חום, ברזל וחוצפה ישראלית: הנשק הסודי של "ניו פייז" נגד הסרטן הגרורתי

הסטארט אפ הצעיר מונה בסך הכל 23 עובדים, וכבר הצליח להגיע להישגים משמעותיים, למרות המלחמה • בראיון מיוחד ל"ישראל היום", מסביר מנהל מחלקת ההנדסה איך הצליחה החברה לעבור את קשיי המלחמה, לפתח את הטכנולוגיה שלה ולתת תקווה למטופלים רבים • "אי אפשר להחליף את המוטיבציה שיש בארץ להצליח ולהוביל"

מחלות נדירות (אילוסטרציה). צילום: iStockphoto

בעוד ישראל מתמודדת עם אתגרי המלחמה, חברת הביוטכנולוגיה הישראלית "ניו פייז" ממשיכה במאבק שקט אך חשוב לא פחות - המלחמה בסרטן גרורתי. בלב הסערה, כאשר ארבעה מעובדיה גויסו למילואים, החברה הצעירה לא רק שרדה, אלא אף הצליחה להתקדם בפיתוח טכנולוגיה פורצת דרך.

בראיון מיוחד ל"ישראל היום", חושף בועז שלו, מנהל מחלקת ההנדסה בחברה, שזה עתה שב מ-87 ימי מילואים, כיצד החוסן הישראלי והחדשנות הטכנולוגית משתלבים יחד בחזית המדעית נגד אחת המחלות הקשות ביותר עימן מתמודדת האנושות.

מימין לשמאל: משה אלטנאני, מנהל המעבדה, מיכל אק, מהנדסת מחקר ופיתוח בכירה, ומנהל מחלקת ההנדסה בועז שלו., צילום: אביעד חגבי

ניו פייז, שהייתה באופן יחסי עדיין בחיתוליה כשפרצה המלחמה, מונה בסך הכל 23 עובדים – מחציתם גברים. עם תחילת הלחימה, גויסו ארבעה מעובדיה למילואים – מה שכמובן הציב אתגר לא פשוט עבור הסטארט אפ הצעיר.

"המלחמה ללא ספק הציבה לנו אתגרים שלא ציפינו להתמודד איתם, בטח שלא בתור סטארט אפ צעיר", מודה שלו. "כשאתה עם צוות כל כך מצומצם, ארבעה אנשים שפתאום לא נמצאים זה עניין מאוד מורגש. נאלצנו לעשות כמה וכמה התאמות ושינויים כדי לעמוד בלוחות הזמנים מול המשקיעים בחו"ל. התעקשנו להמשיך ולא וויתרנו".

טיפול בסרטן באמצעות חום

החברה פיתחה טכנולוגיה חדשנית בתחום ההיפרתרמיה האלקטרומגנטית, המבוססת על ננו-חלקיקים, שמטרתה לטפל בסרטן גרורתי שלב 4. "הטכנולוגיה שלנו מנצלת את העובדה שתא סרטני רגיש יותר לחום מאשר תא בריא," מסביר שלו. "בעוד שתא בריא מסוגל לשרוד עד 55 מעלות, תא סרטני קורס כבר בטמפרטורה של 45 מעלות".

תאי סרטן. רגישים יותר לחום מתאים בריאים. (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

החידוש המרכזי בטכנולוגיה הוא בפיתוח ננו-חלקיקים על בסיס ברזל, המוזרקים לגוף ומחוממים לטמפרטורה של 50 מעלות באמצעות שדה אלקטרומגנטי. "פיתחנו מכונה דומה ל-MRI, אבל כזו שמשדרת שדה אלקטרומגנטי במקום שדה מגנטי ומחממת את התאים" הוא מוסיף.

"החום הכמוס"

אחד ההישגים הטכנולוגיים המרשימים של ניו פייז הוא השימוש בתופעת ה"חום הכמוס" ובחומרים ממשפחת Phase Change Materials, המאפשרים לעטוף את גרעיני הברזל ולעצור את החימום בדיוק ב-50 מעלות, מה שמגן על התאים הבריאים.

מכיוון שהיעד הטיפולי של החברה הוא סרטן בשלב הגרורתי, נדרשה מערכת טיפול סיסטמי אשר תפגע בתאים סרטניים הרגישים לחום, ולא תפגע בתאים בריאים (שזו אגב, אחת הבעיות הגדולות בטיפולי כימותרפיה מסורתיים. ד"ג).

למרות האתגרים, בחברה עורכים בימים אלו ניסוי קליני פאזה ראשונה בבית החולים בילינסון. "טיפלנו כבר ביותר מ-15 חולים ממגוון סוגי סרטן, ללא תופעות לוואי משמעותיות" שלו מספר בגאווה. "וחלק מהמטופלים אף מקבלים טיפולים חוזרים לאור הממצאים המעודדים".

תאים סרטניים. אחת הבעיות בטיפולים כימותרפיים מסורתיים היא הפגיעה בתאים הבריאים שמסביב., צילום: GettyImages

אחדות, אהבת אדם ומקצועיות

"בתחילת המלחמה מאוד חששנו, לא תיארנו לעצמנו שזה ייקח כל כך הרבה זמן. עבר חודש, חודשיים, ופתאום אתה מסתכל על זה ברמה הטכנולוגית ורואה שלפתע ספקים פחות עונים לך, שיש עיכובים. היינו צריכים עצבים מברזל כדי לצלוח את התקופה", שלו חולק.

"אבל למרות הכל, אנחנו מתכננים להישאר בארץ ומשקיעים המון בתעשיית הננו המקומית, במחקר ופיתוח בכימיה ובפיזיקה. את האמת, אי אפשר להחליף את המוטיבציה שיש פה בארץ להצליח ולהוביל", הוא מספר בכנות.

"בסופו של דבר, יש שלושה מסרים שהובילו אותי באופן אישי לאורך התקופה הזאת, ואת ניו פייז כחברה – קודם כל, מקצועיות ויסודיות ללא פשרות בכל האספקטים. שנית – חוצפה ישראלית. אנחנו מאתגרים מוסכמויות ומובילים בדרכים חדשות. ושלישית - ערכים של כבוד, הרצון לשנות לטובה ואהבת האדם, זה חלק בלתי נפרד מהדנ"א שלנו ומה שמוביל אותנו קדימה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר