X

המתיקות שתוך כדי והסכנה שאחרי: מדוע כדאי לנו להיזהר מסוכר?

בתעשיית המזון חלה מגמה של הפחתת סוכר במוצרים • מדינות רבות נוקטות בצעדים רגולטוריים • תוויות על המוצרים כוללות מידע ברור יותר על תכולת הסוכר • מכל עבר אנו נתקלים רבות בהמלצות להקטנת צריכת הסוכר המוסף • מדוע בעצם?

חלק בלתי נפרד מהחיים המודרנים. סוכר . צילום: ivyeirlys / pixabay

בעידן המודרני, הסוכר הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו. נמצא אותו במאפים, משקאות קלים, ואפילו במזונות שנראים לכאורה בריאים. אך לצד המתיקות שמפנקת את החך, מסתתרת סכנה שמעטים מאתנו מודעים אליה. מידע על הסכנות של הסוכר וכיצד להימנע מהן מצאנו בסיוע ChatGPT בבטאון בית-הספר לרפואה של הארוורד.

מהו סוכר וכיצד הוא משפיע על גופנו?

סוכר הוא סוג של פחמימה הנמצאת באופן טבעי במזונות רבים כמו פירות וירקות. בעוד שסוכר טבעי מגיע עם חבילה שלמה של חומרים מזינים כמו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, הסוכר המוסף – שנמצא במזונות מעובדים רבים כמו ממתקים, עוגיות ומשקאות קלים – הוא למעשה קלוריות ריקות. זה אומר שהוא מספק אנרגיה ללא ערך תזונתי נוסף.

עודפי סוכר מוזף נאגרים בגופנו כשומן, צילום: Suriawut / Vecteezy

כאשר אנו צורכים כמויות גדולות של סוכר מוסף, הגוף מאחסן את העודפים כשומן. הסוכר המוסף גורם לעלייה מהירה ברמות הגלוקוז בדם, מה שמאלץ את הלבלב לשחרר כמויות גדולות של אינסולין כדי להסדיר את הרמות. עם הזמן, זה עלול להוביל להתפתחות של עמידות לאינסולין, שעלולה להתפתח למחלות כרוניות כמו סוכרת סוג 2 ומחלות לב.

הסיכון לבריאות הלב

מחלות לב וכלי דם הן גורם המוות מספר אחת בעולם המערבי, והקשר ביניהן לבין צריכת סוכר מוסף הולך ומתחזק. כאשר אנו צורכים כמויות גדולות של סוכר, הגוף מגיב בהעלאת רמת הטריגליצרידים בדם – סוג של שומן שקשור למחלות לב וכלי דם. רמות טריגליצרידים גבוהות מעלות את הסיכון להתפתחות טרשת עורקים, שהיא הצטברות של פלאק בעורקים שעלולה להוביל להתקפי לב ושבץ.

רצוי לנסות להתמודד עם הפיתוי. מתוקים, צילום: debbieryan / pixabay

בנוסף, צריכת סוכר מוסף יכולה להוביל ליתר לחץ דם. מחקרים מצביעים על כך שצריכת סוכר מוסף מעלה את רמות האינסולין בגוף, וזה בתורו מעלה את לחץ הדם. יתר לחץ דם מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות לב, והוא נפוץ במיוחד בקרב אנשים שצורכים כמויות גבוהות של סוכר.

עליית הסיכון לסוכרת

סוכרת סוג 2 היא מחלה כרונית שמתפתחת כאשר הגוף אינו מצליח לווסת את רמות הגלוקוז בדם. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא עמידות לאינסולין, שהיא תוצאה של צריכת כמויות גדולות של סוכר מוסף. כאשר הגוף נחשף כל הזמן לכמויות גבוהות של סוכר, הלבלב נאלץ לייצר כמויות גדולות של אינסולין כדי להתמודד עם הגלוקוז שבדם. עם הזמן, תאי הגוף הופכים פחות רגישים לאינסולין, מה שמוביל לעלייה ברמות הסוכר בדם ולהתפתחות סוכרת.

השפעות הסוכר על המוח

הסוכר לא משפיע רק על גופנו הפיזי אלא גם על בריאותנו הנפשית. מחקרים מצביעים על כך שצריכת סוכר בכמויות גדולות יכולה לגרום לשינויים במוח ולפגוע במצב הרוח וביכולת הריכוז. הצריכה המוגזמת של סוכר קשורה לעלייה בסיכון לדיכאון ולחרדה. ישנן עדויות לכך שהסוכר יכול לגרום לעלייה ברמות הדופמין במוח, מה שיכול להוביל לתחושת "שיא" דומה לזו הנוצרת משימוש בסמים ממכרים. תחושת "השיא" הזאת מתחלפת במהירות בתחושת ירידה, מה שמוביל לתשוקה מוגברת לסוכר ולצריכתו בכמויות גדולות יותר ויותר.

סוכר טבעי לצד סיבים ורכיבים תזונתיים אחרים שהלב שלכם אוהב. פירות וירקות, צילום: silviarita / pixabay

כיצד לצמצם את צריכת הסוכר?

הצעד הראשון בצמצום צריכת הסוכר הוא להיות מודעים למקוריו. סוכר מוסף נמצא בהרבה מוצרים שאנו צורכים ביום-יום, לעיתים תחת שמות שונים כמו סירופ תירס עתיר פרוקטוז, סוכר חום, דקסטרוז ועוד. מומלץ לקרוא את התוויות על גבי המוצרים ולהימנע ממזונות ומשקאות שמכילים סוכר מוסף. בנוסף, כדאי להעדיף מזונות טבעיים כמו פירות וירקות, המכילים סוכרים טבעיים יחד עם סיבים תזונתיים ורכיבים תזונתיים אחרים. שתיית מים במקום משקאות ממותקים ואכילת חטיפים בריאים כמו אגוזים וירקות טריים יכולה לעזור בהפחתת הצריכה של סוכר מוסף.

לסיכום, הסוכר המוסף הוא גורם סיכון בריאותי משמעותי שלעיתים רבות אנו נוטים להתעלם ממנו. בעוד שהוא מוסיף טעם ומתיקות לחיינו, הוא עלול להוביל לשורה של בעיות בריאותיות חמורות כמו מחלות לב, סוכרת ובעיות נפשיות. לכן, חשוב לצמצם את צריכת הסוכר המוסף ולבחור באורח חיים בריא יותר, הכולל מזונות טבעיים ומזינים.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר