שני המסלולים שבהם איראן צועדת מזה שנים – הטיפוח של מיליציות מהאסלאם השיעי במזרח התיכון וההתמקחות הדיפלומטית עם המערב, ששיאה במו"מ בווינה לחזרה להסכם הגרעין - עשויים להיפגש שוב בשבועות הקרובים.
חיזבאללה בלבנון, חשד א-שעבי בעיראק, המיליציות השיעיות בסוריה והחות'ים בתימן שואבים תקציבי עתק מהרפובליקה האסלאמית שמעבירה אליהם חימוש, אמל"ח ורכיבים של מל"טים. במסגרת ההסכם המתגבש בין איראן והמעצמות, עליו דווח בסוכנות הידיעות רויטרס, ארה"ב צפויה להסכים להפשרת כ-7 מיליארד דולר של כסף איראני בדרום קוריאה, שרכשה נפט מטהרן. מטבע הדברים, הכסף לא יוזרם כנראה לטיפול בתשתיות מים מוזנחות בפריפריה האיראנית, אלא לעיבוי כוחות המשטר ולהמשך הנשמתן של המיליציות מתימן ועד לבנון.
מרכז המחקר עלמא העריך עוד בדצמבר כי חיזבאללה מחזיק כיום ב-2,000 כטב"מים. לפי הפרסום, לסנקציות האמריקניות לא הייתה השפעה על הפרויקט האיראני הזה, שכן הרכיבים ניתנים לרכישה באינטרנט. לעיתים קרובות, כך דווח, סוכנים איראנים השוהים במערב רוכשים אותם ושולחים אותם לטהרן. אך משמעות הפשרת הכספים האיראניים היא שהברז התקציבי ייפתח לרכישה מאסיבית יותר של רכיבי מל"טים ואף לציוד המיליציות בכטב"מים מתקדמים יותר. בה בעת, הכסף יוכל לשמש את התנועה הפרו-איראנית לבחירות בלבנון שייערכו במאי, תוך קמפיין שיחוד האוכלוסייה השיעית. כך חיזבאללה מקווה לשמר את שליטתו בארץ הארזים.
המל"טים מציידים את איראן ביתרון ההפתעה. לא פעם קבוצות פרו-איראניות בעיראק שיגרו מל"טים למבצעי תקיפה בעומק סעודיה, או באיחוד האמירויות על רקע המלחמה מול החות'ים בתימן. בשבוע שעבר ארה"ב אף יירטה שני מל"טים איראניים בעיראק, שלפי החשש היו בדרכם לישראל (דיווח ב"כאן חדשות").
לאור זאת, מדינות באזור נאלצות להיערך בגזרות השונות. סעודיה למדה את הלקח הזה על בשרה במתקפת המל"טים על מתקני הנפט של חברת עראמקו ב-2019. ברויטרס פורסם כי 17 הכטב"מים המתאבדים המריאו מבסיס של משמרות המהפכה בדרום-מערב איראן, אך בימים הראשונים לתקיפה גם החות'ים בתימן היו חשודים מרכזיים. ואכן, בשנים האחרונות המיליציה ביצעה שורה של תקיפות בסעודיה.
גם מול ישראל איראן שואפת להקים חזיתות שונות. הסיור של הטיסן "חסאן" בשמי הצפון האפיל על הרחפן שיורט בגבול הדרומי עם רצועת עזה. שם איראן מטפחת לא רק את חמאס, אלא גם את הג'יהאד האסלאמי, שבקרבו היא זוכה להשפעה גדולה יותר. אמנם בחמאס קיימת מחלוקת בנוגע לטיב היחסים עם איראן, לא בכדי הארגון פעל בעבר נגד קבוצה שיעית בעזה בשם "א-סאברין" שקיבלה מימון ישיר מטהרן. ואולם, העובדה שביום חמישי הופלו שני רחפנים – אחד בגבול הצפון ואחד בגבול הדרום – מרמזת על תיאום גם עם עזה.
לאירוע הטיסן קדמה התקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק בשבוע שעבר. על פי האופוזיציה הסורית, הטילים שוגרו לעבר מרכז צבאי שבו עשה שימוש חיזבאללה במסגרת ביסוס "חזית הגולן".
גם כאן איראן מיישמת את תורת שילוב הגזרות, ורומזת שכללי המשחק במלחמה שבין המלחמות עתידים להשתנות, ותקיפה בסוריה תגרור תגובה מלבנון. נסראללה בעצמו רמז לכך בנאומו האחרון, כשאמר כי "האויב מנסה במערכה שבין המלחמות להכות בהתנגדות, כפי שעשה בסוריה".
בניסיונו להציג את עצמו כפטריוט לבנוני, נסראללה ניסה גם למזער את התפקיד האיראני בפרויקט המל"טים וטען כי חיזבאללה מייצר אותם במשך שנים. "מי שרוצה לקנות – אהלן וסהלן", אמר. ועדיין, קיים הבדל גדול בין הכטב"ם למרכיבים. גם הרפובליקה האסלאמית לא הקימה את חיזבאללה יש מאין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו