חברת SpaceX בבעלותו של אילון מאסק מתכוננת לאחת המשימות הייחודיות ביותר בתולדותיה, כאשר תשגר ארבעה אסטרונאוטים חובבים למסלול שיאפשר להם לצפות באזורים המרוחקים ביותר של כדור הארץ מגובה של כ-450 קילומטר.
משימת Fram2, שנקראה על שם "פראם" הספינה שעימה הגיע חוקר הארצות הנורבגי הנודע רואלד אמונדסן לאזורים הארקטיים והאנטארקטיים של כדור הארץ, צפויה להמריא ביום שני הקרוב, 31 במארס, בשעה 06:20 בבוקר (שעון ישראל).
זו תהיה המשימה האנושית הראשונה שתטוס במסלול מעל קטבי כדור הארץ - מסלול שלא נוסה מעולם במשימות חלל מאוישות.
בראש הצוות עומד היזם הסיני-מלטזי צ'ון וואנג, מייסד חברות כריית הביטקוין f2pool ו-stakefish, שלפי הדיווחים מממן את המשימה כולה. לצידו יטוסו ג'ניקה מיקלסן, צלמת קולנוע נורבגית; אריק פיליפס, מומחה אוסטרלי למסעות קוטב; ורבאה רוגה, חוקרת רובוטיקה גרמנייה. עבור כולם זו תהיה הטיסה הראשונה לחלל.
"מסלול טיסה חדש זה יפתח אפשרויות חדשות לטיסות חלל מאוישות ויספק הבנה עמוקה יותר של כדור הארץ ואזוריו הקוטביים", נכתב בהודעה לעיתונות של Fram2. "למעט משימות אפולו הירחיות, הקטבים הצפוני והדרומי לא היו גלויים במלואם לאסטרונאוטים אחרים במסלול, כולל אלה שנמצאים בתחנת החלל הבינלאומית".
הצוות יבלה בין שלושה לחמישה ימים בחללית מסוג דרגון של SpaceX, ויחקור מנקודת התצפית הייחודית שלהם תופעה דמוית זוהר קוטבי הידועה בשם "סטיב" (STEVE - Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), המתאפיינת בפסים סגולים וירוקים מעורפלים בשמיים.
בנוסף, המשימה תכלול ניסוי לגידול פטריות בחלל. חברת FOODiQ Global האוסטרלית תנסה לגדל יבול של פטריות צדפה בתנאי מיקרו-כבידה, כדרך לספק תזונה למשימות אנושיות עתידיות לירח ולמאדים.
סיכונים ייחודיים
למרות ההתלהבות, מומחים מציינים כי המשימה טומנת בחובה סיכונים ייחודיים. לפי נאס"א, המשימות שלה לא עוברות מעל האזור הקוטבי, זאת בשל חשש לחשיפה גבוהה יותר מהרגיל לקרינה, כולל סיכונים הקשורים לפעילות מוגברת של זוהר קוטבי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו