ילדים שרוכשים ידע פיננסי מגיל צעיר נוטים להיתקל בפחות בעיות כספיות, ולאורך זמן יציבותם הכלכלית משתפרת. חינוך פיננסי עוזר להימנע מסיכונים מיותרים – אך עבור חלק מההורים, השפעותיו מיידיות הרבה יותר: הם רוצים שילדיהם יבינו טוב יותר את ערכו של כסף ויפתחו הרגלי ניהול כספיים חכמים.
הורים יכולים להתחיל ללמד ילדים על כסף בגיל 6-7, תוך שימוש במושגים פשוטים כמו חיסכון, הוצאות ושיתוף, לפי חוסיין דוהדוואלה, מנכ"ל משותף של חברת Crimson Schools. מגיל צעיר ילדים יכולים להבין מושגים כמו חיסכון, לזהות מטבעות ושטרות, ולתרגל עסקאות פשוטות דרך פעילויות ומשחקים. קופת חיסכון יכולה לעזור לילדים להתוודע למושגים כמו זכות וחובה, ותמריצים של תשלום בסכומים קטנים – עשרות אגורות – יכולים לעודד חיסכון.
ב"שיטת שלוש הצנצנות" מציבים שלוש צנצנות – אחת להוצאות, אחת לחיסכון ואחת לשיתוף. עם הזמן, ילדים לומדים את היתרונות של דחיית סיפוקים וחיסכון לצרכים עתידיים באמצעות השיטה.
הורים יכולים לעודד את ילדיהם לחסוך סכומים יחסיים מהכנסתם ולעזור להם לבנות את הוצאותיהם כדי להימנע מהוצאות מיותרות. למשל, מטילים על הילדים לחלק את דמי הכיס שלהם בין הוצאות, חיסכון ושיתוף, עם חלוקה מוצעת של 50% להוצאות, 40% לחיסכון ו-10% לשיתוף. עם החלק שהם חוסכים, ילדים יכולים לחסוך לקניית משהו ספציפי יותר או יקר, במיוחד אם יש להם אירוע מיוחד או חג מתקרב.
דמי כיס עוזרים לילדים ללמוד לנהל כסף, ומכינים אותם לניהול משכורת בעתיד. מומחים רואים בדמי כיס הכרח, כי הם עוזרים לילדים להיות מודעים לערך הכסף וליתרונות של תכנון כלכלי. מומלץ לתת דמי כיס שבועיים בגיל קטן, ולעבור לתשלום חודשי בגיל ההתבגרות, כשהילדים יכולים ללמוד לנהל הכנסה קבועה.
קביעת יעד חיסכון היא קריטית. היא מאפשרת לילדים להציב מטרה. למשל, אם ילד רוצה טאבלט שעולה 600 שקלים, הורים צריכים לעודד אותו לחסוך 50 שקלים בכל חודש, וכך להגיע ליעד בתוך 12 חודשים.
שיעורים פשוטים בהשקעות יכולים לצייד ילדים בכישורים שיאפשרו להם להיות משקיעים טובים יותר כשיהיה להם כסף משלהם. על ידי התחלת השקעה עבור ילדים כשהם צעירים, הורים יכולים ליהנות מריבית דריבית על השקעותיהם, שיכולה להצטבר לסכום משמעותי לאורך זמן.
לטוב ולרע, ההורים הם מודל החיקוי הראשון של ילדים בכל הקשור לניהול כסף. כשהורים מדגימים התנהגויות פיננסיות חכמות כמו חיסכון קבוע, השקעה ותכנון הוצאות, ילדים נוטים לחקות הרגלים אלה – וכן במקרה הפוך. ילדים שמים לב להרגלים של הוריהם ומחקים אותם.
שיתוף ילדים בהחלטות משק הבית, כמו קניות מצרכים ותכנון תקציב משפחתי, עוזר להם להבין רכישה מבוססת ערך, שליטה בהוצאות וחשיבות דיונים פיננסיים. הורים יכולים להפוך קניות לשיעורים בכלכלה על ידי השוואת מחירים, הסבר בחירות ודיון בחשיבות ובנחיצות של פריטים. חינוך פיננסי נכון הוא מתנה שהורים ומחנכים יכולים לתת לדורות חדשים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו