חותכות הפסדים: כך משרתת הפסקת האש בתימן את סעודיה ואיראן

ההודנה במלחמה המדממת בתימן סוללת את הדרך להמשך המגעים בין המדינות • במוקד הדיאלוג: המיעוט השיעי בממלכה הסונית הנתפס כאיום • אבל דווקא התיאבון של החות'ים לכיבושים נוספים עלול לפגוע באינטרסים של טהרן

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ויו"ר המועצה הנשיאותית של תימן אל-עלימי , אי.אף.פי
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ויו"ר המועצה הנשיאותית של תימן אל-עלימי, צילום: אי.אף.פי

ההודנה במלחמה בתימן, שהחלה ב־2 באפריל, פתחה חלון הזדמנויות בריאד לחידוש הדיאלוג עם טהרן. ארבעה סבבי שיחות נערכו בין הסעודים לאיראנים מאז אפריל 2021, והסבב החמישי שנקבע למארס נדחה, בעקבות הוצאה המונית להורג של 81 בני אדם, בהם עשרות שיעים.

ריאד ביקשה לנקום על המשך התקיפות של החות'ים על מתקני הנפט שלה, אך האכזריות הזו לא הרתיעה איש, ובימים הבאים הותקפו מאגרים בג'דה ובית זיקוק בריאד. כעת, השקט מאפשר לצדדים לחזור לשולחן המו"מ.

בסעודיה מיהרו לנצל את ההפוגה בקרבות כדי לערוך חילופי גברי במחנה הסוני בתימן. בפסגה בריאד, שהוקדשה להתייעצויות בין הפלגים התימניים, הודיע הנשיא עבד רבו מנסור האדי על האצלת סמכויותיו למועצה נשיאותית ועל הדחת סגנו, שנחשב סדין אדום בעיני החות'ים. מייד לאחר מכן, קראה סעודיה למועצה, בראשותו של ראשד אל־עלימי, להתחיל מו"מ עם המיליציה. האחרון לא השתהה יותר מדי לפני שהצהיר על כוונתו להגיע לפתרון במלחמה. ככה זה כשסעודיה ואיחוד האמירויות מבטיחות להזרים לתימן מיליארדי דולרים.

שר החוץ האיראני אל-להיאן. קריסת הפסקת האש עלולה להקרין על המו"מ בווינה, צילום: אי.אף.פי

בעיתון "אל־ערבי אל־ג'דיד" דווח כי בבגדד מנסים לקבוע מועד לסבב החמישי. למרות זאת, בין הצדדים עדיין קיימים פערים גדולים. האיראנים שואפים להגדיר בדיוק על מה ידונו, ושר החוץ הסעודי ציין כי בסבבים הקודמים לא חלה התקדמות מהותית.

לפי גורם במשרד החוץ העיראקי ששוחח עם העיתון, איראן דורשת בין היתר להפסיק את ההוצאות להורג של עצורים שיעים. מדובר בהד של הפרשה שהובילה לניתוק היחסים בין סעודיה לאיראן ב־2016. באותה שנה הוצא להורג איש דת ופעיל אופוזיציה סעודי. נימר באקר א־נימר היה מתומכי המחאה השיעית בסעודיה, שפרצה ב־2011 ודוכאה ביד ברזל, אך גם בהטבות כלכליות. הוא קנה לעצמו שם של מטיף מוכשר, וחסיד של זכויות המיעוט בממלכה. גם אם ההפגנות נבעו אז מהזנחה מתמשכת של השיעים, איראן היתה החשודה המיידית בהתקוממות. חשש נוסף של ריאד נוגע לנוכחות של המיעוט השיעי בצפון־מזרח המדינה, היכן שנמצאים שדות הנפט.

הפסקת האש עלולה לקרוס

נראה שיורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, מיצה את השלב ההרפתקני של כהונתו כשר ההגנה. בדומה לחרם על קטאר, שבסופו נסוגו סעודיה ובעלות בריתה מדרישותיהן, הנסיך מבין שהגיעה העת לצמצם הפסדים - ולדחוף לפתרון. נוסף על כך, במשרד החוץ האיראני מצפים לקבל עמדות בכתב מסעודיה לגבי הדיאלוג. גם שם יש מי שמעוניינים לכל הפחות ברגיעה זמנית. מתקני הנפט הבוערים העמיקו את החשדנות בווינה, ופגעו ביכולת להשיג הסכם גרעין עם המעצמות. לא בכדי ארה"ב הודיעה על סנקציות נגד תוכנית הטילים של טהרן אחרי התקיפה בג'דה.

אך הפסקת האש עלולה לקרוס בכל רגע. לפני כשבוע הצדדים במלחמה כבר הספיקו להאשים זה את זה בהתקדמות כוחות במחוז מארבּ. בשנה האחרונה, החות'ים ניסו להשתלט על המחוז העשיר בנפט ובגז, ונבלמו על ידי הקואליציה הסעודית. באופן אירוני, דווקא התיאבון שלהם עשוי לחבל באינטרסים של איראן להגיע להבנות לגבי המיעוט השיעי בסעודיה, ולהתקדם לעבר הסכם גרעין חדש. מאז שנות ה-2000 המוקדמות איראן טיפחה את החות'ים מבחינה צבאית, כספית ומוראלית. כעת נדמה שהגולם קם על יוצרו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר