אולי מצפון תיפתח הטובה

הזעם עוד כבד על הטבח, אבל בשקט ובאין רואה, מתקיימים מגעים ראשוניים הבוחנים שיתוף פעולה עם ממשלת לבנון החדשה • אולי נגיע להסכם כמו עם מצרים וירדן?

הנשיא הנבחר של לבנון, ג'וזף עאון, צילום: רויטרס

התקווה שסוחפת את הארץ עם שחרור שלוש החטופות הראשונות מתוך הפעימה הראשונה, חייבת להימשך.

ב־40 הימים שנותרו עד לסיום השלב הראשון לעסקה, ובתפילה שישראל תתקדם לפעימה נוספת ולהחזרת כל הנותרים, אפשר וצריך להסתכל קדימה. לחפש את הדבר הבא שיכול לעזור לעם שלנו להתחיל תהליך צמיחה וריפוי.

אפשר להבין את מי שאומר כי מוקדם להחזיר את הנושא הפלשתיני לשולחן. הזעם עוד כבד על הטבח. אבל בואו נסתכל צפונה. ננצל את השינויים שחלו בלבנון ובסוריה לטובתנו, ואולי נגיע להסכם שיחזיק מעמד כמו ההסכמים עם מצרים וירדן. אין אהבת עולם, אבל גם אין מלחמה. ואם זה יקרה, דייני.

ב־40 הימים שנותרו עד לסיום השלב הראשון לעסקה, ובתפילה שישראל תתקדם לפעימה נוספת ולהחזרת כל הנותרים. אפשר וצריך להסתכל קדימה. לחפש את הדבר הבא שיכול לעזור לעם שלנו להתחיל תהליך צמיחה וריפוי

מתברר שבשקט־בשקט ובאין רואה, מתקיימים מגעים ראשוניים, גישושים עדינים וכרגע בלתי מחייבים, הבוחנים שיתוף פעולה עם ממשלת לבנון החדשה.

כזכור, התקיימו בחירות לנשיאות לבנון ונבחר גנרל ג'וזף עאון, נוצרי מארוני, שעד לבחירתו שימש רמטכ״ל צבא לבנון. עאון נחשב אדם פרגמטי, ומעבר לכך הוא עמד בראש הצבא, ולאחר המכה שחטף חיזבאללה התקפל חזרה לגודלו הטבעי. הוא הגוף החזק במדינה ואמור להיות הגורם המרכזי בשמירת ההסכם שנחתם בין ישראל לבין המתווכות וחיזבאללה. גורמים בכירים בישראל מקווים שלנוכח המצב הגיאו־פוליטי החדש, המכה שקיבלה איראן וכניסתו המחודשת לבית הלבן של הנשיא הבלתי צפוי דונלד טראמפ, הכל אפשרי. בין היתר, לא שוללים אפשרות להגיע להסכם שלום עם לבנון.

הדרך עוד ארוכה, אבל גורמים בינלאומיים מרכזיים, ובהם ארה״ב וצרפת, מנהלים מגעים מאחורי הקלעים כדי לבחון את כל האפשרויות, לאחר שהמגף של איראן הוסר מצווארה של ארץ הארזים. בין היתר, זה בא לידי ביטוי בכך שצבא סוריה של הנשיא החדש, אל־ג׳ולאני, עצר והחרים בשבוע שעבר שיירת אספקת נשק שאיראן ניסתה להעביר לחיזבאללה בלבנון.

אל״ם (מיל') ד"ר ז'ק נריה, מומחה למזרח התיכון ולשעבר בכיר באמ״ן, אומר שלדעתו הסכם שלום עם לבנון הוא עדיין בגדר חלום רחוק, אבל שניתן להגיע להסכם הבנות ארוך־טווח עם לבנון, שיכלול גם תיקוני גבול קטנטנים בינינו לבין לבנון בתנאי שארה״ב וצרפת ייתנו גיבוי וסיוע מלאים לנשיא הלבנוני.

מעניין היה לשמוע ממנו, שהסמכות הרוחנית העליונה של הנשיא עאון ושל העדה הנוצרית כולה, ארכיבישוף רעיי, התבטא בזכות הפיכת לבנון לשווייץ של המזרח התיכון. משמע, מדינה ניטרלית. כמו כן, גנרל עאון עצמו הצהיר שלבנון רואה עצמה מדינה ערבית, ולא בת חסות של איראן הפרסית. כלומר, הם ירצו להיות חלק מהנורמליזציה שמבקש טראמפ ליצור במזרח התיכון, שתכלול עשר מדינות ובראשן סעודיה.

לעומת הגורמים הבכירים שמגששים את דרכם ללבנון, דוקא ד"ר נריה, יליד לבנון בעצמו, מעריך שקל יותר להגיע להסכם שלום עם סוריה: נשיא סוריה, אל־ג׳ולאני, אינו מעוניין בהשתלטות איראן מצד אחד או טורקיה מצד אחר. הוא מעביר מסרים לישראל, שאין לה מה לדאוג לגביו.

אז האם מצפון תיפתח הטובה? אינשאללה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר