X

5 אמונות שקריות נפוצות על שימוש בסמים, משתמשים, והתמכרות

השפעת השימוש בסמים על החברה היא נושא חשוב הנוגע לרבים, והאמת על ההתמכרות והשפעות הסמים אינה תמיד ברורה • ישנם מיתוסים רבים שמקיפים את נושא השימוש וההתמכרות לסמים, חלקם מבוססים על עיוותי מציאות • חמישה מיתוסים נפוצים והפרכתם על בסיס מחקר עדכני

שימוש בסמים והתמכרות להם אינם תופעות פשוטות, אלא תהליכים מורכבים שיש להבין ולהתמודד איתם באופן מקצועי. צילום: freepik

הסמים וההתמכרות אליהם הם נושא שמלווה בתפיסות שגויות רבות, שגורמות לעיתים לאנשים להמעיט בחומרת הבעיה. למרות שהתפיסות האלה נפוצות, הן לא תמיד תואמות את המציאות. במאמר זה בחינת המיתוסים שמסביב לנושא, וחשיפת האמת מאחורי השפעת השימוש בסמים, האתגרים של ההתמכרות והדרכים בהן ניתן להתמודד עם הבעיה בצורה נכונה. 

1. התנסות בסמים הוא דבר נורמלי לנוער ואינה צריך להדאיג את ההורים

מיתוס: "זה רק שלב חולף; כל בני הנוער מנסים סמים וזה לא אמור להדאיג את ההורים."

המציאות: למרות שהרבה בני נוער מתנסים בסמים בשלב זה או אחר, זה לא בהכרח דבר נורמלי או בריא. מחקרים רבים מצביעים על כך שחשיפה מוקדמת לסמים יכולה להוביל לפגיעות נוירולוגיות ארוכות טווח, ולסיכון גבוה יותר להתמכרות בעתיד. לדברי מומחים מ-PSYCHOLOGY TODAY, התנסות בסמים בגיל ההתבגרות עשויה להיות נושא חמורה יותר ממה שנראה בהתחלה. 

שימוש בסמים בגיל ההתבגרות עשוי להזיק להתפתחות המוחית ולפגוע בכישורים קוגניטיביים, בעיות רגשיות והתנהגותיות, ובקשרים חברתיים, ולכן יש מקום לדאגה מצד ההורים, ולא להסכים או להתעלם מהתנהגות כזו.

מחקר מ-National Institute on Drug Abuse (NIDA) מציין כי סמים מסוימים, כמו מריחואנה, עשויים לשבש את ההתפתחות של המוח עד גיל 25. השפעות אלו כוללות ירידה בזיכרון, קשיים בקבלת החלטות ובעיות קוגניטיביות אחרות (NIDA, 2021).


2. התמכרות היא חולשה אישית

מיתוס: "מי שמכור לסמים הוא פשוט אדם חלש מבחינה נפשית או אישית."

המציאות: התמכרות אינה תוצאה של חולשה אישית, אלא מחלה מורכבת שמתפתחת בשל מגוון גורמים, כולל ביולוגיים, פסיכולוגיים וסוציאליים. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שהמוח משתנה כתוצאה משימוש ממושך בסמים, דבר שגורם לאדם לאבד את היכולת לשלוט על ההתנהגות שלו.

התמכרות היא בעיה מוחית ואינה קשורה לעצלות או חולשה נפשית. 

לכן, חשוב להבין שהתמכרות היא לא משהו שניתן לשלוט בו פשוט על ידי רצון טוב, אלא דורש טיפול מקצועי שכולל תרפיה, תכנית גמילה, ולעיתים גם טיפול תרופתי.

ארגון American Psychological Association (APA) מציין כי התמכרות היא למעשה מצב של שינוי במבנה המוח, שם החלקים האחראיים להחלטות ולשליטה עצמית נפגעים. לכן, יש לראות את ההתמכרות כהפרעה רפואית, ולא כ"בעיה מוסרית" (APA, 2020).

התמכרות היא לא משהו שניתן לשלוט בו פשוט על ידי רצון טוב, צילום: freepik

3. אנשים חייבים "ליפול לתחתית" כדי להחלים מהתמכרות

מיתוס: "רק כשמישהו מגיע לנקודת שפל הוא יוכל להתגבר על ההתמכרות שלו."

המציאות: התפיסה הזו מיתוס, ולמרבה הצער היא גם מסוכנת. על פי מחקרים רפואיים ופסיכולוגיים, ככל שההתמכרות מטופלת מוקדם יותר, כך הסיכויים להחלמה גבוהים יותר. טיפול מוקדם יכול למנוע הידרדרות חמורה, ולסייע לאדם לחזור לתפקוד תקין לפני שיגיע למצב חמור.

יש אינספור סיפורים של אנשים שהחלו את תהליך ההתמכרות מוקדם והתמודדו איתו בעזרת סיוע מקצועי, מבלי להגיע למצב של "שפל מוחלט".

מחקרים מ-Harvard Medical School מציינים שכניסת המטופל לתהליך טיפולי בשלב מוקדם של ההתמכרות, לפני שהוא מגיע למצב של "שפל" אמיתי, יכולה להגדיל את סיכויי ההחלמה ולהפחית את הסיכון להחמרה של ההתמכרות (Harvard Health, 2021).


4. טיפול בהתמכרות לא עובד

מיתוס: "אין טעם בטיפול בהתמכרות, כי בסופו של דבר זה לא עובד."

המציאות: למעשה, טיפול בהתמכרות יכול להיות מאוד אפקטיבי. מחקרים מראים שיותר מ-60% מהאנשים שמקבלים טיפול נכון להפסיק את השימוש בסמים, ואף מצליחים לשמור על גמילה לאורך זמן. למרות זאת, ישנם אנשים שמתקשים להחלים, בעיקר כשלא מקבלים את הטיפול המתאים. טיפול אישי, קבוצתי, ותמיכה חברתית הם כלים יעילים מאוד בהתמודדות עם התמכרות.

ישנן דרכים מוכחות להתמודד עם התמכרות, והן מבוססות על שיטות טיפול שונות, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או טיפול תרופתי. 

לפי Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA), טיפול בהתמכרות בשיטות מקצועיות הוכיח את יעילותו במיוחד כשכולל טיפול אינדיבידואלי, טיפול קבוצתי, וליווי רפואי. (SAMHSA, 2020)

ישנן דרכים מוכחות להתמודד עם התמכרות, והן מבוססות על שיטות טיפול שונות, צילום: freepik

5. מנת יתר של סמים אינה גורמת נזק למוח

מיתוס: "מנת יתר של סמים לא משנה כלום; זה פשוט רע לכמה שעות."

המציאות: זהו אחד המיתוסים המסוכנים ביותר. מנת יתר יכולה לגרום לנזק מוחי ארוך טווח, וכן להשפעות גופניות חמורות שעלולות להוביל למוות. סמים מסוימים, כמו אופיאטים, עלולים לפגוע במרכזי נשימה במוח ולגרום להיפוקסיה (חוסר בחמצן) במוח. נזק זה עשוי לגרום לשינויים מוחיים לא הפיכים, קשיים קוגניטיביים, ואף ירידה בתפקוד המנטלי.על פי מאמרים עדכניים, סמים כמו הרואין, קוקאין, ומריחואנה, יכולים לגרום לנזקים בלתי הפיכים כאשר נלקחים במינונים גבוהים או על בסיס קבוע.

מומחים מציינים כי נזק מוחי כתוצאה ממנת יתר עשוי להיות לא רק פיזי אלא גם נפשי, ולפגוע בטווח הארוך באדם. 

מחקרים מ-National Institute on Drug Abuse (NIDA) מדווחים כי מנת יתר של סמים עשויה להוביל לפגיעות מוחיות חמורות, כולל ירידה בתפקוד הקוגניטיבי והיכולת לשלוט על מחשבות ורגשות. (NIDA, 2021)


לסיכום, לאור כל המיתוסים שהוזכרו, חשוב מאוד להבין שהשימוש בסמים וההתמכרות להם אינם תופעות פשוטות, אלא תהליכים מורכבים שיש להבין ולהתמודד איתם באופן מקצועי. טיפול מוקדם והתמודדות עם הבעיה בצורה מדויקת יכולה לשפר משמעותית את סיכויי ההחלמה.

המקורות אשר שימשו בהכנת הכתבה נמצאו בסיוע ChatGPT

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר