"המצב הנוכחי הוא אסון ללבנון": בביירות מגבירים לחץ להשלמת הנסיגה הישראלית

גורמים בציר השיעי מאיימים כי חיזבאללה "לא יעמוד מנגד" • נשיא וראש ממשלת לבנון קיימו רצף שיחות עם ארה"ב ומדינות ערב • והפתרון שעלה למטוסים האיראניים: "בדרך לביירות יעצרו בבגדד"

פעילי חיזבאללה סמוך למבנה שנפגע בביירות. צילום: איי.אף.פי

המאמץ של ביירות מתגבר כדי להבטיח את השלמת הנסיגה של צה"ל מחר (שלישי, 18 בפברואר) מדרום לבנון.

מפגינים של חיזבאללה תוקפים כלי רכב של יוניפי"ל שמלווים על ידי המשטרה הצבאית בלבנון בכביש שדה התעופה בביירות.// רשתות ערביות

העיתון הלבנוני "א-דיאר" דיווח הבוקר (שני), כי בכוונת צה"ל לסגת מכל הכפרים והעיירות, אך לשמור על כוחות בחמש נקודות אסטרטגיות. כך עודכנו גורמים לבנוניים שדחו זאת על הסף. בעיתון "אל-אחבאר דווח כי בנוסף צה"ל יישאר בפאתי עיירות הגבול בגזרה המזרחית.

הנשיא הנבחר של לבנון, ג'וזף עאון, צילום: אי.פי

מקורות בקרב חיזבאללה ואמל מסרו ל"א-דיאר" כי "השעות הראשונות אחרי סיום המועד המוארך לנסיגת ישראל יהיו קריטיות. אז ייקבע אם ישראל תמשיך להפציץ כפרים ועיירות בלבנון בלי דין וחשבון, או שהיא תיאלץ ליישם בפועל את הסכם הפסקת האש". המקורות הדגישו: "שמירת המצב כפי שהוא תהיה אסון ללבנון ותציב את המדינה בפני אחריות גדולה. ההתנגדות (חיזבאללה) לא תעמוד מנגד זמן רב".

בהמשך לכך, נשיא לבנון ג'וזף עאון וראש הממשלה נוואף סלאם דרבנו מדינות שונות להפעיל לחץ על ישראל כדי להבטיח את הנסיגה. בעוד עאון ניהל שיחות ישירות מול אנשי ממשל טראמפ בוושינגטון, סלאם נפגש עם חברי ועדת הפיקוח על הפסקת האש. יתרה מזאת, ראש הממשלה הלבנוני קיים רצף שיחות טלפון, שכללו את מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-ריט, ראש ממשלת קטאר מוחמד עבד א-רחמן אל-ת'אני, ראש ממשלת מצרים מוסטפא מדבולי, ראש ממשלת ירדן ג'עפר חסן ושר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן. כל זאת במטרה לגייס תמיכה פומבית בעמדת לבנון הקוראת לנסיגה ישראלית מלאה.

נעים קאסם מזכ"ל חיזבאללה, צילום: רויטרס

בינתיים, מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם הטיל אמש על הממשלה והצבא בלבנון את האחריות להבטיח את נסיגת צה"ל המלאה. לדבריו, "ב-18 בפברואר ישראל צריכה לסגת לחלוטין, ועל המדינה לא לקבל חמש נקודות או כל דבר אחר. אין תירוץ להמשך הכיבוש, ועמדת לבנון חייבת להיות נחרצת". עם זאת, קאסם לא ציין מה חיזבאללה יעשה אם צה"ל יישאר בחמש הנקודות.

בתוך כך, בביירות עדיין שוררת מתיחות רבה. בסוף השבוע התרחשו מהומות של אנשי חיזבאללה בביירות על רקע הסירוב לאפשר למטוס איראני לנחות בשדה התעופה. במהלך המהומות הותקפו חיילים לבנונים וחיילי יוניפי"ל, מה שהוביל לסדרת מעצרים של הצבא. מזכ"ל ארגון הדגיש את הצורך לחזק את התיאום.

חשש מעימות פנימי מול חיזבאללה

על רקע זה, מקורות בחיזבאללה ובאמל, הזהירו מפני "הניסיונות הפנימיים והחיצוניים להציב את הצבא מול חיזבאללה. כולנו יודעים שדבר כזה עלול לפוצץ את המדינה". הגורמים הוסיפו: "השלב הנוכחי רגיש ביותר. אנחנו בטוחים שהנשיא עאון שלא הסכים להציב את הצבא בעימות עם חיזבאללה במהלך שנותיו כמפקדו לא יסכים לכך היום".

בה בעת, העיתון "אל-אחבאר" המקורב לחיזבאללה דיווח כי אחד הפתרונות שעלו הוא לאפשר למטוסים איראנים לנחות בנמל התעופה של בגדד. שדה זה נמצא תחת שליטה של חברת אבטחה אמריקנית שתוכל לבצע בדיקה יסודית ולאחר מכן לאפשר לטיסות להמשיך ללבנון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר