תחזיקו חזק: מה יוצא ממי גבינה ופסולת אלקטרונית? זהב 22 קראט

חוקרים שוויצרים פיתחו תהליך שבו חלבונים ממי גבינה סופחים אליהם את הזהב מפסולת אלקטרונית

מה הקשר בין ייצור גבינה לשליפת זהב מפסולת אלקטרונית? . צילום: laraslk, שאטרסטוק

חוקרים שוויצרים מ-ETH ציריך פיתחו תהליך להפקת זהב מפסולת אלקטרונית שנעזר בחלבונים ממי גבינה שנוצרים בתהליך ייצור הגבינה. 

התהליך כולל יצירת ספוג מחלבונים שמופקים ממי גבינה. מאלו מיוצר חומר נקבובי שפועל כמו ספוג לזהב. כאשר טובלים אותם בתמיסת מתכות שמופקת מלוחות אם של מחשבים, הספוג מושך ביעילות יוני זהב מומסים.

כדי לחלץ את הזהב, ממיסים את הרכיבים המתכתיים של הפסולת האלקטרונית באמבט חומצה, תהליך שמשחרר את המתכות כיונים. ספוג סיבי החלבון לוכד באופן סלקטיבי את יוני הזהב, בעוד מתכות אחרות כמו נחושת וניקל נדבקות במידה פחותה. 

לאחר שהזהב נלכד מחממים את הספוג ויוני הזהב מתכלדים לפתיתים מוצקים שאז מותכים ליצירת גוש קטן במשקל כ-450 מיליגרם שמורכב מ-91% זהב טהור ומסווג בין 21 ל-22 קראט. מ-20 לוחות אם ישנים של מחשבים בלבד החוקרים הצליחו להפיק זהב בשווי של כ-33 דולר.

לדברי רפאלה מצנגה, אחד החוקרים, העלויות הקשורות ברכישת חומרי גלם וצריכת אנרגיה נמוכות פי 50 מערך הזהב שמיוצר בתהליך. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר