33 שנה של ידידות אמיתית

היום חל יום השנה לכינון היחסים בין הרפובליקה העממית של סין לבין ישראל. אל מול מצבים בינלאומיים ואזוריים משתנים, סין וישראל תמיד נשארו בטוחות בדרכן ופעלו יד ביד, תוך ראייה וקידום של היחסים הדו-צדדיים מנקודת מבט אסטרטגית וארוכת טווח.

קישוטים בסין לרגל השנה החדשה . צילום: אי.פי./ארון פליבה

1. יחסי סין-ישראל ביום השנה ה-33 לכינון היחסים

ב-24 בינואר 1992 כוננו סין וישראל יחסים דיפלומטיים ברמת שגרירים, ופתחו בכך פרק חדש בהיסטוריה של יחסי סין-ישראל והקשרים בין העם הסיני ליהודי. במרץ 2017 הכריזו סין וישראל על כינון שותפות חדשנית מקיפה, נקודת ציון היסטורית חדשה ביחסים הדו-צדדיים. היום אנו מציינים את יום השנה ה-33 לכינון היחסים הדיפלומטיים בין סין לישראל. במהלך 33 השנים האחרונות, יחסי סין-ישראל עברו תהפוכות, עמדו במבחן הזמן, ושמרו על התפתחות יציבה. מנהיגי שתי המדינות שומרים על תקשורת הדוקה, מספקים הכוונה אסטרטגית ומתווים את הכיוון להתפתחות היחסים הדו-צדדיים.

האמון ההדדי הפוליטי בין שתי המדינות התחזק באופן מתמיד, שיתוף הפעולה המועיל לשני הצדדים פרח, וחילופי התרבות המשיכו להעמיק. סין הפכה לשותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל באסיה והשנייה בגודלה בעולם, וכן למקור הגדול ביותר של סחורות המיובאות לישראל. כלי רכב חשמליים מתוצרת סין זוכים לפופולריות רבה בישראל, ומהווים קרוב ל-70 אחוז מהשוק המקומי.

יחסי סין-ישראל מבוססים על תשתית איתנה של ידידות, מאופיינים בשיתוף פעולה הדדי ויתרונות משלימים, והפגינו מגוון רחב וחוסן משמעותי. אל מול מצבים בינלאומיים ואזוריים משתנים, סין וישראל תמיד נשארו בטוחות בדרכן ופעלו יד ביד, תוך ראייה וקידום של היחסים הדו-צדדיים מנקודת מבט אסטרטגית וארוכת טווח.

2. שיתוף פעולה בתחום החדשנות ביחסי סין - ישראל 

לפני שהתמניתי לתפקידי בישראל, ביקרתי בפארק החדשנות בצ'אנגג'ו ובפארק החדשנות בשנחאי, שהוקמו במשותף על ידי סין וישראל, והתרשמתי מקרוב מהתנופה החזקה של שיתוף הפעולה בחדשנות בין סין לישראל. השנה מציינת את יום השנה העשירי להקמת פארק החדשנות בצ'אנגג'ו. עם כמעט 300 חברות ישראליות ומיזמים משותפים סין-ישראל, קרוב ל-60 פרויקטים של שיתוף פעולה טכנולוגי דו-צדדי, וכן עשרות מומחים ישראלים, פארק החדשנות בצ'אנגג'ו ממשיך לשדרג את אסטרטגיות הפיתוח שלו, במטרה לספק תמיכה ושירותים מקיפים ומעמיקים יותר לחברות ישראליות בסין.

פארק החדשנות בשנחאי התפתח למתחם חדשנות המונה 208 חברות מסין ומישראל במגוון מגזרים, עם 867 זכויות קניין רוחני מסוגים שונים שהוכנסו לשימוש, ויצר אשכול תעשייתי בתחומי הבריאות הרפואית, הבינה המלאכותית, האינטרנט וטכנולוגיית המידע. במאי אשתקד נפתח רשמית המשרד בתל אביב של פארק החדשנות בשנחאי. עם ההתקדמות היציבה של שני פארקי החדשנות, שיתוף הפעולה בחדשנות הפך לנקודת אור וכוח מניע ביחסי סין-ישראל, והזרים חיוניות רבה יותר ליחסים הדו-צדדיים.

העובדות הוכיחו שהיכולות התעשייתיות החזקות והשוק הרחב של סין, לצד הטכנולוגיה המתקדמת ויתרון החדשנות של ישראל, יכולים להשלים זה את זה באופן מושלם. סין וישראל, כשותפות חדשנות מקיפות, חולקות הבנות דומות, משלימות זו את זו ברמה גבוהה, נהנות מתועלת הדדית ומפגינות תנופה חזקה בכל הנוגע לשיתוף פעולה בחדשנות.

3. אתגרים ליחסים בילטרלים על רקע שינויים איזוריים ואיך להתמודד איתם

מאז אוקטובר 2023, התפתחות היחסים בין סין לישראל אכן נתקלה באתגרים מסוימים, בעיקר בשל העימותים האיזוריים המתמשכים. עם זאת, סין נותרה מחויבת לקידום חילופים ידידותיים ושיתוף פעולה בתחומים שונים בין שני הצדדים. למרות העימותים, כמעט 20,000 עובדים סינים בחרו להישאר בתפקידיהם בישראל. חברת התעופה היינאן איירליינס ממשיכה להפעיל טיסות ישירות בין סין לישראל ומתכננת להגדיל את תדירותן.

לאחרונה ביקרתי במספר פרויקטים של תשתיות שנבנו ומופעלים על ידי חברות סיניות בישראל. נמל חיפה החדש לא רק המשיך בבנייה, אלא גם נקט צעדים לטיפול בסוגיות כמו עיכוב אניות והצטברות מכולות ריקות. יתרה מזאת, הוא יצר מקומות עבודה מקומיים רבים, כאשר ישראלים מהווים למעלה מ-80 אחוז מתוך 200 עובדיו. הקו האדום של הרכבת הקלה הוא הראשון מסוגו בתל אביב. הוא פועל בבטחה למעלה מ-500 ימים, במהלכם שיעור השימוש בתחבורה ציבורית בשעות השיא בתל אביב עלה מ-25 אחוז ל-40 אחוז, וזמן הנסיעה התקצר בכמעט 10%. בניית הקו הירוק של הרכבת הקלה גם מתקדמת בקצב יציב.

שר התחבורה של ישראל הביע הערכה רבה לחברות הסיניות על התגברותן על קשיים שונים, מילוי החוזים ביעילות ועבודה איכותית, ותרומתן החיובית להתפתחות הכלכלית והחברתית המקומית. אנו מאמינים שעם שיפור המצב הביטחוני, שיתוף הפעולה המועיל הדדית וחילופי האנשים בין סין וישראל יתחדשו בהדרגה.

מאז פרוץ העימות, נוצרו אי הבנות מסוימות בדעת הקהל הישראלית בנוגע למדיניות המזרח התיכון של סין. יש אף הטוענים שקיימת אנטישמיות בסין. ברצוני להדגיש כי אין מקום לאנטישמיות בסין, והממשלה הסינית לעולם לא תאפשר לאנטישמיות להתקיים או לצמוח. החוק הסיני קובע בבירור שאסור להטיף לקיצוניות, שנאה, אפליה או אלימות דרך האינטרנט. ננקטו אמצעים מבוססי חוק נגד הפצת דעות קיצוניות באינטרנט.

לסין וישראל עשויות להיות דעות שונות בנוגע לסוגיה הפלסטינית, אך סין תמיד כיבדה את זכות הקיום וההתפתחות של ישראל. סין התנגדה מלכתחילה בתוקף לכל התקפה אלימה נגד אזרחים ולכל פעולה המפרה את החוק הבינלאומי, קראה לשחרור מיידי של כל בני הערובה והמוחזקים, ועשתה מאמצים רבים לקדם את שחרורם. השליח המיוחד של ממשלת סין לענייני המזרח התיכון, ג'אי ג'ון, נפגש עם משפחות בני הערובה בבייג'ינג ובירושלים.

מחויבותה של סין לתמיכה בידידות סין-ישראל והקשרים הסיני-יהודיים נותרה ללא שינוי. שאיפתה של סין לשיתוף פעולה דו-צדדי מעשי נותרה ללא שינוי. מחויבותה של סין לשמירה על שלום ויציבות במזרח התיכון נותרה ללא שינוי. עמדת הצד הסיני בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני ברורה ועקבית. מתוך חזון של בניית קהילה עם עתיד משותף לאנושות וקידום הערכים המשותפים של האנושות, אנו מקווים בכנות שישראל ופלסטין יוכלו להתקיים בשלום זו לצד זו, ושהעם היהודי והעם הערבי יחיו בהרמוניה.

4. החברות הסינית-ישראלית לקראת יום השנה ה-80 לניצחון במלחמת העולם נגד הפשיזם ובמלחמת הההתנגדות של העם הסיני נגד התוקפנות היפנית

 במהלך מלחמת העולם השנייה, ערים סיניות ובהן חרבין, שנחאי, טיאנג'ין והונג קונג הפכו למקלט בטוח לפליטים יהודים, שם העם הסיני הושיט יד מסייעת לחבריו היהודים. מוזיאון הפליטים היהודים בשנחאי מתעד את חייהם של כ-20,000 פליטים יהודים שנמלטו לשנחאי במהלך מלחמת העולם השנייה. מספר בכירים ישראלים, ובהם ראש הממשלה נתניהו, ביקרו במוזיאון.

לא מכבר ביקרתי בגבעתיים, עיר התאומה של חרבין. הקשר בין שתי ערי התאום הללו מתוארך לתקופת מלחמת העולם השנייה, כאשר חרבין קלטה מספר רב של פליטים יהודים. תושבים רבים בגבעתיים שחיו בעבר בחרבין שבו לעיר הסינית כדי להתחקות אחר שורשיהם. במקום אנטישמיות בסין, ניתן למצוא רק את ההיסטוריה של העם הסיני המושיט יד לחבריו היהודים שהיו במצבים קשים.

העם הסיני גם זוכר את הסיפורים המרגשים של הדרך בה חברים יהודים סייעו לנו בזמנים הקשים. בשנת 1939, יעקב רוזנפלד, רופא יהודי אוסטרי, הגיע לשנחאי כדי למצוא מקלט. בהמשך הוא התנדב לצבא השחרור העממי בסין, ותרם תרומות חשובות למלחמת העם הסיני נגד התוקפנות היפנית, ובכך גם להקמת סין החדשה. העם הסיני מעולם לא שכח את ידידותו ותמיכתו היקרה כלוחם בינלאומי. כיום, ישנו בית חולים הקרוי על שם יעקב רוזנפלד במחוז ג'ונאן שבמחוז שאנדונג בסין. שגרירות סין בישראל עולה לקברו של רוזנפלד ברמת גן מדי שנה.

הצד הסיני מוקיר את הידידות המסורתית בין העם הסיני לעם היהודי. אנו מקווים שיותר חברים ישראלים יכירו את ההיסטוריה של העזרה ההדדית בזמנים קשים, ויחברו אלינו כדי להמשיך את הידידות המיוחדת בין שתי המדינות ושני העמים.

השנה מציינת את יום השנה ה-80 לניצחון במלחמת העולם השנייה והמלחמה של העם הסיני נגד התוקפנות היפנית. סין וישראל צריכות להגן במשותף על הישגי הניצחון על הפשיזם, לשמור על הצדק הבינלאומי, להישאר ערניות ולהתנגד בתוקף לכל האדרה של הנאצים והפשיזם.

5. העמקת שיתוף פעולה בעתיד

שיתוף הפעולה המעשי בין סין לישראל נשען על יסודות מוצקים, יתרונות משלימים ואופקים רחבים. הנשיא שי ג'ינפינג הציע את יוזמת "החגורה והדרך" בשנת 2013. במהלך העשור האחרון ויותר, היוזמה קידמה אינטגרציה כלכלית, קישוריות פיתוח והטבות משותפות, וסללה דרך לשגשוג, פיתוח ותוצאות של רווח הדדי בזמנים משתנים וסוערים. היא גם יצרה עתיד מבטיח לשיתוף פעולה דו-צדדי, תלת-צדדי ואף רב-צדדי של סין עם ישראל ומדינות אחרות.

סין מחזיקה בשוק צרכני עצום ומערכת תעשייתית שלמה, בעוד שישראל מתהדרת בטכנולוגיה מתקדמת וליבתית לצד רוח החדשנות. הצד הסיני מוכן לעבוד עם ישראל כדי להבטיח ששיתוף הפעולה האיכותי במסגרת "החגורה והדרך" יימשך לאורך זמן.

התקדמות משמעותית הושגה בקידום המודרניזציה הסינית, מה שיוצר אופקים רחבים יותר לשיתוף פעולה מעשי בין סין לישראל. למעלה מ-300 צעדי רפורמה משמעותיים ב-60 היבטים שנחשפו במהלך ישיבת המליאה השלישית של הוועד המרכזי ה-20 של המפלגה הקומוניסטית של סין (CPC) היוו קריאה להעמקת הרפורמה הכוללת. בפרט, העמקת הרפורמה של השקעות פנימיות וחיצוניות וקידום פיתוח איכותי באמצעות פתיחות ברמה גבוהה הם חלק מצעדי הרפורמה. מאות צעדים אלה מקיפים תחומים רבים כמו כלכלה, חינוך, טיפול רפואי, רווחת העם, מדע וטכנולוגיה, שיכולים לשמש כמנועי צמיחה לשיתוף הפעולה בחדשנות בין סין לישראל.

סין וישראל מסוגלות לתרום יותר לשלום וליציבות האזוריים. כידידה כנה של כל מדינות המזרח התיכון, סין תמשיך למלא את תפקידה כמקדמת שלום ויציבות באזור, כתורמת לפיתוח ושגשוג, כתומכת בסולידריות ועצמאות, וכשותפה שכל מדינות האזור יכולות תמיד לסמוך עליה. אנו מברכים על ההסכם להפסקת אש ושחרור בני ערובה בעזה. אנו מקווים שההסכם ייושם באופן יעיל, בני הערובה הישראלים ישובו לבתיהם בבטחה, והשלום והיציבות ישובו לאזור בהקדם. ישראל היא מדינה חשובה באזור המזרח התיכון. הצד הסיני מוכן לעבוד במשותף עם הצד הישראלי למען שלום, יציבות ושגשוג משותף באזור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר