תרומות לאנשי תיאטרון חולים הועברו לעזה. בתמונה, תיאטרון ברודווי, ניו יורק. צילום: GettyImages

איך תרומה לאנשי תיאטרון בארה"ב הגיעה לעזה?

ארגון הצדקה 'לברודווי אכפת' שאוסף תרומות לאנשי תיאטרון המתמודדים עם בעיות בריאות רציניות, העביר 2 תרומות לעזה והוביל לוויכוח בעניין השקיפות והאחריות של ארגוני צדקה, ואתגר האיזון בין מטרה ספציפית ברורה עם מטרה הומניטרית לעת מצוא שנודע עליה רק לאחר מעשה. מנכ"ל הארגון: 'יש מסגרת משפטית לפעולות כאלה'

בצעד שעורר מחלוקת ותגובת נגד,  Broadway Cares קבוצת צדקה הידועה במחויבותה לתמוך בחברי קהילת התיאטרון המתמודדים עם בעיות בריאות, מוצאת את עצמה במרכזו של ויכוח סוער. הארגון חשף לאחרונה הפניית כספי תרומות בסך של 400,000 דולרים שנאספו במקור מבאי הצגות ברודווי לעזה, החלטה שהציתה סופת אש של ביקורת.

Broadway Cares הוא שם נרדף לדליים האדומים שמתנדבים נושאים במעברי התיאטראות, ומבקשים תרומות מקהל שהתרגש מההופעות שצפה בהן זה עתה. משימת הארגון, הנטועה עמוק בקהילת התיאטרון, היא להציע גלגל הצלה למי בשורותיה ומתמודדים עם משברי בריאות רציניים כמו איידס ולאחרונה, קורונה. עם זאת, ההכרזה האחרונה על שתי תרומות משמעותיות, כל אחת בהיקף של 200,000 דולר, לארגונים 'רופאים לעולם' ו'ועידה ההצלה הבינלאומית', הפועלים בעזה על רקע מלחמת ישראל-חמאס. התרומה העלתה גבות ושאלות לגבי המיקוד והשקיפות של הארגון. 

רצועת עזה, פברואר 2024, צילום: Getty Images

המחלוקת הגיעה לשיא חדש כאשר אריקה גרסון, לאחר שהגיעה עם בתה להצגה 'הארי פוטר והילד המקולל' ותרמה ל-Brodway Cares, גילתה על תרומת הארגון לעזה באמצעות מאמר באתר מגזין התיאטרון פלייביל.

בתחושה שהוטעתה לאור מה שנאמר בתיאטרון לאחר ההצגה והתיאור המפורש של מטרות הארגון באתרו הרשמי, גרסון הגישה תלונה במחלקת הצדקה של לטיטיה ג'יימס, התובעת הכללית של ניו יורק, וקראה לשקיפות בכל הנוגע להקצאת כספי תרומות על-ידי הארגון.

תלונתה של גרסון מדגישה דאגה רחבה יותר בקרב תורמים המאמינים שתרומתם נועדה לתמוך בקהילת התיאטרון בארצות הברית, במיוחד, כאמור, אלו הנאבקים בבעיות בריאות. הפניית הכספים לעזה, בייחוד על רקע הסכסוך המתמשך בו מעורב ארגון הטרור חמאס, לא רק הפתיעה את התורמים אלא גם עוררה חששות בנוגע ליעד הסופי של הסיוע, לאור הנוף הפוליטי וההומניטרי המורכב של האזור.

ההחלטה התקבלה במורת רוח בקרב הטוענים כי היא חורגת ממשימת הליבה של הארגון לתמוך באנשי מקצוע בתיאטרון עלו שאלות לגבי התאמת מאמצי גיוס הכספים עם השימוש בפועל בכספים, ומעלה שאלות על השיקולים האתיים והאחריות של ארגונים ללא מטרות רווח כלפי התורמים שלהם.

השחקנים ג'וש גד ואנדרו רנלס מזכירים לקהל לאחר הצגה לתרום לארגון 'לברודווי אכפת'. (לשני השחקנים אין בהכרח קשר לתרומה לעזה)

מנכ"ל Broadway Cares, טום ויולה, הגן על פעולות הארגון בראיון לפלייביל, תוך שהוא מגדיר את התרומה כאקט של חמלה כלפי מי שנזקקים מאוד באזור מוכה מלחמה. לטענתו, הצהרת המשימה של הארגון, המזכירה את האפשרות לתמוך בפעולות צדקה או חינוכיות אחרות שאושרו על ידי חבר הנאמנים, מספקת מסגרת משפטית לפעולות כאלה. עם זאת, הנקודה לא ממש שיכחה את חוסר שביעות הרצון בקרב תורמים שחשים שהתעלמו מכוונותיהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...