בחודשים האחרונים מוביל המשרד לביטחון לאומי את קמפיין "ישראל מתחמשת", בניסיון להשיב את הביטחון ואת תחושת הביטחון בעקבות מתקפת הטרור של 7 באוקטובר. קמפיין זה הוביל לכך שעשרות אלפי אזרחים נוספים אוחזים כיום בנשק ברישיון פרטי, או בנשק מתוקף תפקיד בביטחון הפנים - למשל בכיתות כוננות של המשטרה.
במקביל להתחמשות המואצת בחברה היהודית, שיעור הפשיעה והאלימות בחברה הערבית ממשיך להאמיר. בשנת 2023 עמד מספר הקורבנות בחברה הערבית על 244 נרצחים ונרצחות - יותר מפי שניים בהשוואה ל־2022. דיווחים בתקשורת מהשבועות הראשונים של 2024 לא מעידים על מגמת שיפור.
אין זה מפתיע שמהנתונים של מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה עולה כי בעוד החשש לעתיד הביטחון הפיזי בקרב הציבור היהודי פחת מאז 7 באוקטובר, החשש לעתיד הביטחון הפיזי של אזרחי המדינה הערבים רק עלה בתקופה זו.
כשברקע התפתחויות אלו, יציינו אזרחי ישראל המוסלמים בעוד כשלושה שבועות את חודש רמדאן. בד בבד עם הצורך לאפשר את חופש הפולחן, המשטרה נדרשת להבטיח, במסגרת ההיערכות לחודש זה, שכלל אזרחי ואזרחיות ישראל ירגישו בטוחים במהלכו.
ראשית, חשוב שהמשטרה תביא בחשבון שבגזרות השונות נוכחים כעת אלפי מתנדבים שהצטרפו אל כיתות הכוננות החדשות שלה, ותבהיר להם את המגבלות החלות עליהם בפעילות מבצעית. לדוגמה, בהתאם לנוהלי המשטרה המתנדבים אינם רשאים לפעול באופן ישיר באירועים של הפרות סדר והפגנות. נוסף על כך, לאור העובדה שמתנדבי כיתות הכוננות מוסמכים לתת מענה ראשוני בעת אירוע עד להגעתם של כוחות שיטור, חשוב לחזור ולחדד בפני המתנדבים החדשים בימים מתוחים אלו את הוראות הפתיחה באש.
שנית, המשטרה צריכה להיערך לנוכחות של עשרות אלפי בעלי כלי הירייה הפרטיים החדשים. קמפיין "ישראל מתחמשת" ספג ביקורת בשל קריאת השר לאזרחים להתערב באירוע ביטחוני, כאשר במקביל קיים קושי להבטיח שכל בעלי כלי הירייה הפרטיים הם כשירים, מאומנים ומיומנים כנדרש. מומלץ שהמשטרה והמשרד יחדדו בעת הזו בפני בעלי כלי הירייה הפרטיים את מגבלות השימוש באקדח שבידיהם.
חשוב שהמשטרה תביא בחשבון שבגזרות השונות נוכחים כעת אלפי מתנדבים שהצטרפו אל כיתות הכוננות החדשות שלה, ותבהיר להם את המגבלות החלות עליהם בפעילות מבצעית. לדוגמה, בהתאם לנוהלי המשטרה המתנדבים אינם רשאים לפעול באופן ישיר באירועים של הפרות סדר והפגנות
לבסוף, המשטרה צריכה להבטיח שהתארגנויות אזרחיות חמושות, בלתי מוסדרות ובלתי מפוקחות לא יפעלו באופן עצמאי בכלל, ובייחוד בימים רגישים כל כך.
בחודש שעבר פורסם שהשב"כ חושש שהקמתן של כיתות הכוננות וחלוקת הנשק הבלתי מבוקרת לאזרחים יהודים יגבירו את תחושת חוסר הביטחון בחברה הערבית, והזהיר מפני קיצוץ נרחב בתקציבים המיועדים לחברה הערבית. בימים אלו הגישה הממשלה את הצעת תקציב 2024, ובה קיצוץ מדאיג של יותר מ־15% בתקציב שמיועד לצמצום הפערים ולמאבק בפשיעה בחברה הערבית. על רקע זה ב, ויש להשקיע את מרב המאמצים בהבטחתו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו