פרקליטות המדינה מואשמת לאחרונה בהטיה פוליטית ובניסיונות לחבל בעבודת הממשלה. אבל הגוף הזה, על כל אגפיו, שאמון על הצדק ופשו בו שחיתויות רבות וחמורות, תמיד היה עסוק בעיקר בלהגן על עצמו ולחזק את כוחו. האנשים שעליהם הוא מופקד, אפילו אלה שהיו בתוך המערכות עצמן, נרמסים לא אחת בכוונה.
ביניהם נמצאות החיילות־סוהרות מכלא גלבוע, שמפקדיהן סרסרו בהן.
לפני כשבוע גילו שלוש החיילות־סוהרות שהופיעו בכתב האישום נגד האסיר הביטחוני מחמוד עטאללה (אף שיש רבות נוספות ולפחות עוד שלוש שהתלוננו), כי חלק מתלונותיהן הושמטו מכתב האישום, ואחת המתלוננות נמחקה ממנו לחלוטין. הן דורשות את הרחבת כתב האישום והקמת ועדת חקירה שתוציא את האמת לאור.
לפרקליטות יש תשובה: "במהלך הכנת כתב האישום התברר כי חלק מהמעשים התיישנו, בטרם הסוהרות התלוננו".
רק בחודשים האחרונים בכלל הוגשו בפרשה החמורה כתבי אישום, וגם אלה מצומצמים מאוד ומטפלים רק בחלק מהמעורבים.
"המפקדים שלי, חברי הסגל שלי... מסרו אותי לידיו של... מחבל. הם דאגו שאשאר איתו לבד, בניגוד לנהלים הברורים, כדי שהוא יוכל לפגוע בי באכזריות ולהתעלל בי מינית שוב ושוב, ולא רק בי, גם בעוד חיילות סוהרות רבות... מה הם חשבו לעצמם?... שמותר להקריב חיילת צה"ל בשביל מידע? שקט? כסף?..." - כך תיארה אחת החיילות־סוהרות את תחושותיה בקמפיין לגיוס המונים בשנת 2022, שבע שנים לאחר מקרי האונס שעברה בין כותלי הכלא על ידי עטאללה.
לפני כשבוע גילו שלוש החיילות־סוהרות שהופיעו בכתב האישום נגד האסיר הביטחוני מחמוד עטאללה, כי חלק מתלונותיהן הושמטו מכתב האישום. הן דורשות הקמת ועדת חקירה שתוציא את האמת לאור
אותה חיילת התלוננה על האונס כבר ב־2015 בפני קצין המודיעין של כלא גלבוע, ניסים פיניש, ומאז התלונות זרמו. אף אחת מהן לא טופלה עד שהפרשה נחשפה בתקשורת לראשונה ב־2018 על ידי לירן לוי בערוץ 20 דאז. בשב"ס הכחישו, וכפי שדיווח לוי - זמן קצר לאחר החשיפה קצין המודיעין שהחליף את פיניש, ראני באשה, ומפקד הכלא באסם קשקוש ניסו לפטר את אחת הסוהרות שהתלוננו.
החיילות־סוהרות סיפרו אז כי באשה שיבץ אותן בכפייה באגף הביטחוני לפי דרישת עטאללה, ולאחר מכן הן הותקפו מינית על ידיו.
בהקלטה שחשף לוי מאוחר יותר, באשה הודה שנעשה שימוש בסוהרות למטרות מודיעיניות. אבל החקירה שנפתחה בלהב 433 כמעט לא הובילה לדבר: את באשה הוציאו לחופשה לצמיתות, החיילות־סוהרות הושעו זמנית מהשב"ס, וקשקוש הועבר לתפקיד אחר עד לפרישתו לפנסיה שמנה מטעם המדינה ב־2019. באותה תקופה החליט מומי למברגר, המשנה לפרקליט המדינה דאז מיכאל מנדלבליט, לסגור את התיק הפלילי נגד פיניש וקשקוש מחוסר אשמה.
לוי מתאר התנהלות בעייתית במיוחד של הפרקליטות בפרשה, ומציין שבעבר הפרקליטות הציעה לסוהרות להגיע לעסקת טיעון עם עטאללה ולשנות את סעיף האישום נגדו מעבירת מין לתקיפת עובד ציבור. הן סירבו.
גם אחרי שהפרשה נפתחה שוב כמעט במקרה בוועדת החקירה על בריחת האסירים מכלא גלבוע ב־2021 - אז דיבר מפקד הכלא פרדי בן שטרית על סרסור בחיילות חובה - כתבי האישום רחוקים מלהמחיש את גודל ההפקרה, המחדל, הפשע. מעבר לכתב האישום המדולדל של עטאללה, קשקוש ובאשה - שאמנם הועמדו שוב לדין - הואשמו בהפרת אמונים ובאי־מילוי חובה רשמית.
ידוע שמנגנוני הצדק טוחנים לאט, אבל אחד העקרונות המרכזיים של חיים במדינה דמוקרטית הוא השוויון בפני החוק. פעם אחר פעם אנחנו מבינות שאין חוק ואין שוויון, רק התפלפלויות משפטיות שמטרתן להוביל לתוצאה הנכונה, שמוסכמת מראש על כל מנגנוני המדינה. ברור על מי מקילים, את מי מענישים בחומרה ומי יחמוק מעונש. הכל אינטרסים. האמירות האלה היו נשמעות מפוקפקות אם לא היו לנו דוגמאות חיות להתנהלות הזאת. פרשת הסרסור בחיילות ובסוהרות היא רק אחת מהן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו