X

טרגי וביזארי: מת בגלל סוכריות בטעם "הלא נכון"

קרובי משפחתו של גבר אמריקאי שמת יום וחצי לאחר שלקה בדום לב גילו בשיחה עם הרופאים בבית החולים כי הסיבה למותו היתה, לא פחות ולא יותר, הסוכריות שאכל באופן קבוע

דום לב, אילוסטרציה. צילום: @Drazen Zigic / Freepik

מקרה טרגי שאירע בבוסטון מדגיש כיצד ממתק תמים לכאורה יכול להיות קטלני: גבר בן 54 נפטר, כפי שנקבע לאחר מותו, מאכילת סוכריות מסוג מסוים, בטעם מסוים ובכמות גדולה. Claude מרחיבה.

הרגעים האחרונים

הכל התחיל בארוחה שגרתית במסעדה. לפתע, האיש החל להתנשם בכבדות ולרעוד באופן בלתי נשלט, ואז איבד את הכרתו. צוות חירום רפואי שהוזעק למקום ביצע בו החייאה, לאחר שהתברר שהחדרים התחתונים בליבו אינם מתפקדים כראוי.

למרות הטיפול המיידי, מצבו המשיך להידרדר. לאחר שהתעורר לזמן קצר, הוא איבד שוב את הכרתו בדרך לבית החולים. הרופאים אישרו שחווה דום לב. לאחר ההגעה הוא קיבל טיפול אינטנסיבי שכלל עירוי נוזלים דרך הווריד ומשאבה מכנית לתמיכה בלב. בדיקות מעבדה גילו בדמו רמות אשלגן נמוכות מאוד. לבסוף, למרות כל המאמצים הרפואיים, מצבו הידרדר לכשל רב-מערכתי, והוא מת 32 שעות לאחר אשפוזו.

הגורם המפתיע

כשמשפחתו של האיש שוחחה עם הרופאים, התגלה פרט מכריע: במשך שנים, הוא נהג לצרוך כמות נכבדת של סוכריות. שלושה שבועות לפני האירוע, הוא החליף את הסוכריות בטעם פירות בסוכריות בטעם ליקריץ ("שוש קירח", הצמח ממנו עשוי החטיף המוכר בישראל כ“במבליק”). הוא צרך חבילה או שתיים מדי יום.

מה שהפך את סוכריות הליקריץ למסוכנות הוא לא בעיה בייצור, אלא בהרגלי הצריכה של אותו אדם. סוכריות ליקריץ מכילות חומר בשם גליצירהיזין (glycyrrhizin) החוסם אנזים מסוים בכליות, וגורם להן לאגור יותר מדי מים ונתרן, ובמקביל מזרז איבוד של אשלגן. האחרון חיוני לפעילות תקינה של הלב – וכך, צריכת-יתר של ממתק תמים הפכה במקרה זה לקטלנית.

לפי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), אנשים מעל גיל 40 נמצאים בסיכון מיוחד לבעיות לב. אכילת 56 גרם ליקריץ שחור ליום במשך שבועיים או יותר עלולה להוביל לאשפוז. הליקריץ עלול גם להפריע לפעילות של תרופות מסוימות. העובדות הללו והמקרה הנ"ל מהווים תזכורת כואבת לכך שגם מאכלים "תמימים" עלולים להיות מסוכנים בכמויות מוגזמות. חשוב להקשיב לאזהרות בריאות, גם כשהן נשמעות מוגזמות. גם שינויים פתאומיים בהרגלי אכילה עלולים להיות מסוכנים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר