רעבים? מה דעתכם לאכול מאכל שנראה כמו היקום שלנו? אנחנו מדברים על לא אחר מאשר הדונאט האמריקני. כן, לא רק במאכלים עתירי שומן האמריקנים מתמחים אלא באלו שנראים כמו היקום.
את העובדה שכדור הארץ אליפטי יודעים כבר מאות שנים, אולם סביב השאלה של צורת היקום קיים עד היום ויכוח מדעי עז. האפשרות הראשונה היא יריעה שטוחה כמו דף נייר שמתרחבת לנצח, והשנייה היא של מרחב שנסגר באופן תלת-ממדי שמזכיר סופגניית דונאט ענקית. בינתיים נראה כי המניות סביב צורת הדונאט בעלייה.
במאמר מדעי, שפורסם על ידי שתי אוניברסיטאות אירופאיות, מוכיחים המדענים את צורת הדונאט של היקום. החוקרים מאוניברסיטת אולם הגרמנית ואוניברסיטת ליון הצרפתית, בדקו את קרינת הרקע, אותה קרינה שנוצרה ביקום בעת המפץ הגדול, והראו כי ישנם פערים מסוימים בתפיסה השלטת ב-18 השנים האחרונות לפיה היקום הוא מעין יריעה שטוחה שמתרחבת לעבר כל הזמן.
תומאס בוכרט, פרופסור לקוסמולוגיה באוניברסיטת ליון ומחבר שותף של המאמר החדש, מציין כי "אמנם המאמר לא עבר עדיין ביקורת עמיתים, אך הוא כבר נבחן על ידי מספר ביטאונים מדעיים רציניים ביותר. אנחנו סבורים שבניגוד לגישה שרואה ביקום יריעה שמתקדמת לנצח, היקום הוא מבנה תלת ממדי סגור בצורת דונאט".
כאמור הוויכוח על צורת היקום אינו חדש וכבר קיים עשרות שנים כששתי גישות היו מוכרות לעולם המדעי - גשית היקום השטוח שנפרש לנצח וגישת היקום הסגור בלולאה מסוג כל שהוא. אולם מאז שנת 2003 התחזקה הגישה הרואה ביקום מעין יריעה ישרה המתרחבת לנצח ללא הפסקה. זו למעשה הגישה ששלטה בשנים האחרונות וזאת על בסיס מדידות של האור מקצה היקום. מבחינה זו נראה כי הוויכוח בעניין הוכרע.
אולם כעת פרופ' בוכרט וחבריו טוענים כי "ישנם פערים מסוימים במדידות של קרינת הרקע הקוסמית שמוסברות רק אם היקום מתעקל וסובב סביב עצמו בצורה סגורה כמו דונאט". באופן הזה היקום אמנם שטוח אבל גם מתעקל סביב עצמו, וכך יוסברו כל הממצאים המדעיים שנחקרו עד היום.
המשמעות המעשית היא שניתן לנוע ביקום ובסופו של דבר להגיע לאותו מקום כיון שהיקום סופי ומעוגל. אלא שהדבר עדיין אינו אפשרי מבחינה טכנית מכיוון שלאנושות אין ידע איך לנוע במהירויות כאלו.
כך או כך, אם סברתם עד היום שהיקום שלנו שטוח ואין סופי הרי שכעת כל פעם שתאכלו דונאט תוכלו לדמיין שזללתם את היקום בבת אחת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו