לחסוך כסף זה חשוב – זו עובדת חיים שאין עליה עוררין. אבל עבור רוב האנשים, הביצוע מעט שנוי במחלוקת.
ונדי דה-לה רוזה, כלכלנית התנהגותית ומייסדת שותפה של Common Cents Lab באוניברסיטת דיוק, חקרה כיצד הסביבה מעצבת את ההתנהגויות הפיננסיות שלנו, ומצאה שלוש אסטרטגיות פסיכולוגיות שהיא מגדירה כ"מגובות במדע" כדי לגרום לעצמכם לחסוך יותר כסף. נעזרנו ב-Claude כדי לתמצת אותם.
1. שימו לב לרכישות קטנות ותכופות
לפי דה-לה רוזה, במחקרים שלה היא גילתה שהרכישות שאנשים הכי מתחרטים עליהן, אחרי הכניעה בנושא עמלות על אוברדאפט, הן אכילה במסעדות ושירותי שיתוף נסיעות – רכישות קטנות חוזרות ונשנות שמצטברות עם הזמן לסכומים גדולים.
כדי לרסן הוצאות יתר, הקשו על עצמכם על ידי הכנסת סרבול לתהליך. למשל, בטלו את הקישור של כרטיס האשראי לאפליקציות הזמנה של אוכל ונסיעות. אם אתם חייבים אותן, השתמשו עבורן בכרטיס חיוב שעבורו הקציתם תקציב קבוע. לחלופין, קבעו לעצמכם מספר רכישות מוגבל מכל אחד מהסוגים הללו בחודש. אותו דבר ניתן ליישם על עליאקספרס או שיאין, כדי להקשות על עצמכם להזמין מהם כל שבוע עוד משלוח.
2. חשבו על עצמכם מהעתיד
לעתים קרובות אנו מאמינים שבעתיד נהיה טובים יותר בטיפול בנושאים חשובים, כמו חסכון בכסף. את האופטימיות הזו אפשר לרתום על ידי קבלת התחייבויות מוקדמות, שלפי המחקרים של דה-לה רוזה מובילות לחסכון גבוה יותר. בניסוי אחד היא שאלה שתי קבוצות אנשים איזה אחוז מהחזר מס הם רוצים לחסוך – וגילתה שאלה שכבר קיבלו את ההחזר הביעו כוונות צנועות ב-10% מאלה שעוד לא קיבלו אותו (17% לעומת 27%, בהתאמה).
התחייבו לעצמכם העתידי על ידי הרשמה להעברות אוטומטיות של כסף לחסכונות ותזכורות לפעולות הקשורות לחסכון. רק ודאו שאתם מקיימים את ההתחייבויות ועקבו אחר הביצועים שלכם.
3. חפשו הזדמנויות "להתחיל מחדש"
באופן טבעי, אנו מרגישים יותר מוטיבציה בנקודות מעבר, כמו שנה חדשה, חילופי עונות, ימי הולדת ואבני דרך אחרות. התחושה הזו ניתנת לתיעול למשימות פיננסיות שתוכננו מראש. במחקר אחד הוצגו מודעות לפרויקט דיור המכוון למבוגרים, שכוונו ספציפית לבני 64, כאשר גרסה אחת התחילה ב"אתם בני 64, ומתקרבים לגיל 65…" והשנייה התחילה ב"אתם מזדקנים" – ואחוז ההקלקות על הגרסה הראשונה היה גבוה משמעותית.
חפשו מועדים בלוח השנה שניתן ‘לחגוג’ על ידי הצבת יעדים או בדיקות של מצבכם הכספי. כך תגבירו את הדחף של עצמכם לפתח הרגלים חדשים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו