עתיד עזה: סעודיה והאמירויות דורשות לפרק את חמאס מנשקו, מצרים וקטאר מתנגדות

המחלוקת על עתיד עזה: פערים גדולים בין מדינות המפרץ למצרים וקטאר בשאלת חמאס • בישראל מזהים הקצנה בעמדות ארגון הטרור, בשל ביטחון עצמי גובר והולך עם התקדמות העסקה

הרס בעזה לאחר תקיפות צה"ל. צילום: אי.פי.אי

למרות הסכמה עקרונית על התכנית לשיקומה של עזה שמובילה מצרים, סעודיה והאמירויות מסרבות להשתתף בה מעשית ומימונית כל עוד לא יובטח שחמאס לא מהווה חלק מהשלטון ומוסר את נשקו. כך מגלים מקורות ערבים ואמריקנים, בעקבות מפגשי הפסגה שהיו בסוף השבוע שעבר בריאד. למאבק הזה קשר גם לעיכוב בשחרור האסירים הפלשתינים במסגרת עסקת החטופים.

את החלטת צוות השרים המצומצם במוצאי שבת, לעצור את שחרור האסירים, אפשר לראות כתגובה להפרות חמאס את ההבנות, ליחס המחפיר לחטופים, לטקסים המבזים ועוד. אבל יש עוד סיבות לכך. האחת אי היענות של חמאס למסור מידע על מצבם של החטופים שעדיין בידיו, ולאפשר העברה של תרופות וביקור של צוות רפואי של הצלב האדום.

רכבי הצלב האדום בעת שחרור החטופים ברצועה, צילום: אי.פי.אי

את הדרישות הללו הציבה ישראל מהתחלת המו"מ אבל לפני שבועיים לאחר שחרורם של אור לוי, אוהד בן עמי ואלי שרעבי לפני שבועיים וחצי. על השלושה ניכרו עד כאב, התנאים הקשים שבהם הוחזקו, מניעת המזון והיעדר טיפול רפואי. אלא שחמאס סירב לכל הפניות והסתפק במתן מזון מסודר יותר לחטופים ששוחררו מאז.

הסיבה השנייה היא מהתחום המדיני. בימים אלה מתנהל ויכוח נוקב בין המדינות הערביות המעורבות במגעים לסיום המלחמה, השבת החטופים ושיקומה של רצועת עזה, והוויכוח הזה הגיע לשיאו בסוף השבוע האחרון. בחמישי ובשישי התקיימו בריאד שני מפגשים, האחד מצומצם ובו השתתפו המארח מוחמד בין סלמאן, יורש העצר הסעודי, נשיא מצרים א-סיסי, מלך ירדן עבדאללה, נשיא האמירויות מוחמד בין זאייד והאמיר של קטאר בין חמד. לפגישה השניה הצטרפו כווית ובחריין, חברות מועצת מדינות המפרץ.

מתיישרים עם ממשלת ישראל

המפגש הראשון היה הטעון יותר ובו עלה הוויכוח בכל עוזו, להלן עמדות הצדדים לפי המקורות הערבים והאמריקנים: מצרים הציגה את תוכניתה לשיקום הרצועה לאחר המלחמה, אגב, גם כתגובה לתוכנית טראמפ הכוללת את הוצאת תושבי הרצועה לפחות לזמן השיקום. הממשל בוושינגטון ממתין לתוכנית הזו, מייק וולץ היועץ לביטחון לאומי של טראמפ אמר שלשום בריאיון לפוקס ניוז: "אם אתם (מדינות ערב) לא אוהבים את הרעיונות ההגיוניים של טראמפ לפתרון הבעיות תציעו הצעות משלכם".

בעזה מדווחים על משאיות עם דלק קטארי שמגיעות לתחנת הכוח | רשתות ערביות

התוכנית כוללת הקמת גוף שלטוני – ועדה – שתנהל את השיקום בתקציב של בין 20 ל 30 מיליארד דולר. בוועדה הזו לא יהיה ייצוג לחמאס, וגם לא לרשות הפלשתינית (כפי שדורשת ישראל), כדי להימנע מתופעת השחיתות הממוסדת ברשות. הגוף הזה יכלול בעיקר פלשתינים, טכנוקרטים מסוגים שונים, שהפיקוח עליו יהיה של הליגה הערבית. הם יבחרו על ידי נציגי המדינות המעורבות ובעיקר מצרים, סעודיה האמירויות וגם קטאר. מצרים אמורה להיות בעלת התפקיד המעשי ביותר של הניהול והפיקוח על הוועדה, והמפרציות לממן את רוב הסכום הנדרש לשיקום.

המצרים ניסו ללכת לקראת הסעודים והאמירתים בהרחקת חמאס וגם הרשות הפלשתינית מהגוף השלטוני החדש, אבל שתלו בתוכנית נוכחות מוגברת של קהיר, לרבות קביעת החברות והגופים שיבצעו את השיקום, וירוויחו ממנו מיליארדים. פתח לשחיתות מהצד הזה. גורם ישראלי העיר על כך בציניות, מקורבי א-סיסי ימשיכו להרוויח מהסכסוך בעזה, במקום תמלוגים מהברחות, זה יהיה שוחד מקבלני עפר.

דחפורים ממצרים בגבול, צילום: אי.פ.איי

האמירתים והסעודים, שעמדותיהם מיושרות כמעט אחד לאחד עם אלה של ממשלת ישראל, מודעים כמובן לעניין הזה ובדיונים בריאד הבהירו כי תמיכתם הכספית בתוכנית לא מובטחת כלל וכלל. גם בגלל סוגיית הפיקוח על יעילות התהליך והחשש משחיתות, אבל בעיקר מהסיבה המהותית המעכבת את הפיתרון המלא לסיום המלחמה, מקומו של חמאס ביום שאחרי.

חשפנו בשבוע שעבר את הסכמת רוב הנהגת חמאס לכך שהם לא ישותפו בשלב הראשון לפחות בגוף שישלוט על הרצועה. אבל חמאס דרש להישאר בחלק מהכוח הצבאי/משטרתי שיוקם שם. ועל העניין הזה האמירויות וסעודיה לא מוכנות להתפשר. המצרים אמרו שהשיח עם חמאס לא הסתיים אבל ציינו שהוא מייצג חלקים נרחבים מהציבור הפלשתיני ולכן מגיע לו להיות חלק.

"אסור שחמאס יחזיק אפילו רובה אחד"

לפי יותר ממקור אחד, הסעודים והאמירתים הבהירו כאן כי חמאס הוא האחראי למלחמה ולתוצאותיה הנוראיות כלפי תושבי עזה, ולכן לא יסכימו לממן את התוכנית אם לא יהיה בה את החלק המהותי של פירוז הרצועה. "אסור שיהיה ולו רובה אחד ובו כדור אחד ברצועת עזה בידי איש חמאס, כי המשמעות של זה היא הרס הרצועה שוב ושוב גם לאחר שתיבנה מחדש". כך אמר אחד מהמשתתפים לפי גורם דיפלומטי ערבי.

המצרים ניסו לשכנע שהכנסת אנשי חמאס תביא ל"אילוף" הארגון, וכאן נענו בשאלה אם הם הצליחו ל"אלף" את האחים המוסלמים, האופוזיציה העיקרית של א-סיסי במצרים. קטאר, מממנת הטרור האיסלמיסטי ו"האחים המוסלמים" עמדה מול הסעודים והאמירתים ותמכה בזכות חמאס להשתתף בהמשך גם בשלטון הפלשתיני ולא רק להשתלבות בכוחות שהמזויינים שיפעלו ברצועה.

גם הדיון הנרחב יותר שהתקיים למחרת, לא הביא להסכמה מלאה, ולמצרים נותר קצת יותר משבוע לפני פגישת הליגה הערבית בקהיר, האמורה לקבל החלטה לאישור תוכניתם, לשכנע את הצדדים להסכמה רחבה, שבלעדיה אין לתוכנית סיכוי.

ישראל מקשיחה עמדות כדי לאותת

ואיך זה מתקשר לדחיית שחרור האסירים? בישראל מזהים הקצנה בעמדות חמאס בשיח מול מצרים, בשל ביטחון עצמי גובר והולך עם התקדמות העסקה. חמאס באמצעות הסיוע ההומניטרי והפסקת האש, משקם יכולות צבאיות ושלטוניות, ומנהל קמפיין תדמיתי פנים ערבי רחב שנועד להציג תמונת ניצחון לצד "דאגה" לשיקומה של הרצועה ולרווחת אזרחיה.

הטקסים המשפילים בשחרור החטופים נוצלו לכך באופן מקסימלי, והתגובות הישראליות המינוריות להפרות, מחזקות את מעמדו. עצירת שחרור המחבלים נועדה לאותת לריאד ולעולם הערבי כולו, שישראל מפסיקה להבליג, והיא תשתמש במנופי הלחץ בתוך העסקה. פרסמנו כאן על האיום האמריקני כלפי מצרים שוושינגטון תגבה כל סוג פעולה ישראלית מול הרצועה, אם חמאס ימשיך להתעקש להישאר צבאית. וולץ באותו ראיון חזר על העמדה האמריקנית התומכת במיטוט חמאס לחלוטין. ישראל כעת מקשיחה עמדות כדי לאותת, נשתמש בגיבוי הזה ליישום מטרת הפלת חמאס המלאה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר