בבוקר 6 בנובמבר 2024 עלה דונלד טראמפ לשאת את נאום הניצחון במטה הבחירות שלו בפלורידה. בכך הושלם הקאמבק הפוליטי של האיש שדמותו עיצבה את העשור האחרון.
השאלה עד כמה יצליח לעצב כרצונו את העשור הבא, ככל שיש לו עמדה מגובשת לגבי עתיד זה, תלויה במידה לא מועטה באישה אחת שעמדה על אותה הבמה, אך העדיפה שלא לשאת דברים בפני קהל החוגגים למרות הזמנתו של הנשיא הנבחר.
"בואי, סוזי", קרא לה טראמפ בזמן שהיא התקרבה לפודיום אך סימנה לנשיא הנבחר שהיא לא מעוניינת לדבר אל המיקרופון. "סוזי מעדיפה להישאר מאחורי הקלעים. אשת קרח, כך אנחנו קוראים לה". יומיים אחר כך הנשיא הנבחר הודיע על המינוי הגדול הראשון שלו: סוזי ויילס (67) תהיה ראשת הסגל שלו בבית הלבן – ובכך תהפוך לאישה הראשונה המכהנת בתפקיד זה.
למינוי הזה של טראמפ הייתה סיבה טובה: ויילס הובילה, יחד עם היועץ הפוליטי כריס לצ'וויטה, את הקמפיין המוצלח ביותר שלו מבין השלושה שבהם העמיד את עצמו לבחירה. התקשורת האמריקנית ייחסה לעבודתה של ויילס את המשמעת (היחסית) שהפגין טראמפ לאורך המירוץ. בתוך בליל קרובי המשפחה והמקורבים, ויילס הצליחה לזכות באמונו של טראמפ ולנווט את ספינת ה-MAGA חזרה אל וושינגטון.
באחת ההצהרות האחרונות שלו ערב הבחירות, סיפק טראמפ הצצה ליחסים בינו לבין ויילס. בעוד טראמפ שטח את טיעוניו נגד הפוליטיקלי-קורקט שכבר לא מאפשר לגברים לקרוא לאישה "יפה", הוא אמר - "מותר לי להגיד זאת, לא כך, סוזי?" – ספק כשאלה כנה, ספק כהתרסה של ילד נזוף.
שומרת הסף של הנשיא
ראש הסגל בבית הלבן נחשב ל"שומר הסף" של הנשיא. הוא שולט בגישה אל הנשיא, מתאם בין כל זרועות הממשל ומנהל את סדר היום של הבית הלבן. ניתן להגיד, בהתאם לאופיו של הנשיא, שמדובר באחד התפקידים רבי הכוח בממשל האמריקני. בתקופת טראמפ הראשונה בבית הלבן התחלפו בתפקיד ארבעה ראשי סגל בתוך ארבע שנים – ביטוי לקאקופוניה של הקדנציה הראשונה.
"מבחינה מקצועית, היא כנראה האדם הקרוב אליו ביותר. היא הצליחה לשרוד במעגלים הקרובים שלו קרוב לעשור, והצליחה לנהל ביד ברזל ובהצלחה את הקמפיין לנשיאות. כל זה מעלה את הסיכויים שהיא תצליח להתמודד עם האתגר הגדול ביותר בעבודה החדשה – הבוס", אומר פרופ' אודי זומר, ראש מרכז ברק למנהיגות באוניברסיטת תל אביב ועמית מחקר באוניברסיטת העיר ניו יורק.
כבר עכשיו מסתמן כי ויילס מתכוונת להנהיג שינויים משמעותיים במבנה הארגוני של הבית הלבן. במהלך יוצא דופן, היא מובילה תוכנית לצמצום מספר בעלי התפקידים שיזכו לתואר "עוזר לנשיא" – הגדרה המקנה זכות כניסה לחדר הסגלגל והרשאה להביא אורחים לפגישות עם הנשיא. במקום זאת, ויילס מתכננת לרכז את זרימת המידע לנשיא דרך שלושת סגניה. על טראמפ נאמר בעבר שדעתו עשויה להשתנות בחדות לפי האדם שאיתו שוחח אחרון, וויילס ודאי מקווה שהמבנה החדש יתרום ליציבות ולמיעוט יחסי של דרמות פנימיות.
פרופ' זומר מספר כי התוכניות שלה גדולות בהרבה, והיא שואפת "להכניס סדר בממשל": "המטרה שלה היא לאייש 2,000 מתוך אחד-עשר אלף המינויים שהממשל צריכים להשלים עד השבעת הנשיא. להשוואה, בקדנציה הקודמת של טראמפ הוא הצליח להשלים רק 25 מינויים".
המפיקה של הקאמבק
ניתן להגיד שהיא העבירה חיים שלמים מאחורי הקלעים של הפוליטיקה האמריקנית. במשך יותר מ-40 שנה עבדה עבור נשיאים, חברי קונגרס, מושלים וראשי ערים. בקרב רפובליקנים ודמוקרטים כאחד שוררת הסכמה כי מדובר באחת מהדמויות היעילות והמוכשרות בזירה הפוליטית.
"אין אף אחד, אני חושב, עם כמות הידע שיש לה, אף אחד בזירה שלנו", סיפר עליה טוני פבריציו, אחד מהסוקרים הבכירים של טראמפ. לצ'וויטה, שותפה לניהול הקמפיין של טראמפ, אמר עליה לסוכנות הידיעות איי.פי כי "היא פשוט בנויה אחרת באופן שבו היא פועלת, יש לה את היכולת הייחודית לעבוד על סוגיות חשובות באופן סימולטני". "היא הדבק המחבר הכל", הוסיף בהזדמנות אחרת.
ויילס נכנסה לפוליטיקה האמריקנית ב-1979 כעוזרת לחבר קונגרס מניו-יורק ועבדה בקמפיין הבחירות של רייגן לנשיאות, אך את שמה קנתה בפוליטיקה המקומית בפלורידה. באמתחתה לא פחות מארבעה קמפיינים גדולים ומוצלחים במדינת השמש הזורחת: ב-2010 כאשר הובילה את ריק סקוט למשרת המושל בטלהאסי; ב-2018 כאשר ניצחה על הקמפיין של מחליפו, המושל רון דה-סנטיס; וב-2016 ו-2020 כאשר הובילה את הנשיא טראמפ לנצח פעמיים במדינה שעד אז נחשבה לאחת ממדינות המפתח החשובות ביותר.
כמה חריג ההישג של טראמפ בפלורידה? דרך הנשיאים קלינטון, בוש הבן וברק אובמה, החליפה המדינה ידיים בין הרפובליקנים לדמוקרטים בהכרעה באחוזים חד-ספרתיים. ב-2024 כבר ניצח בה טראמפ את הדמוקרטים בהבדל של 13 אחוזים – ניצחון שלישי ברציפות במדינה שכבר צבועה באדום בוהק.
את עבודתה של ויילס עם טראמפ לא ניתן לצמצם לקמפיין הפוליטי "טראמפ-2025": היא הייתה אחראית במידה לא מבוטלת לגאולתו הפוליטית. בינואר 2021 הוא עזב את הבית הלבן כ"מפסידן" שלא מסוגל להכיר בתבוסתו בבחירות, כשהוא ניצל בעור שיניו מלהיות הנשיא הראשון שהקונגרס מדיח בעקבות הפריצה של תומכיו לקפיטול. חודשיים אחר כך, הוא מינה אותה לעמוד בראש הארגון שתכלל את פעילותו הפוליטית וגיוס התרומות (SAVE AMERICA). "הנשיא אומר לכולם מסביב למאר-א-לאגו שסוזי היא האחראית עכשיו", סיפר בזמנו אחד מיועציו של טראמפ לתקשורת האמריקנית. גם ויילס עצמה הייתה בנקודת שפל בקריירה, אחרי שהמושל דה-סנטיס, בן טיפוחיה, ויתר על שירותיה.
במאי 2023 עלה מתחרה לשליטתו של טראמפ במפלגה הרפובליקנית: מושל פלורידה הפופולרי רון דה-סנטיס הכריז כי הוא מתכוון להתמודד על הכרטיס הרפובליקני למירוץ לבית הלבן. כעת זו נשמעת כמו היסטוריה רחוקה, אך דה-סנטיס היווה איום בכך שהציג קבלות אמיתיות בנושאים שהיו מזוהים עם טראמפ, לדוגמה: מלחמת התרבות נגד ה"ווק", בעיקר נגד הקהילה הטרנסית, וסקפטיות כלפי הממסד המדעי על רקע מגפת הקורונה.
בצעד שעשוי כעת להיראות כמרחיק ראות, דה-סנטיס אף הכריז על מועמדותו בשיחה עם אלון מאסק ברשת X (בעבר טוויטר), קשר שבעתיד יהיה מזוהה עם טראמפ.
טראמפ פתח נגד דה-סנטיס "הלא נאמן" בהרעשה הארטילרית המזוהה עמו: עלבונות אישיים כואבים. החל מסרטוני וידאו ערוכים ומשפילים ועד קמפיין מתוזמר שהתמקד בממדי גופו, שלווה בהאשמה שהוא נועל מגפיים שנועדו לגרום לו להיראות גבוה יותר ובכינוי הקליט Tiny-D ("די הקטן"). בהצבעה הראשונה במסגרת הפריימריז הרפובליקניים דה-סנטיס הפסיד לטראמפ בהבדל של 30 אחוזים ופרש.
בסביבתו של דה-סנטיס האמינו שהידע של ויילס על מעסיקה לשעבר ורגישותו לדימוי הגוף שלו שימש אותה כדי להבטיח את ניצחונו של טראמפ. "ביי, ביי", היא הגיבה בחשבון הטוויטר הפרטי שלה לפוסט שדיווח על השעיית המרוץ של דה-סנטיס לבית הלבן. חבורת מאר-א-לאגו מפאלם ביץ' סיכלה את האיום המרכזי מבית.
מדוע היא עושה זאת?
בכתבת פרופיל גדולה שערך האתר "פוליטיקו" היא תיארה את עצמה כרפובליקנית מתונה, וזה ודאי לא התיאור המקובל לתומכיו ההדוקים של טראמפ. "בתחילת הקריירה שלי דברים כמו נימוסים היו חשובים", היא אמרה באותה כתבה. "אני מבינה שהמפלגה הרפובליקנית של היום שונה. יש שינויים שאנחנו חייבים לחיות איתם כדי להשיג את מה שאנחנו רוצים. אני לא הסתגלתי, וכנראה לא אסתגל לגמרי. אני לא מקללת. אני מנומסת. זה לא מי שאני".
כשנשאלה כיצד היא עובדת עבור טראמפ למרות סגנונו, הפרשיות שנקשרו בשמו והאופן בו הסתיימה כהונתו הקודמת, היא ענתה באופן שנוגע בסוד הצלחותיו, כישלונותיו, האהדה שהוא מעורר והמשטמה כלפיו: "אני חושבת, אולי בתמימות, שאם כולם היו יודעים מה שאני יודעת - הם לא היו מרגישים, כפי שחלקם מרגישים, כלפי דונלד טראמפ. האם זה אומר שאני חושבת שהוא מושלם? בהחלט יש דברים שהייתי עושה אחרת. אי אפשר לקבל את המדיניות של טראמפ בלי האישיות של טראמפ".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו