בטורו שלשום (3.3.24) טען פרופ' אייל זיסר כי הסכם עם סעודיה לא יפתור את בעיותיה הקיומיות של ישראל, לרבות האיום הביטחוני מצד חמאס, חיזבאללה ואיראן. לטענתו, ישראל נמצאת בעמדת חולשה, ובמצב כזה הסכם עם סעודיה מאבד מערכו. מומחים רבים סבורים אחרת. כך עלה בוובינר שקיים פורום "היום שאחרי המלחמה" עם שבעה מומחים לנושא יחסי ישראל, סעודיה וארה"ב.
בקרב המומחים היתה הסכמה רחבה שהמוטיבציה העיקרית של סעודיה ביחס לנורמליזציה עם ישראל היא להקטין את האיום האיראני על סעודיה (כן, גם סעודיה, כמו ישראל, תופסת את איראן כאיום הגדול ביותר עליה). לשם כך סעודיה פועלת בלפחות שני אופנים: הידוק הקשרים עם איראן ועם סין והידוק הקשרים עם ארה"ב. נורמליזציה עם ישראל היא בעיקר ה"מחיר" שסעודיה מתבקשת לשלם עבור הידוק קשריה עם ארה"ב – מחיר שעלה בעקבות המלחמה בגלל ההקצנה נגד ישראל בדעת הקהל בסעודיה ובעולם הערבי.
ככל שמועד הבחירות בארה"ב מתקרב, כך הצורך של הנשיא ביידן בהישג בינלאומי שישפר את סיכוייו בבחירות עולה - ואיתו הסכנה שארה"ב תהדק קשרים עם סעודיה תוך השארת ישראל בחוץ
אם לא יקודם תהליך הנורמליזציה בין סעודיה לישראל בעתיד הנראה לעין - ייתכנו שתי התפתחויות אפשריות, שתיהן מסוכנות לישראל: הראשונה היא שעיכוב בחיזוק הקשרים בין סעודיה לארה"ב יקרב עוד יותר את סעודיה לאיראן, דבר שיחזק את הציר האיראני־ג'יהאדיסטי שמאיים על ישראל. השנייה היא שארה"ב לא תהיה מוכנה להמשיך לסכן את האינטרסים שלה במזרח התיכון ותמשיך בהידוק יחסיה עם סעודיה, בעודה משאירה את ישראל מחוץ לתהליך.
החמצת ההזדמנות להיות חלק מתהליך התקרבות בין ארה"ב לסעודיה מסוכנת לישראל מכמה בחינות: האחת, נורמליזציה של יחסי ישראל וסעודיה (המדינה העשירה ביותר באזורנו) קריטית לאינטגרציה של ישראל במזרח התיכון, מכיוון שהיא המפתח לנורמליזציה עם מדינות ערביות (ומוסלמיות) נוספות. אינטגרציה זו חשובה לישראל גם מבחינה ביטחונית (חבירה למדינות נוספות שפועלות נגד הציר האיראני־ג'יהאדיסטי) וגם מבחינה כלכלית. הסכנה השנייה היא שמהלך כזה יבטא את שבירת הקשר ההדוק בין ישראל לארה"ב ויסמן לאויבותינו שבפעם הבאה שיתקפו, נעמוד לבד - בלי רכבת אווירית וימית של ציוד צבאי ותחמושת ובלי שתי נושאות מטוסים. הסכנה השלישית מהשארת ישראל מחוץ לגיבוש ההסכם בין ארה"ב לסעודיה היא שלישראל לא תהיה יכולת להשפיע על ההסכם הזה, ובעיקר על השאלה של הפיכת סעודיה למדינה גרעינית.
ככל שמועד הבחירות בארה"ב מתקרב, כך הצורך של הנשיא ביידן בהישג בינלאומי שישפר את סיכוייו בבחירות עולה - ואיתו הסכנה שארה"ב תהדק קשרים עם סעודיה תוך השארת ישראל בחוץ. בעולם אידיאלי ייתכן שעדיף היה כי ישראל תתחזק לפני שההסכם בין ארה"ב לסעודיה יתגבש. בעולם המעשי, וזאת השורה התחתונה, ביטחונה הקיומי של ישראל תלוי ביכולתה לנצל את האינטרסים של ארה"ב וסעודיה כדי להבטיח את מקומה במזרח התיכון ואת ביטחונה בכל מרחביה.