ברחבי העולם קיים ביקוש רב לתרופות שיכולות למנוע או להאט את הופעת שיער השיבה, אך עד כה היו מעט מאוד תרופות יעילות המגובות במחקר מדעי מוצק. כעת, מחקר חדש שנערך באוניברסיטת נגויה ביפן מצביע על פתרון אפשרי: החומר לוטאולין, נוגד חמצון טבעי המצוי בירקות כמו סלרי, ברוקולי, גזר, בצל ופלפלים, הצליח למנוע הופעת שיער שיבה בעכברי מעבדה.
במחקר שנמשך 16 שבועות, בחן צוות החוקרים בראשות פרופ' מסאשי קאטו את השפעתם של שלושה נוגדי חמצון שונים על עכברים שעברו שינוי גנטי המדמה את תהליך הופעת שיער השיבה בבני אדם. מבין שלושת החומרים שנבדקו - לוטאולין, הספרטין ודיוסמטין - רק הלוטאולין הראה תוצאות משמעותיות. העכברים שטופלו בלוטאולין, הן בטיפול חיצוני על העור (בריכוז של 1%) והן בטיפול פנימי מרוכז, שמרו על צבע הפרווה השחור שלהם.
המנגנון שמאחורי התגלית
החוקרים גילו כי הלוטאולין פועל באמצעות שימור התקשורת התקינה בין שני סוגי תאי גזע הנמצאים בזקיק השערה: תאי גזע של הקרטין ותאי גזע של המלנוציטים (תאי הצבע). כאשר תאי הגזע של הקרטין מזדקנים, הם מפסיקים לייצר כמות מספקת של חלבונים מסוג אנדותלין, הנחוצים להישרדות תאי הצבע. הלוטאולין מצליח למנוע את הידרדרות התקשורת הזו.
"זו תוצאה מפתיעה", אמר פרופ' קאטו. "בעוד ציפינו שנוגדי חמצון עשויים להשפיע על האפרת השיער, רק הלוטאולין, ולא ההספרטין או הדיוסמטין, הראה השפעה משמעותית. ממצא זה מרמז שללוטאולין יש השפעה רפואית ייחודית במניעת האפרה".
במקביל לניסויים בעכברים, בדקו החוקרים את השפעת הלוטאולין גם על תאי עור אנושיים במעבדה. הם מצאו כי החומר הגביר את ייצור האנדותלין בתאים אלה, ממצא המחזק את הפוטנציאל שלו לשימוש בבני אדם.
החוקרים מציינים כי העובדה שהתהליכים המולקולריים של הופעת שיער שיבה דומים בין העכברים שנבדקו לבין בני אדם, מעלה את הסיכוי שהטיפול יהיה יעיל גם בבני אדם. חשוב לציין כי המחקר התמקד בטיפולים מרוכזים של החומר, ולא באכילת הירקות שבהם הוא קיים. הלוטאולין אמנם זמין כיום בצורת תוספי תזונה לשימוש פנימי וחיצוני, אך החוקרים מדגישים כי טרם נערכו מחקרים מקיפים שהוכיחו את בטיחותו ואת הריכוז המתאים לשימוש בבני אדם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו