חשש הולך וגובר בקרב מומחים בתחום תעשיית המזון מעלייה תלולה במחירי המזון העולמיים בעקבות מחסור בדגן בעקבות שני אירועים גדולים שמסכנים את שוק הדגן העולמי.
השיטפונות ההרסניים שפקדו בשבוע האחרון שלושה מחוזות בצפון מזרח סין וגרמו לנזק אדיר לחקלאות במקום באמצע עונת הגידול גרמו לחשש גדול מפני מחסור בדגנים במדינה. 15 בני אדם נהרגו בשיטפונות במחוזות היילונגג'יאנג, ג'ילין וליונינג, שנחשבים ל"אסם התבואה של סין", שגרמו נזק אדיר לתשתית החקלאית והלוגיסטית.
סין: השיטפונות בצפון מזרח המדינה גרמו נזק אדיר לחקלאות // צילום: רויטרס
משרד החקלאות הסיני כבר אישר כי נזקי סופות הטייפון חנון ודוקסורי גרמו ל"השפעה חמורה" לתפוקת הגרעינים של סין, בעיקר לגידולי האורז והתירס. החדשות הרעות לשוק הדגן העולמי מגיעות לאחר שלפני שבועיים הודיעה רוסיה כי היא יוצאת מהסכם ייצוא החיטה, שאפשר את המשך הוצאת תוצרת חקלאית מאוקראינה. רוסיה אף תקפה ממגורות ואסמים באוקראינה והשמידה עשרות אלפי טונות של דגן. האפשרות כי רוסיה תצליח להפסיק את זרימת החיטה והדגנים האחרים מאוקראינה העלתה חשש בקרב מומחים כי מחירי הדגן העולמיים ינסקו.
"מכה קשה להמון גורמים"
אבי זיתן, מומחה לשיווק ואסטרטגיה אמר בשיחה עם "ישראל היום": "ראינו בפעם הקודמת שהיה מצור רוסי על נמלי אוקראינה זינוק של עשרות אחוזים במחירי המוצרים הקשורים לתבואות ולקיטניות. אוקראינה היא יצואנית וספקית ענק של המוצרים האלו וממילא מצור עליה יוצר חוסר גדול בהמון מרכיבים של מוצרי יסוד, המחסור הזה משפיע ישירות על העולם וראינו כבר עליית מחירים גבוה מאד במהלך המצור הרוסי הקודם. לכן גם הפעם להערכתי צפוי זינוק של ממש בשורה ארוכה של מוצרים ברחבי העולם המתבססים על הדגנים והקיטניות ושאר גורמי היסוד שיוצאים מהנמלים האלו".
בכל הנוגע לשיטפונות בסין מציין זיתן כי "פגיעה ביכולות הגידול, הייצור וכן ההובלה הסיניים, היא מכה קשה מאד להמון גורמים שמייבאים שלל מוצרים שסין מייצרת. זה גם יגרום לעליית מחירים בהמון מוצרים שהסינים מייצרים בכמויות גדולות ומייצאים לכל העולם".
יו"ר מכון היצוא הישראלי, איילת נחמיאס ורבין, שותפה גם היא לחשש מפני עליית מחירים עולמית. ורבין מסבירה כי המצב לא יגרום רק לעליית מוצרי הדגנים אלא לכלל שרשרת המזון התלויה בהם. "עלייה במחירי הקיטניות והדגנים מביאה לעלייה של כלל המוצרים התלויים בהם, זה כולל למשל את מחיר האוכל לבעלי חיים, כלומר תהיה גם עלייה במחיר הסופי של הבשר, זה כך באוקיינוס של מוצרים בעולמות שונים שהבסיס שלהם הוא דגנים וקיטניות. הציבור לא מודע לפעמים לעד כמה ההשפעה היא רוחבית על שורה מדהימה של עולמות בתחום האוכל ובתחום המוצרי מבוססי הדגנים והקיטניות.
"לכן עליית המחירים לא תהיה רק בדגנים ובקיטניות אלא בכלל המוצרים הנובעים מהם. אגב לכן גם אני ומכון הייצוא, מאד מדברים על הצורך בחקלאות ישראלית, חקלאות כזו תקטין מאד את התלות שלנו בעולם ותיתן יותר עצמאות למשק הישראלי וגם הציבור בארץ לא יינזק כל כך מעליית מחיר מוצרי היסוד בעולם", הוסיפה ורבין.
חשוב לציין כי עליית מחירי המזון היא כבר לא חשש בלבד. בתחילת השבוע הודיע ארגון המזון והחקלאות של האו"ם כי מחירי המזון ברחבי העולם עלו ב-1.3 אחוזים במהלך חודש יולי. מדובר במקרה השני בלבד של עלייה במחירי המזון בתקופה מאז נחתם הסכם הגרעין. כעת השיטפונות ההרסניים בסין מגבירים את הסיכוי שגם חודש אוגוסט יביא עמו עליות במחירי המזון וברחבי העולם האוכלוסיות הפגיעות ביותר יחושו את העלייה בצלחת.