פרופ' יהודייה שהושעתה תובעת אוניברסיטה יוקרתית: "מענישים אותי וסולחים לאנטישמים"

בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי של ארה"ב, פרופסור איימי וקס טוענת שהאוניברסיטה פועלת תחת סטנדרט כפול ממנו היא יוצאת נפגעת • האוניברסיטה מצדה טוענת כי לווקס "היסטוריה של הכללות גורפות, קלות דעת ומשפילות כלפי קבוצות על בסיס גזע, מוצא אתני, מגדר, נטייה מינית ומעמד הגירה"

הפגנה פרו-פלשתינית באוניברסיטת פנסילבניה , איי.פי
הפגנה פרו-פלשתינית באוניברסיטת פנסילבניה. צילום: איי.פי

פרופסור איימי וקס, מרצה בכירה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת פנסילבניה, הגישה תביעה נגד האוניברסיטה בעקבות השעייתה לשנה, בה תקבל רק חצי ממשכורתה. וקס טוענת כי האוניברסיטה הפרה את זכויותיה החוקתיות ומפעילה מדיניות דיבור מפלה על רקע גזעי.

בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי של ארה"ב במחוז המזרחי של פנסילבניה, וקס טוענת שהאוניברסיטה פועלת תחת סטנדרט כפול ממנו היא יוצאת נפגעת: בעוד שהיא נענשה על התבטאויותיה, מרצים אחרים שהשמיעו, לטענתה, אמירות אנטישמיות לא נענשו כלל. וקס דורשת לבטל את העונשים שהוטלו עליה, הכוללים השעייה לשנה בחצי משכורת, הפגיעה במעמדה ואובדן השכר על עבודה בסממסטר קיץ, ותובעת פיצויים על אובדן הכנסה ופגיעה במוניטין.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 3:31
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 3:31
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    צפו: ראשי האוניברסיטאות בארה"ב מסרבות להגדיר קריאה לרצח העם היהודי כהפרה של הקוד האתי

    האוניברסיטה מצדה טוענת כי וקס "נכשלה בהענקת סביבה הוגנת ושוויונית לסטודנטים", וכי יש לה באמתחתה "היסטוריה של הכללות גורפות, קלות דעת ומשפילות כלפי קבוצות על בסיס גזע, מוצא אתני, מגדר, נטייה מינית ומעמד הגירה".

    בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל", וקס הגנה על התבטאויותיה, טענה שדבריה הוצאו מהקשרם והסבירה כי עמדותיה הן מורכבות ועמוקות יותר מכפי שהוצגו. "אני מצטערת רק על כך שאני כנה וישירה מספיק," אמרה.

    עילוי אקדמי ממשפחה יהודית, עם דעות שנויות במחלוקת

    וקס, ילידת 1953, גדלה במשפחה יהודית שומרת מסורת בטרוי, ניו יורק. היא בעלת קריירה אקדמית מרשימה: סיימה בהצטיינות יתרה את לימודיה בייל בביוכימיה ובפיזיקה מולקולרית, זכתה במלגת מרשל ללימודים באוקספורד, והשלימה במקביל תארים ברפואה ובמשפטים בהרווארד. לפני הקריירה המשפטית שלה, עבדה כנוירולוגית במשך חמש שנים בניו יורק.

    לאורך השנים, וקס הפכה לדמות שנויה במחלוקת באקדמיה האמריקנית בשל שורה של התבטאויות בנושאי גזע ותרבות. ב-2017, היא פרסמה מאמר שבו טענה כי "לא כל התרבויות שוות" בהכנת אנשים לכלכלה מתקדמת, והתבטאה בראיון כי "כולם רוצים להגר למדינות שנשלטות על ידי אירופאים לבנים" בשל ערכיהם ה"עליונים". באותה שנה עוררה סערה כשטענה כי מעולם לא ראתה סטודנט שחור שסיים בחלק העליון של הכיתה בפקולטה למשפטים – טענה שהוכחשה נחרצות על ידי דיקן הפקולטה.

    בכנס שמרני ב-2019, וקס עוררה ביקורת נוספת כשאמרה כי "ארצות הברית תהיה במצב טוב יותר עם יותר לבנים ופחות לא-לבנים". היא גם התבטאה נגד הגירה אסייתית, באומרה כי "כל עוד רוב האסייתים תומכים בדמוקרטים, ארצות הברית תהיה טובה יותר עם פחות אסייתים".

    החטא ועונשו

    אוניברסיטת פנסילבניה הייתה אחת מאלו ברשימת המוסדות האדמיים היוקרתיים בארה"ב בהן נחשפו גילויים אנטישמיים ואנטי ישראליים מובהקים על רקע מלחמת חרבות ברזל. נשיאת האוניברסיטת ליז מגיל נאלצה להתפטר בעקבות הביקורת על התנהלותה המקילה בנושא האנטישמיות בקמפוס. 

    נשיאת אוניברסיטת פן, אליזבת מגיל, צילום: איי.פי

    ההתפטרויות הגיעות לאחר שבוע סוער, שבו העידו נשיאות שלוש אוניברסיטאות מובילות - פנסילבניה, הרווארד ו-MIT - בפני ועדת הקונגרס. במהלך העדות, הן התחמקו מלהגדיר קריאות להשמדת יהודים כהפרה של תקנוני האוניברסיטאות. בעקבות זאת, 74 מחוקקים (71 רפובליקנים ושלושה דמוקרטים) דרשו את פיטוריהן.

    במקביל, אוניברסיטת פנסילבניה השעתה את אחוות הסטודנטים "דלתא סיגמא פי" ל-18 חודשים, לאחר שחבריה תלו פוסטרים שלעגו לכרזות החטופים הישראלים. האחווה תידרש לעבור "תהליך של שינוי תרבותי" כתנאי לחידוש פעילותה.

    כזכור, בתגובת נגד לדבריהן של נשיאות האוניברסיטאות בשימוע בקונגרס אחד מתורמיה הגדולים של אוניברסיטת פנסילבניה הודיע על ביטול תרומה של מאה מיליון דולרים. זאת, בעקבות התחמקותה של נשיאת האוניברסיטה, אליזבת (ליז) מגיל, ממתן תשובה ברורה על התבטאויות אנטישמיות בקמפוס.

    במכתב שכתב רוס סטיבנס, בעל חברת האחזקות "סטון רידג'", הוא בחר לבטל את תרומתו לאחר ש"נחרד" מעמדתה של נשיאת האוניברסיטה. "יש לי בסיס עובדתי לביטול התרומה בסך מאה מיליון דולרים לפן מטעם סטון רידג' בשל התנהלותה של הנשיאה מגיל. הגישה מקלת הראש לקריאות לאלימות נגד יהודים מהוות עבירה על כל מדיניות או כלל האוסר על הטרדה או אפליה על בסיס דת, כולל אלו של החברה שלנו", כתב סטיבנס.

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר