עיצוב רוח צה"ל: להילחם לאור המטרה

אינני איש ביטחון דגול, אך דבר אחד אני יודע: משהו מאוד לא טוב קורה בחיל החינוך, האחראי המרכזי לבניין ועיצוב רוח חיילי צה"ל ומפקדיו. מכיוון שחיל החינוך סבור שאין בכוחו לבנות פעילויות רציניות עבור בכירי צה"ל, פנו בחיל למיקור חוץ. עד כאן טוב ויפה, אבל כשבודקים את רשימת המכונים והמרצים שאמונים על עיצוב רוח צה"ל ומפקדיו, אפשר להתבלבל שמא נחתנו הרגע ללב ליבה של ועידת מפלגת שמאל.

כשמרצה בעלת תואר דוקטור מצדיקה את דו"ח גולדסטון או את החרם על ישראל, זה רע. כשמרצה נוסף טוען שהכיבוש מזכיר את פשעי הנאצים, זה גרוע. כשמרצה אחר מרפה את רוח הלוחמים במלחמה באויב במקום לחזק ולעודד, זה נורא ואיום. אבל כשכמעט כל המרצים מדברים באותה שפה אז אין איזון, ועם כל הכבוד לערכי כבוד האדם, לדמוקרטיה, לליברליות ולהומניזם, הדבר הנצרך ביותר עבור חיילים ומפקדים הוא רוח גבורה ולחימה.

באחת הקבוצות שבהן אני חבר, חבר גם אדם יקר, המשמש מפקד גדוד בצה"ל. לפני זמן מה קיבלנו ממנו הודעה: "חברים, נצטרך לדחות את הפגישה. סיימתי רק עכשיו ישיבה מבצעית חשובה". השעה: ארבע לפנות בוקר. אלו חייהם של אנשי השטח; בזמן שאנו נחים בבטחה, להם אין יום ואין לילה. לוחמינו לא צריכים עוד מנה גדושה של ספקות והחלשה במשימה, הם זקוקים לטפיחת שכם, לעידוד ולרוח קרבית רבה.

עד לפני זמן לא רב לפחות היה בצבא ענף "מתחרה", לשון מאזניים - ענף תודעה יהודית, תחת חיל הרבנות. בשנות פעילותו עסק הענף בהטמעת ערכי רוח לחימה אצל חיילי צה"ל ומפקדיו בהרצאות, בסיורים, בחומרי הסברה ובפעילויות. תוכני תודעה יהודית לא הוגדרו כתוכני חובה, אלא כארגז כלים עבור מפקדי היחידות השונות.

הביקוש הגדול לתכנים של תודעה יהודית לא נבע מכך שהפעילות ניתנה בחינם. הביקוש הלך וגדל מסיבה אחת: חיילי צה"ל ומפקדיו רצו לשמוע רוח גבורה, רוח חיים של לחימה ועוצמה ממקורות ישראל, בשפה שווה לכל נפש.

שר הביטחון הקודם דאג באופן אישי להוציא את תודעה יהודית מהרבנות הצבאית. טענתו של יעלון היתה שאין לתת לגורמי חוץ להשפיע על חיילי צה"ל, ושעל המפקד לחנך את חייליו. אם כך הם פני הדברים, מוטב היה לו לערוך בדק בית ולבדוק מי מחנך את המפקדים שאמורים לחנך את החיילים. 

ביטחון זה לא רק טנקים, אימונים וציוד צבאי אמריקני. ביטחון מתחיל בראש ובראשונה ממטרה שלמענה נלחמים. כאשר קיימת מטרה, אהבת הארץ וביטחון ואמונה בצדקת הדרך - הכל נהיה הרבה יותר קל.

שר הביטחון החדש - לטיפולך המסור. אנחנו עוקבים.

הכותב הוא רב צבאי במילואים בדרגת סרן בחטיבת הצנחנים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...