X

גירושים רגשיים: מדוע ילדים בוגרים מנתקים קשר עם הוריהם

גירושים רגשיים הם אחד השברים העמוקים ביותר בקשרי משפחה – תופעה כואבת ומורכבת שבה ילדים בוגרים מחליטים לנתק קשר מהוריהם. מה מוביל להחלטה הזאת? התשובות חבויות בזיכרונות, ערכים מתנגשים וטראומות מהעבר

26% מהאמריקאים נמצאים בניתוק רגשי מהורה אחד לפחות, והנתון הזה נמצא בעלייה מתמדת. צילום: המחשה - מידג'רני

בתקופה האחרונה, יותר ויותר ילדים בוגרים בוחרים לנתק קשר עם הוריהם, תופעה המכונה לעיתים "גירושין רגשיים". מדובר בהחלטה לנתק קשרים באופן מוחלט או חלקי, לעיתים מתוך צורך רגשי לשמור על בריאות הנפש. מחקר שנערך לאחרונה מצא כי 26% מהאמריקאים מדווחים על ניתוק רגשי מאחד מהוריהם, וכי מגמת הניתוק רק הולכת וגוברת. מדוע קיים גידול מתמשך בניתוק הקשרים המשפחתיים?

סיבות לניתוק קשר

הגורמים לניתוק בין ילדים בוגרים להוריהם מגוונים, ולעיתים יש צורך בזמן רב כדי לפרום את מורכבותם. הניתוק אינו תמיד מוחלט ובלתי הפיך, וישנם מצבים בהם פיוס עשוי להיות אפשרי, בתנאי ששני הצדדים מוכנים לתהליך ריפוי מעמיק.

טראומות ילדות וחוויות פוגעות

אחד הגורמים המרכזיים לניתוק קשרים הוא טראומות ילדות. ילדים שגדלו תחת התעללות פיזית, רגשית או מינית מתקשים לסלוח להוריהם, במיוחד כאשר ההורים אינם מכירים או מתנצלים על התנהגותם הפוגעת. גם הורים שהתמודדו עם התמכרויות לסמים או אלכוהול לעיתים לא הצליחו לספק סביבה בטוחה ותומכת לילדיהם. מחקרים מראים כי טראומות מסוג זה יכולות להוביל לפוסט-טראומה מורכבת, הפוגעת באיכות החיים גם בבגרות. הילדים מרגישים שהניתוק הוא הדרך היחידה להגן על עצמם מפני זיכרונות קשים.

עימותים כלכליים

נושאים כלכליים יכולים לגרום לקרעים משמעותיים בתוך המשפחה. לפעמים, התחושה של ילד בוגר שהוא קופח בהשוואה לאחים אחרים, או אי הסכמות סביב ירושות והשקעות משפחתיות, מובילות לסכסוך מתמשך. עימותים כלכליים עלולים להחמיר במיוחד אם הילדים מרגישים שהוריהם לא היו הוגנים או שלא שמרו על אמון המשפחה. מקרים כאלה משאירים תחושות של בגידה וכעס שאינם נפתרים בקלות.

תחושת הורות לא מספקת

עבור חלק מהילדים הבוגרים, ההורים פשוט לא הצליחו להעניק להם את התמיכה הרגשית הנדרשת. לפעמים זה נובע מתרבות או תקופה שבהן ביטויי חיבה ואהבה לא היו דבר מובן מאליו. במקרים אחרים, מדובר בהורים שלא ידעו כיצד להביע אהבה או חוויות של חוסר נראות רגשית. לדוגמה, ילדים בוגרים שחוו הזנחה רגשית עשויים להמשיך לחוות פגיעות גם לאחר שנים רבות. חוויות אלה עלולות לגרום לצורך לבנות גבולות ברורים כדי להרגיש בטוחים מבחינה רגשית.

ילדים בוגרים שחוו הזנחה רגשית עשויים להמשיך לחוות פגיעות גם לאחר שנים רבות, צילום: המחשה - מידג'רני

קושי לראות את הילד הבוגר כעצמאי

מעבר מדינמיקת ההורות הקלאסית של סמכות ושליטה לתפקיד ההורה של ילד בוגר היא אחת המשימות המורכבות ביותר להורים. פעמים רבות, הורים ממשיכים לראות את ילדיהם כמבוגרים שאינם מספיק עצמאיים, מה שמוביל להתערבויות ולביקורות בלתי פוסקות. הביקורות יכולות להתמקד בבחירות קריירה, בני זוג או אורח חיים, ולעיתים קרובות ההורים ממשיכים לתת עצות לא רצויות ולשפוט התנהגויות. התוצאה היא תחושת מחנק ותחושת חוסר כבוד מצד הילד הבוגר, שמובילה לעיתים לניתוק.

26% מהאמריקאים נמצאים בניתוק רגשי מהורה אחד לפחות, והנתון הזה נמצא בעלייה מתמדת, צילום: המחשה - מידג'רני

הבדלי ערכים וגישות

בעידן שבו ערכים משתנים במהירות, התנגשות בין ערכים משפחתיים למסרים מודרניים הפכה נפוצה. לדוגמה, אם ילדים בוגרים מחליטים לבחור באורח חיים שונה מהמסורת עליה גדלו, הורים עלולים לחוש אכזבה ואף בגידה. במיוחד כאשר מדובר בערכים דתיים, פוליטיים או חברתיים, ההתנגשויות הופכות לעיתים בלתי נמנעות. שינויים בדפוסי התנהגות, בחירת בן זוג, או דעות פוליטיות יכולות לגרום למתח רב במשפחה. חלק מהמשפחות לומדות לחיות עם ההבדלים, אך יש כאלו שאינן מצליחות לגשר על הפער.

השפעת המדיה החברתית

מדיה חברתית משפיעה בצורה משמעותית על הדרך בה אנשים רואים את מערכות היחסים שלהם. ילדים בוגרים עשויים להיחשף לתכנים שגורמים להם להאמין שהוריהם פגעו בהם רגשית, גם אם במציאות הדברים לא היו כה חמורים. תוכן על "הורות רעילה" או פוסטים שמדגישים את החשיבות של הצבת גבולות יכולים להוביל ילדים לחפש דרכים להתרחק. תופעה זו, הנפוצה במיוחד בקרב הדור הצעיר, מחזקת את תחושת הצורך בהגנה עצמית.

קשרים פוגעניים

המונח "רעיל" מתאר אדם שפוגע באיזון הרגשי של האחר. הורים שעלולים להיות שליליים, ביקורתיים, מניפולטיביים או משתמשים בהפחדות פוגעים לעיתים קרובות בתחושת הערך העצמי של ילדיהם. תחושות אלה עלולות לגרום לילדים להתרחק כדי לשמור על שלוות נפשם. במקרים כאלו, הניתוק עשוי להיראות כאקט של שמירה עצמית.

השפעת גירושין על קשרי משפחה

גירושין הם אירוע מכונן במשפחות רבות, ולעיתים הורים מייחסים את הניתוק למשבר הגירושים עצמו. הורים מרגישים שהילדים מאשימים אותם בפירוק המשפחה, במיוחד כאשר בן/בת הזוג לשעבר מסיתים את הילדים כנגדם. עם זאת, מחקרים מראים שגירושים הם לרוב לא הסיבה העיקרית לניתוק. התנהגות ההורים לאחר הגירושים, כמו ביקורתיות יתרה או הזנחה רגשית, היא שגורמת לעיתים לילדים להתרחק.

מחקרים מראים שגירושים הם לרוב לא הסיבה העיקרית לניתוק, צילום: GettyImages

פיוס – האם זה אפשרי?

חלק מהילדים המנתקים קשרים מרגישים שההחלטה הייתה הכרחית לשיפור איכות חייהם. כשנשאלים אם כדאי לנסות פיוס, התשובות מגוונות. יש כאלה שרואים בכל ניסיון לפיוס סוג של הטרדה, בעוד אחרים מוכנים לשקול שיקום יחסים אם הצד השני מוכן להכיר בטעויותיו ולפעול לתיקון. פתיחות, כנות, והכרת הכאב שהצטבר הן דרכים לפתרון, אך זהו תהליך הדורש מחויבות והבנה עמוקה.

השלכות על מערכת היחסים עם הנכדים

לניתוק קשרים יש גם השלכות על הדור הבא. הורים מנותקים מוצאים עצמם לעיתים קרובות מנותקים גם מנכדיהם. הסבים והסבתות חווים אובדן נוסף, אך נסיונות פיוס המתמקדים בנכדים ולא בשיקום היחסים עם הילדים עצמם עלולים להיתפס כלא כנים. חשוב שסבים ינסו קודם לבנות קשר מחודש עם ילדיהם הבוגרים, לפני שינסו לבסס קשר עם הנכדים.

פתיחות, כנות, והכרת הכאב שהצטבר הן דרכים לפתרון ולפיוס, צילום: המחשה - מידג'רני

מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע ChatGPT:

  1. "Family Estrangement: Establishing Boundaries with Toxic Family Members" - Psychology Today, 2023.
  2. "The Impact of Childhood Trauma on Adult Relationships" - Journal of Family Psychology, 2022.
  3. "Social Media and the Rise of Estrangement in Families" - American Sociological Review, 2021.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר