ב-26 במאי, אקולוגית הכרישים קתרין איירס צפתה בטריפה מרשימה בעת הדרכת תיירים בספארי אוקיינוס ליד לה פאז, מקסיקו: להקת לווייתנים קטלנים (אורקות) נצפתה תוקפת כריש-לווייתן צעיר באופן מתואם לחלוטין. "היית יכול לשמוע את הרעש של המכה האחרונה", נזכרה איירס
האירוע הוא חלק מסדרה של מפגשים מתועדים בין אורקות לכרישי-לווייתן במפרץ הדרומי של קליפורניה. בין השנים 2018 ועד לאחרונה, חוקרים תיעדו ארבעה אירועים נפרדים שבהם אורקות הראו טכניקות ציד מאורגן נגד כרישי-לווייתן. ביולוגים ימיים פירטו אסטרטגיות ציד אלה במחקר שפורסם בכתב העת Frontiers in Marine Science. בראשות הביולוג הימי אריק היגרה ריבאס, תיאר צוות המחקר כיצד אורקות משתמשות בשיטות ספציפיות כדי לשתק ולהרוג כרישי-לווייתן. "זה מרשים למדי שלוויתנים קטלנים עובדים יחד כדי להגיע לאזור מסוים מאוד של טרפם. זה מראה אילו טורפי-על הם", הוא אמר.
טקטיקת הציד של האורקות כוללת דחיפה בכוח של כריש-הלווייתן כדי לסחרר אותו והפיכתו על גבו, מה שגורם למצב של קיבעון תנועתי, המונע מהכריש לברוח. לאחר שהשביתו אותו, האורקות מרכזות את ההתקפות באזור האגן של הכריש, שהוא פחות מוגן ומאפשר גישה קלה יותר לאיברים חיוניים. "על ידי שמירה עליו תחת שליטה, האורקות יכולות בקלות ובמהירות לגשת לאזור האגן של הכריש ולחלץ איברים בעלי ערך תזונתי עבורן", הסביר ריבאס.
אורקה בשם מוקטזומה, על שם האימפרטור האצטקי המפורסם, שיחקה תפקיד מרכזי בשלוש מתוך ארבע התקיפות המתועדות. חוקרים מציעים כי מוקטזומה אולי לימדה חברים אחרים בלהקה את הטקטיקות. "במהלך הציד הרביעי, נקבות שנצפו עם מוקטזומה שחזרו את אותה שיטה, מה שמרמז על העברה תרבותית אפשרית", מציין המחקר.
התמקדות האורקות בכרישי-לווייתן עשויה להצביע על אסטרטגיית ציד מיוחדת ללהקה זו במפרץ קליפורניה. "מחקרים ברחבי העולם הראו כי קבוצות ואוכלוסיות של לווייתנים קטלנים מתמחות במספר מועט של סוגי טרף, שהם צדים באמצעות טכניקות ציד מאוד מתמחות", אמר וולקר דיקה, פרופסור לביולוגיה ימית באוניברסיטת קמבריה.
כרישי-לווייתן, הדגים הגדולים בעולם, יכולים להגיע לאורך של כ-20 מטר. למרות גודלם, הם יחסית איטיים וחסרי הגנה מול טורפי-על אחרים, כמו אורקות. כרישי-לווייתן צעירים וקטנים יותר, באורך שבין 3 ל-7 מטרים, נמצאים לעתים קרובות לחופה של מקסיקו וחשופים יותר לטריפה. הטקטיקה של האורקות לפגוע בצד התחתי של כרישי-הלווייתן חושפת את האזור הפגיע ביותר של הטרף, ומאפשרת להם לגשת בקלות לאיברים חיוניים. אסטרטגיה זו דומה לאופן שבו אורקות באזורים אחרים תועדו טורפות מיני כרישים שונים.
החוקרים ציינו כי לווייתנים קטלנים אחרים עשויים היו ללמוד אסטרטגיות ציד דומות באזורים אחרים, אך הראיות מוגבלות. הבנת התנהגויות אלה מגבירה את הידע על דינמיקת המערכות האקולוגיות הימיות ותורמת למאמצי שימור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו