מחקר חדש שפורסם בכתב העת GeroScience מגלה נתונים מעודדים: צריכת אגוזים יומית עשויה להפחית את הסיכון לדמנציה בשיעור של עד 17%, במיוחד אם הם נצרכים ללא מלח. הממצאים מבוססים על ניתוח של כ-50,000 משתתפים בגילאי 40–70, שנבדקו במסגרת נתוני הביובנק הבריטי (UK Biobank) − מאגר מידע רפואי ביולוגי נרחב המכיל נתונים בריאותיים וגנטיים על כחצי מיליון איש מבריטניה ומשמש למחקרי גנטיקה, אורח חיים ומחלות שונות – במשך מעקב ממוצע של שבע שנים.
ממצאים מרכזיים
- 12% פחות סיכון לדמנציה: המחקר הראה כי אכילה יומית של אגוזים מכל סוג קשורה לירידה של 12% בסיכון לדמנציה מכל סיבה.
- אפקט מוגבר ללא מלח: משתתפים שצרכו אגוזים ללא מלח הפחיתו את הסיכון לדמנציה ב-17%.
- יתרונות בקרב מבוגרים מעל גיל 60: אכילת עד 30 גרם אגוזים ביום הפחיתה את הסיכון לדמנציה ב-16% בקרב מבוגרים בגילאים אלו.
הקשר לאורח חיים בריא
החוקרים מצאו כי היתרונות בולטים בעיקר אצל אנשים עם אורח חיים בריא: אלו שאינם סובלים מהשמנת יתר, ישנים היטב, ואינם צורכים אלכוהול או טבק באופן יומיומי. גם לאחר ניתוח נתונים לפי גורמים כמו גיל, מין, משקל ואורח חיים, צריכת אגוזים נותרה מקושרת לירידה משמעותית בסיכון לדמנציה.
מה הופך את האגוזים ליעילים?
החוקרים מאוניברסיטת Castilla-La Mancha שבספרד מציעים כי הרכב התזונתי של אגוזים תורם לשמירה על בריאות המוח. אגוזים עשירים בנוגדי חמצון, שומנים בריאים ותרכובות ביו-אקטיביות, הידועות כמפחיתות דלקת ומתח חמצוני.
הקשר לדיאטות בריאות
ממצאים קודמים מחזקים את ההשפעה החיובית של אגוזים. מחקר אקראי שנמשך 12 שבועות מצא שצריכת חופן בוטנים ביום שיפרה זיכרון לטווח קצר ושטף מילולי בקרב מבוגרים בגיל ביניים עם עודף משקל. בנוסף, דיאטות כמו הדיאטה הים תיכונית, המשלבת אגוזים עם פירות, ירקות ושומנים בריאים, נקשרו להפחתת הסיכון לדמנציה.
קריאה לעוד מחקר
למרות שהגורמים המדויקים לדמנציה עדיין לא ידועים, תוצאות המחקר מדגישות את חשיבות אורח החיים במניעת המחלה. "הנתונים הללו מעודדים, אך דרושים מחקרים נוספים, תצפיתיים וניסויים קליניים, כדי להבין את הקשר לעומק", ציינו החוקרים.
מסקנה
אכילת אגוזים מדי יום, במיוחד ללא מלח, היא צעד פשוט שעשוי לתרום רבות לבריאות המוח. שילוב אגוזים בתפריט היומי יכול להוות חלק מתזונה מאוזנת וממניעת מחלות מוח ניווניות.
מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע הבינה המלאכותית 'אלקמיק': Science Alert, Sky, Scienze Notizie, Infobae, Asharq Al-Awsat
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו