כתבים מקוריים ומסמכים חדשים: מוזיאון אלברט איינשטיין ייפתח בירושלים

סוף־סוף: ביום ראשון תאושר הקמת המוזיאון, שיציג מסמכים בכתבי ידו של המדען הגאון • מאחורי המיזם: אספן האמנות חוזה מוגרבי, בעל אוסף אנדי וורהול הגדול בעולם

תורת היחסות עושה עלייה. קמפוס גבעת רם באוניברסיטה העברית , דודי ועקנין
תורת היחסות עושה עלייה. קמפוס גבעת רם באוניברסיטה העברית, צילום: דודי ועקנין

לאחר עשר שנות דיונים, ביום ראשון תעלה ממשלת ישראל את הצעת החוק להקמת המוזיאון הראשון והגדול בעולם שיוקדש לחייו ולמורשתו של אלברט איינשטיין, והוא ימוקם בגבעת רם שבירושלים.

במוזיאון יוצגו כתבי היד המקוריים של תורת היחסות של המדען הגאון, מסמכים שטרם הוצגו בעולם בכלל ובישראל בפרט, וחפצים שהיו עד כה רק בביתו בניו יורק. לפי ההערכות, צפויים לבקר בו עשרות אלפי מבקרים מכל העולם מדי שנה.

ל"ישראל היום" נודע כי הרוח החיה והתורם המרכזי מאחורי המיזם, שטרם נראה כמותו בארץ, הוא איש העסקים ואספן האמנות ג'ורג' (חוזה) מוגרבי, שבין היתר מחזיק באוסף הגדול ביותר העוסק ביצירתו של אנדי וורהול, ונחשב אחד הפילנתרופים הגדולים בתחום האמנות.

אלברט איינשטיין, צילום: אי.פי

המוזיאון יוקם במבנה ייחודי בקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית, שבו ישכון ארכיון איינשטיין המלא שיונגש באופן דיגיטלי לציבור הרחב, ויהווה מתחם חדשני לחינוך מדעי וטכנולוגי. ההשקעה בהקמת המוזיאון תעמוד על 64 מיליון שקלים - מתוכם 22.5 מיליון שקלים בתקציב ממשלתי, והשאר מהאוניברסיטה.

מורשת של מצוינות

מי שהוביל את החלטת הממשלה בפועל היה השר זאב אלקין, באמצעות מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת נתנאל איזק, שעמד בראש ועדת ההיגוי של הצוותים המקצועיים יחד עם נעמה שולץ, מנכ"לית משרד ראש הממשלה. ההחלטה התאפשרה לאחר הצלחת משרד ירושלים ומורשת לרכז תקציבים ממשרדי האוצר, ראש הממשלה, החינוך, התרבות והספורט.

פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית: "מורשת המצוינות המחקרית והאקדמית של אלברט איינשטיין, מתומכיה הבולטים של מדינת ישראל ומהאבות המייסדים של האוניברסיטה, מצויה בכל אחת מאבני היסוד שעליהן מושתתת האוניברסיטה העברית.

"הישגיו המדעיים של איינשטיין שינו את עולם הפיזיקה, ומשפיעים עד היום על החיים של כל אחד ואחת מאיתנו - מתחום הלייזר, דרך האנרגיה הגרעינית ועד הטיסות לחלל. מקורם של כל אלה ועוד הוא בתיאוריית היחסות, שפיתח בראשית המאה הקודמת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר