בשיתוף אימפקט שירותי הפקה
בית משפט השלום בירושלים קיבל לאחרונה את תביעתה של אישה כבת 86 שמעדה במרחב הציבורי, ונגרמו לה נזקי גוף בראש ובכתף. האישה תקבל פיצוי של כ-150 אלף שקל בעקבות הנפילה ולאחר שנקבע כי היה על הרשות לצפות הסכנה ואת הנזק שעלול להיגרם.
לפי פסק הדין, המקרה אירע לפני כ-4 שנים ברחוב מלכי ישראל בירושלים, אז צעדה האישה על המדרכה, ומבלי ששמה לב נפלה לערוגת עץ ריקה שקרקעיתה נמוכה בכ-8 ס"מ מהמדרכה.
לטענת האישה, מדובר היה במפגע בטיחותי חמור והעובדה שהעירייה לא טיפלה לו מהווה רשלנות שבגינה יש לפצות אותה.
בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי אף שרצון העירייה לשתול עצים ופרחים במרחב הציבורי הינו מבורך, היה עליה לגדר את הערוגה ולצפות שהותרת השטח לא מגודר תוביל לפציעתם של אנשים. במקביל, הטיל בית המשפט אשם תורם בגובה 20% על התובעת, מאחר ולעמדת בית המשפט, לו הייתה מקדישה תשומת לב בהליכתה הייתה מבחינה במפגע.
לדברי עו"ד מיכאל ברנד, מומחה לדיני נזיקין, לא כל תאונה במרחב הציבורי יכולה לגרור בעקבותיה פיצוי. "בשביל שיתקבל פיצוי בגין תאונה במרחב הציבורי צריך שיקרו מספר דברים", כך הוא מוסיף. זאת על מנת לקבל את הפיצוי לפי פקודת הנזיקין. הדבר הראשון זה רכיב ההתרשלות. למשל, אדם שהלך ברחוב, נתקל במפגע כלשהו במדרכה וכתוצאה מכך שבר את ידו. יש כאן מפגע ולכן קיים רכיב ההתרשלות".
"עכשיו נשאלת השאלה", מוסיף עו"ד ברנד, "האם העירייה הייתה צריכה לצפות או לא, ומה הקשר בין הנזק שלו לבין התאונה ומה שיעור הנזק. אלה דברים מורכבים מאוד שמתבררים בסופו של דבר בדיעבד. אבל קודם כל, השאלה הראשונה שנשאלת היא למה? למה אותו אדם נפל, הרי הוא יכול ליפול סתם ככה".
- מה השלב הבא, יש עילת תביעה, את מי תובעים?
עו"ד ברנד: "חשוב להבין איפה אותו אדם נפגע. אם למשל אותו אדם הלך על המדרכה ונתקל במכסה ביוב של העירייה, אז אנחנו נתבע גם את העירייה אבל גם את תאגיד המים. אם אותו אדם נפל בקניון כתוצאה משלולית מים שהייתה בקניון, נתבע את בעלי הקניון, את הביטוח של הקניון. יש מקרים מורכבים יותר. מה קורה בסיטואציה שבה אדם הלך ברחוב וחברת החשמל ביצעה עבודות תשתית. האם צריך לתבוע גם את חברת החשמל או רק את העירייה? מי ביצע את העבודות? חברת החשמל או הקבלן או בכלל גורם אחר?".
- מה לגבי מקרים בהם התאונה היא בדרך לעבודה?
עו"ד ברנד: "אז זו גם תאונת עבודה ויתבע גם את המוסד לביטוח לאומי. אם לא, הוא יקופח מצד אחד, כלומר יקבל פיצוי מהגורם שהתרשל, אך החלק היחסי, הרעיוני, ינוכה מהפיצוי העיקרי והוא לא יקבל את מה שהוא באמת צריך לקבל".
לפי עו"ד ברנד, ככל שמדובר בקטינים שנפגעים במרחב הציבורי, התיקים מורכבים אף יותר.
"הסיבה לכך", הוא אומר, "היא שאצל קטינים יש כמה מסגרות. האחת היא מסגרת החבות, אך היא לא צריכה להיות בגלל נפילה ברחוב אלא נפילה במסגרת בית הספר. במקרים אלו ניתן לתבוע את משרד החינוך אם זה היה בשעות ביה"ס או מחוץ לשעות אך רק במקרים של רשלנות, כלומר שבית הספר היה צריך לצפות את המפגע. לפעמים ניתן יהיה לתבוע גם את העירייה כי בדר"כ זה בשטח של העירייה. למורכבות הזו נכנס גם ביטוח התלמידים, ביטוח שההורים מחויבים לשלם עליו, רק במקרים חריגים ההורים לא משלמים על הפוליסה".
- כיצד יש לפעול עם קרות התאונה?
עו"ד ברנד: "הדבר הראשון זה להבין אם אתה נמצא לבד. אם אתה נמצא לבד אז לתעד את המפגע וככל הניתן סמוך למקרה. אם אתה לא לבד כך שמות עדים ותעד את האירוע כיצד הוא התרחש. אנחנו עלולים לשכוח את הנסיבות, או שהן עלולות להתעוות בצורה מסוימת.
דבר שני, מיד לפנות לטיפול רפואי ולהסביר לרופא מה בדיוק קרה. לא צריך לסטות, או להעלים פרטים אלא לומר את מה שהתרחש משום שזו העדות הראשונית שאתה מוסר לגורם כלשהו אודות התאונה שחווית. דבר שלישי, בנסיבות מסוימות לגשת למשטרה ולהתלונן. דבר רביעי, לחלופין משטרת ישראל לפנות למוקד 106 ולספר על המפגע ועל מה שהתרחש – לבקש לתעד. אם מדובר בתלמיד ביה"ס לפנות להנהלת ביה"ס ולספר להם על שהתרחש – לבקש שיתעדו בדוח אירוע והם מחויבים לעשות כן. למשרד החינוך יש פרוטוקול לגבי הנושא הזה".
המלצה נוספת של עו"ד מיכאל ברנד היא לשמור ולתעד את כל הקבלות וההוצאות שלנו מהתאונה. "מיד לאחר האירוע יש הרבה הוצאות", הוא מסביר, "תשלום על נסיעות, תרופות וכדומה. אלו סכומים המצטברים בסופו של דבר להוצאה גדולה. במקביל חשוב לשמור על רצף טיפולי – ניגשת לרופא, הופנת לבדיקות, המשך ובצע את הבדיקות, קבע תורים, תתקדם היות ואם לא עושים את זה ברצף, הזמן שעובר בעצם מתחיל להיגרם היעדר של קשר סיבתי בין הפגיעה לבין הנזק ושיעורו לאחר מכן".
- מה החשיבות של ליווי משפטי בהליך זה?
עו"ד ברנד: "אם לקוח נפגע עליו לפנות לעורך דין בתחום מיד לאחר המקרה ולא להמתין חודשים ועוד. עורך הדין תפקידו, בין השאר, ועוד לפני שמדברים בכלל על סכום הפיצוי, להפנות את הלקוח לרופא הנכון, לטיפול הנכון ולהסביר לו את חשיבות הדברים של מה שנכתב בתיעוד הרפואי. רצוי לפנות לליווי משפטי כבר מהיום הראשון, לקבל ייעוץ מאיש מקצוע שיסביר על התהליך, מה צפוי בהמשך וכן הלאה".
יש לכם שאלה לעורך הדין מיכאל ברנד? ניתן לשלוח לו הודעת וואטסאפ
בשיתוף אימפקט שירותי הפקה