דנמרק כמעט לא זוכה כיום לתשומת לב ממדינות שאינן גובלות בה – מלבד, אולי, כאשר יוצאת ממנה סדרת מופת כמו הקו-פרודוקציה הדנית-שוודית "הגשר" או הדרמה הפוליטית "הממשלה". אבל בעבר מדובר היה במעצמה, שגם לאחר שירדה מגדולתה הפגינה גדלות בלתי רגילה – במיוחד במלחמת העולם השנייה, ובאופן קיצוני באירועים שהחלו בדיוק לפני 80 שנה, ב-29 באוגוסט 1943. נעזרנו ב-Perplexity כדי להביא את אחד מסיפורי הגבורה המדהימים של תקופת השואה:
בניגוד למצב במדינות אחרות תחת הכיבוש הגרמני, רוב המוסדות הדנים המשיכו לתפקד באופן נורמלי יחסית גם לאחר הפלישה הגרמנית למדינה ב-1940. גם ממשלת דנמרק וגם המלך פעלו באופן נורמלי יחסית כמדינת חסות דה פקטו. עם זאת, לאחר הפלישה הגרמנית התפתחה במדינה תנועת התנגדות לגרמנים, ובקיץ 1943 היא גברה, בצורה של חבלה ושביתות, וגרמה למתח בין הכוחות הגרמנים הכובשים לבין ממשלת דנמרק.
באוגוסט 1943 הציגו הגרמנים לממשלת דנמרק דרישות חדשות להפסיק את פעילות ההתנגדות. ממשלת דנמרק סירבה להיענות לדרישות אלו, והגרמנים הכריזו בתגובה על חוק צבאי ועל פיזור הממשלה – אם כי בפועל היא המשיכה לתפקד עד סוף המלחמה. במקביל, פתחו הגרמנים ב"מבצע ספארי", שמטרתו היתה לפרק את הצבא הדני מנשקו.
הדנים אמנם הופתעו מהתקיפה הגרמנית הישירה נגדם, אך לא התכוונו לוותר. מפקדי הצבא הדנים הבהירו לקברניטי ספינות הצי הדני הענק שעליהם להתנגד לכל ניסיון גרמני להשתלט על כלי השיט שלהם. ההוראות כללו הברחה של הספינות לנמלים במדינות שאינן נשלטות על ידי הנאצים, כמו שוודיה שהיתה ניטרלית וגרינלנד שנשלטה על ידי בעלות הברית – ואם אי אפשר להגיע עד לשם, הטבעה של הספינות.
בין 6 ל-13 ספינות דניות הצליחו להגיע לשוודיה ולגרינלנד, אך 32 ספינות הוטבעו על ידי אנשיהן. הצבא הדני ספג בין 20 ל-30 הרוגים, וכל יתר החיילים – כ-4,600 – נלקחו בשבי. הגרמנים הצליחו גם ללכוד 14 מהספינות הדניות.
גם לאחר פירוק הצי, הדנים לא חדלו מהתנגדות לנאצים. בהמשך למדיניותם במשך המלחמה כולה לסרב לשתף פעולה עם רדיפת יהודים, שהתבטאה בדחיית מסירת מידע אודות מספרם ומיקומם של יהודי דנמרק, החליטו הדנים לאחר “מבצע ספארי” להבריח את 7,200 היהודים מהמדינה לשוודיה הניטרלית. מאחר שהצי הדני כבר אבד, הוברחו היהודים בסירות דייגים – פעילות שהחלה באופן ספורדי עוד לפני "מבצע ספארי", אך הפכה לפעולת חירום ענקית ב-28 בספטמבר, חודש לאחר פירוק הצבא הגרמני, כאשר אחד מהמפקדים שלו לשעבר הדליף תוכנית של הגרמנים ליישם את "הפתרון הסופי" על יהודי המדינה. כמעט כל יהודי דנמרק הוברחו ושרדו את המלחמה עד תומה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו