותם לחבל ארץ זבת חלב ודבש וצמחייה לרוב. מטבח המיטיב עם הצמחונים, שכמו כל מטבחי האזור הסתפק פעם באכילת בשר אחת לשבוע או בימים של חג.
קאסם, מאז ילדותו, מעדיף להימנע מבשר, אפילו שפרחה שלו מכינה יופי של מקלובה ותבשיל כבש עם פריקה, אותה חיטה ירוקה מעושנת שיודעת היטב איך להעמיק טעמו של בשר. וכשהמזלג שלי התעמק בתוכו, ראיתי איך שלו מתעמק במג'דרה של בורגול ועדשים שהושחמו פניה מבצל מטוגן ומתבלין הזמן.
פעם תופף הבורגול בכל יישובי הדרוזים בהרי הגליל. כשהגיעה עונת הקציר, שטיחים של זהב, גרעיני חיטה רחוצים ומבושלים, נפרסו לייבוש על גגות הבתים והחלה מלאכת הגריסה בג'רושי, אבן ריחיים שחורה שהיתה בכל בית. בורגול דק, בורגול עבה ובורגול למוגרביה, הקוסקוס המקומי. גם עדשים וחומוס נגרסו אז בין האבנים. היום רוב בנות העדה קונות את הבורגול שלהן בחנויות, אבני הריחיים הולכות ומתמעטות, אבל פרחה וקאסם עדיין מתעקשים על סדרי עולם ישן ומביאים את גרעיני החיטה אל הג'רושי שנמצא במע'אר, הכפר שבו גדלו ושבו נשזר סיפור אהבתם. שם גם נטחנת החיטה ללחם הסאג', זה הדקיק שהתפרסם בארץ בשם פיתה דרוזית.
פיתה דרוזית כמו רדיד נפלא מכסה על מנסף כבש, אורז ושקדים, פיתה דרוזית במקום מזלג ללכוד בתוכה תבשיל עולש שפרחה ליקטה בשטחים שמסביב, חציל קלוי שבשרו הבהיר אוצר בתוכו את טעם האש ומעליו גרעיני רימון וענבים מוחמצים, עלי ריג'לה, היא רגלת הגינה, המיטיבה לצמוח בכל מקום ועליה בשרניים. כוכבת גדולה בסלטים המבקשים לחתן מטבח מקומי עם זה העכשווי. פרחה מבשלת אותם ברוטב עגבניות סמיך, כמו זה שבו היא מבשלת את הבמיה שלה. פיתה דרוזית לחומוס שנרקח בשעת בוקר שאפילו קור המקרר לא היקהה את טעמו הטוב, פיתה דרוזית במקום מזלג ללפף סביב את עלי הגפן של פרחה החפים מבשר ושופעים עדינות.

פותחים שולחן. סלטים נהדרים // צילום: אנצ'ו גוש - ג'יני
טעם השלום
את עלי הגפן האלה ואת מאפי הסמבוסק שלה תלמד פרחה להכין במסגרת פסטיבל טעם כנרת, שיתקיים בתאריכים 18-27 בדצמבר. זו שנתו העשירית של הפסטיבל, שהשנה מתקיים תחת הכותרת "טעם שלום". בין השאר, השף אילן רוברג יגיש ארוחה בהשראת הארוחה שבישל לפני 20 שנה, במעמד חתימת הסכם השלום עם ירדן, ושהוגשה ליצחק רבין ולמלך חוסיין. השף מנה שטרום יתארח במסעדת צל תמר ויכין ארוחת פיוז'ן איטלקי וים־תיכוני, נחלה בטבע תהיה פתוחה בכל ימי הפסטיבל, אבל הסועד החכם ירים טלפון מראש וידסקס את בואו.
זו עונה מצוינת לברר מה יש בין עשבי הבר, אולי כבר אפשר למצוא פטריות שפרחה אספה, אולי תבשיל קלח. לבקש, אם אפשר, שיכינו לכם חביתת ירק כי חביתה, כולם יודעים, היא מבחן היד האולטימטיבי, וזו של פרחה עומדת בה בכבוד גדול. מאוד.
• • •
נחלה בטבע
איפה? כ־200 מטרים לאחר הפנייה בצומת צלמון לכיוון מגדל, טל': 050-3095250.
מתי? המקום פתוח בכל יום מהבוקר עד לשעות הערב, בתיאום מראש.
כמה? המחיר לאדם נע בין 80 שקלים ל־120 שקלים לארוחה רבת משתתפים. בימי הפסטיבל יוצעו סדנאות הבישול עם ארוחת צהריים במחיר 140 שקלים.
חשוב לזכור: במקומות שבהם תנועת הקהל אינה קבועה לא כל המנות יהיו, וגם אם כן, לא כולן בשיאן.
מה כדאי? בסיום הארוחה ללוות את התה בריבות של פרחה, אולי אפילו לקנות הביתה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו