איראן קרובה מתמיד לפצצה: הזינוק המדאיג במלאי האורניום המועשר

דו"ח חסוי של האו"ם חושף: איראן מייצרת מספיק חומר בקיע לנשק גרעיני אחד בחודש, וכבר צברה מספיק אורניום מועשר לשישה נשקים גרעיניים • לשעבר מנהל בכיר למזרח התיכון במועצת הביטחון הלאומי של ארה"ב: "צירוף זה של לחץ יוצר חלון הזדמנויות לדחוף להסכם"

הפגנה בטהרן , אי.פי.אי
הפגנה בטהרן. צילום: אי.פי.אי

איראן הגדילה בחדות את מלאי האורניום המועשר שלה בשבועות האחרונים, כך עולה מדו"ח חסוי של האו"ם שנסקר על ידי וול סטריט ג'ורנל. המשמעות מדאיגה: טהרן צוברת במהירות חומר גלם קריטי לנשק אטומי בזמן שהמתיחות בזירה הבינלאומית מתגברת.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 3:04
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 3:04
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    טראמפ חותם על צו "הלחץ המקסימלי" על איראן // רויטרס

    לפי הדו"ח, טהרן צברה כ-275 קילוגרם של אורניום מועשר לרמה של 60 אחוזים (כמעט דרגת נשק) נכון ל-8 בפברואר - עלייה דרמטית מ-182 קילוגרם בסוף אוקטובר. מדובר בזינוק של 50 אחוזים תוך 15 שבועות בלבד. מומחים מסבירים כי ניתן להמיר את החומר לדרגת נשק של 90 אחוזים תוך ימים ספורים.

    "הייצור והצבירה המוגברים משמעותית של אורניום מועשר גבוה על ידי איראן, המדינה היחידה ללא נשק גרעיני המייצרת חומר גרעיני כזה, מעוררים דאגה רצינית," קובעת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) בדו"ח.

    האיום המתגבר והתגובה הבינלאומית

    ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, הזהיר ביום רביעי כי "הבעיה נהיית גדולה יותר, לא קטנה יותר", ככל שהפעילויות הגרעיניות של איראן מתקדמות. "זה בעייתי שאנחנו לא מתקדמים בשיחות", אמר גרוסי. "אנחנו מאמינים שיש צורך לעבור לפעולה".

    שר החוץ הרוסי עם נשיא איראן, צילום: אי.אף.פי

    ההתפתחויות המדאיגות מתרחשות על רקע הצהרות של ממשל טראמפ שיחזור למדיניות "לחץ מקסימלי" על איראן, אך גם הביע רצון לנהל משא ומתן על הסכם גרעיני חדש. עם זאת, לא היה קשר ישיר משמעותי בין שני הצדדים מאז כניסת טראמפ לתפקידו, ואיראן הבהירה כי לא תנהל משא ומתן ישיר עם וושינגטון כל עוד היא תחת סנקציות.

    בכירים אמריקנים מעריכים כעת שטהרן יכולה לפתח סוג כלשהו של נשק גרעיני תוך חודשים ספורים. דוחות מודיעין אמריקאיים מדצמבר מצביעים על כך שאיראן אמנם לא קיבלה החלטה רשמית לבנות נשק גרעיני, אך הסיכון שתעשה זאת גובר.

    "קרובה מתמיד"

    הנשיא טראמפ אמר החודש שאיראן "קרובה מדי" להשגת נשק גרעיני, ובינואר הזהיר נשיא צרפת עמנואל מקרון כי תוכניתה של טהרן "קרובה לנקודת האל-חזור".

    הכור הגרעיני בבושהאר (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

    "צירוף זה של לחץ יוצר חלון הזדמנויות לדחוף להסכם גרעיני ואזורי בתנאים של טראמפ," אמר מייקל סינג, לשעבר מנהל בכיר למזרח התיכון במועצת הביטחון הלאומי של ארה"ב. "אבל החלון הזה לא יימשך לנצח - איראן קרובה יותר מאי פעם לנשק גרעיני".

    איראן נמצאת כיום בעמדה פגיעה במיוחד לאחר שחיזבאללה, המיליציה האזורית הגדולה ביותר שלה, נפגעה קשות במלחמה עם ישראל. בנוסף, באוקטובר הושבתו מערכות ההגנה האווירית המתקדמות ביותר של טהרן.

    ישראל הזהירה שתנקוט בפעולה צבאית אם איראן תתקדם לקראת פצצה. שר החוץ גדעון סער אמר לפוליטיקו השבוע כי "הזמן אוזל לפעול בנתיב דיפלומטי".

    שר החוץ גדעון סער. "הזמן אוזל לפעול בנתיב דיפלומטי", צילום: אי.פי.אי

    במקביל, מדינות אירופה החלו בתהליך שעשוי להביא עד אוקטובר להטלה מחדש של כל הסנקציות הבינלאומיות על איראן שהוסרו במסגרת הסכם הגרעין מ-2015. טהרן מצדה איימה כי אם זה יקרה, היא תפרוש מהאמנה הבינלאומית האוסרת על מדינות לפתח נשק גרעיני - צעד שרק צפון קוריאה נקטה בו בעבר, ובהמשך פיתחה נשק גרעיני.

    בעוד המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, הזהיר בתחילת החודש בפומבי מפני משא ומתן עם ארה"ב, מקורות דיפלומטיים מדווחים כי גורמים איראניים הביעו בשיחות פרטיות עם עמיתיהם האירופאים להיטות לשיחות - מה שעשוי לסמן פתח צר להידברות.

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר