לאן נעלמו הפרפרים? ירידה של כ-34 אחוז במספרם בישראל מאז שנת 2000

51 מתוך 133 מיני הפרפרים המקומיים מוגדרים בסכנת הכחדה • מחקר חדש מציג נתונים בעייתים גם בארצות הברית • הצניחה במספר הפרפרים היא סימן מדאיג למצב מצב המערכת האקולוגית כולה

פרפר נימפית החורשף בנדידה המונית בישראל // צילום: שימי בנימין ולירון שפירא - החברה להגנת הטבע, עינבר שלומית רובין - קק"ל

בשנים האחרונות, מדענים עוקבים בדאגה אחר ירידה דרמטית במספרי הפרפרים ברחבי העולם. מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Science מגלה תמונה מטרידה במיוחד בארצות הברית.

על פי המחקר, מאז שנת 2000 ירד מספר הפרפרים בארה"ב בכ-22% בממוצע. נתון זה מבוסס על ניתוח מקיף של 12.6 מיליון תצפיות פרפרים, שנאספו על ידי מתנדבים במשך עשרות שנים.

"זה לא נשמע הרבה, אבל ירידה של אחוז או שניים בשנה יוצרת אפקט משמעותי כשהיא מתרחשת לאורך עשור", מסביר דייוויד וגנר, ביולוג מאוניברסיטת קונטיקט שלא היה מעורב במחקר.

פרפר נמפית החורשף. פרפרים ממלאים תפקיד חיוני כמאביקים, צילום: גיל אליהו/ג'יני

חשוב להבין כי הירידה במספרי הפרפרים היא סימן מדאיג למצב המערכת האקולוגית בכללותה. פרפרים ממלאים תפקיד חיוני כמאביקים ומהווים מקור מזון למגוון בעלי חיים והם גם משמשים כאינדיקטורים ביולוגיים – כמעין "מדי חום" של הסביבה – ומצבם מספק לנו מידע חיוני על בריאות המערכת האקולוגית.

מתוך 554 מינים שנבדקו, רק כ-3% הראו עלייה במספרים. המינים המצליחים יותר נטו להיות אלו המשגשגים בקרבת התיישבות אנושית.

החוקרים מצביעים על שלושה גורמים עיקריים לירידה: אובדן בתי גידול בשל חקלאות ופיתוח; שימוש בחומרי הדברה הפוגעים ישירות בפרפרים; ושינוי האקלים, הדוחק מינים רבים מאזורי המחיה הטבעיים שלהם.

51 מינים בישראל בסכנת הכחדה

ומה המצב בישראל? על פי נתוני התוכנית הלאומית לניטור פרפרים בישראל, פרויקט המדע האזרחי הגדול בארץ, שנמשך כבר 14 שנים ושמתבסס על נתונים שנאספים על ידי מאות מתנדבים, גם כאן התוצאות מטרידות: מאז תחילת הניטור ב-2010 ירד מספר הפרפרים בטבע הישראלי ב-34% ו-51 מתוך 133 מיני הפרפרים המקומיים מוגדרים בסכנת הכחדה. 

פרפר זנב סנונית (ארכיון). בישראל יש מינים שלא נראו כבר שנים ויש חשש שנכחדו, צילום: אבנר רינות - החברה להגנת הטבע

בנוסף, במהלך כ-120 השנים האחרונות נכחדו בישראל שלושה מיני פרפרים: תכליל המרווה, דרומי המרואה ושעיר אל־רבב. לצד המינים שנכחדו בוודאות, יש עוד מינים שלא נראו כבר שנים ויש חשש שנכחדו: ירוק כנף מפוספס, נקדית הוורדיים, שעיר האשחר ולבנין הרכפה. ייתכן שכמה מהם כבר נכחדו.

גינות פרפרים והגנה על שטחים פתוחים

מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב? גידול צמחים ידידותיים למאביקים בחצר הבית יכול לספק מזון וצוף לזחלים ולפרפרים, ולסייע בהפחתת חלק מטביעת הרגל האנושית על הסביבה על ידי הבטחת מקורות מזון יציבים יותר לפרפרים ולחרקים מאביקים אחרים.

מומחים ממליצים גם על הקמת גינות פרפרים קהילתיות, הגבלת השימוש בחומרי הדברה, והגנה על שטחים פתוחים כאמצעים מעשיים לשיפור המצב. פעולות אלו יכולות לתרום לשימור אוכלוסיות הפרפרים ולחיזוק המגוון הביולוגי באופן כללי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר