X

עצוב ומרגש: פילים קוברים גורים מתים בטקס כמעט אנושי

בעלי החיים הענקיים מבצעים בצאצאיהם שמתו טקס קבורה שנראה כאילו נלקח מדת אנושית, וכולל קבורה מיוחדת והשמעת קולות רמים

קוברים ובוכים. פילים. צילום: משה שי

פילים אסייתים נצפו עורכים טקסי קבורה קורעי לב לגורים מתים, והטקסים הללו אף שימשו חומר למחקר חדש של צמד חוקרים הודים שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Journal of Threatened Taxa. פנינו ל-Claude כדי שתספר לנו על הטקסים הללו.

החוקרים הצליחו לצפות בשנתיים האחרונות בחמישה מקרים נפרדים שבהם עדרי פילים באזור בנגל שבצפון הודו קברו פילונים שמתו לאחרונה במה שנראה כמו טקס פולחני. בכל אחד מהמקרים, העדר נשא את גוף העגל בחדקו וברגליו, ואז חפר קבר רדוד והציב בזהירות את הגופה כשרגליה פונות כלפי מעלה. לאחר מכן הפילים כיסו את הפילון המת באדמה, הריעו (או חיצצרו, או נהמו – בחרו את השם המועדף עליכם) בקול רם והמשיכו לעמוד סביב הקבר עד 40 דקות.

"אנו טוענים שהגופות נקברו בסגנון שכיבה לא רגיל, ללא קשר לסיבות המוות של הפילון", נכתב במחקר. "עקבות רגליים ברורות של 15-20 פילים נצפו מסביב לאתרי הקבורה".

החוקרים ציינו שרק פילונים צעירים, בגילי 3 חודשים עד שנה, זכו ל"טקס" כזה – ככל הנראה בגלל שפילים בוגרים גדולים מדי להיגרר ולהיקבר, אפילו על ידי פילים בוגרים אחרים, שגובהם (לפחות עבור פילים אסייתים, כמו אלה החיים בהודו) מגיע ל-3 מטרים ומשקלם ל-6 טונות. פרט מעניין נוסף שהחוקרים חשפו הוא שהעדרים נמנעים להתקרב שוב לאתרי הקבורה לאחר הטקסים, ומבצעים מעקפים גדולים כדי לא לעבור ליד גופות הפילונים. זאת לעומת פילים אפריקאים, שכן נצפו בעבר מבקרים במקומות שבהם קברו פילים שמתו.

גופת פילון אסייתי קבורה עם הרגליים כלפי מעלה, צילום: West Bengal Forest Department

"פילים ידועים בהתנהגותם החברתית והשיתופית – אבל קבורת העגלים נחקרה בעבר רק באופן אגבי בפילים אפריקאים, ולא נחקרה כלל בקרב בני דודיהם הקטנים באסיה", הסביר פַּרְווין קַסְווַאן, אחד ממחברי המחקר. שותפו, אַקאשְדיפּ רוֹי, הוסיף כי "הממצאים שלנו מראים תובנות מרתקות לגבי האופן שבו חיות היבשה הגדולות בעולם מגיבות למוות. זה מדגים כיצד פילים מתייחסים למתיהם במידה מפתיעה של כבוד וטקס שמעולם לא נצפתה עד כה".

החוקרים הדגישו כי בכל המקרים שצפו בהם, לא בני אדם הרגו את הפילים הצעירים, אלא נסיבות טבעיות. נראה שהעובדה הזו חשובה, שכן ציד של פילים אסייתיים הביא אותם לסכנת הכחדה ממשית, כאשר לפי הערכות רק 26,000 פרטים מהמין הזה נותרו כיום ביבשת כולה. הם מקווים כי ההיחשפות לעולמם הרגשי העמוק, האנושי כמעט, של הפילים, יעזור גם למנוע מציידים פוטנציאליים נוספים להזיק לחיות המדהימות הללו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר