X

האם נמצא הגורם הנסתר לאלימות בין בני זוג?

מחקר חדש בהשתתפות אלפי צעירים ניסה להתחקות אחר השורשים לאלימות במשפחה, ובעיקר מצד גברים נגד נשותיהם וילדיהם. מה שהם גילו צריך להטריד את כל מי שיש לו יותר מילד אחד

אלימות במשפחה (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

מחקר חדש טוען כי אלימות בין אחים היא תופעה מטרידה שזוכה להתייחסות מועטה מדי, ומגדיל לעשות כשהוא טוען כי ייתכן שהיא עשויה להיות סמן מוקדם לאלימות במערכות יחסים בבגרות. הממצאים, המבוססים על סקר לאומי שנערך בקרב 5,021 צעירים אוסטרלים בגילאי 16-20, מספקים תובנות מדאיגות על היקף התופעה והשלכותיה.

מהי אלימות בין אחים?

אלימות בין אחים מוגדרת כהתנהגויות הגורמות נזק חמור, כולל איומים ברצח, איומים לפגוע באדם קרוב, חניקה לא קטלנית, התעללות מינית והתעללות מתמשכת – בין אם היא מילולית, רגשית או פיזית.

כמה היא נפוצה?

מתוך המחקר עולה כי מתוך 4,340 משתתפים בעלי אחים, 303 (כ-7%) דיווחו על מעורבות באלימות בין אחים עד גיל 18. מתוכם, 58% הודו שהשתמשו באלימות כלפי אחיהם, ו-60% היו קורבנות לאלימות מצד אחיהם – וכמובן, 18% ההצטלבות הודו שהיו משני צידי המטבע.

סוגי האלימות

72% חוו התעללות מילולית מאח/ות; 74% השתמשו בהתעללות מילולית כלפי אח/ות; 64% חוו התעללות פיזית; 73% השתמשו באלימות פיזית; 26% קיבלו איומי רצח, ו-9% היו בצד המאיים; 14% חוו ניסיונות חניקה, ו-3% חנקו אח/ות; 13% עברו התעללות מינית, ו-2% הודו כי ההיו המתעללים (!).

השפעת המגדר

המחקר מצביע על פערים מגדריים משמעותיים: 47% מהנשים הסיס-ג'נדריות חוו אלימות; 50% מהמגדירים/ות את עצמם/ן טרנסג’נדרים/ות או א-בינריים/ות חוו אלימות; לעומת זאת, רק 25% מהגברים הסיס-ג'נדרים דיווחו על היותם קורבנות, בעוד רוב הגברים – 59% - הודו כי השתמשו באלימות.

הקשר לאלימות במשפחה

מעל 90% מהמשתתפים דיווחו על אלימות במשפחה בין בני משפחה אחרים, ומעל 50% מקורבנות האלימות בין אחים חוו התעללות גם מהורים. לטווח ארוך, נפגעים חוו פגיעה בהתפתחות החברתית והרגשית, השפעה על הישגים לימודיים, סיכון מוגבר לאלימות במערכות יחסים עתידיות, בעיות נפשיות, הפרעות אכילה ושימוש בחומרים ממכרים.

המלצות לפעולה

החוקרים ממליצים על אמצעים למניעה מוקדמת, כגון סינון שגרתי לאיתור אלימות בין אחים, התייחסות הוליסטית לכל בני המשפחה ופיתוח תכניות תמיכה ייעודיות. בנוסף, הם מציעים טקטיקות למניעה ארוכת-טווח, כמו שבירת מעגל האלימות הבין-דורי, תמיכה בהחלמת המשפחה כולה ופיתוח כלים לזיהוי מוקדם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר