בצל הזוועות: רוסיה הפסידה בקרב על קייב ונערכת לצעד הבא

היעד השאפתני שהציב פוטין, להגיע להישג צבאי משמעותי עד יום הניצחון על הנאצים בתשיעי במאי, מחייב את הקמלין לחזור להתקפה • אך מצב העתודות של הצבא הרוסי מעלה סימני שאלה לגבי כשירותו לצאת במתקפה משמעותית עד אז

הזוועות שביצעו כוחות הצבא הרוסי הנסוג בעיירה בוצ'ה ובמקומות אחרים מצפון לבירה קייב, הסיטו ביממה החולפת את הדיון ממשמעותה של הנסיגה הרוסית הכוללת ממחוזות קייב, צ'רניהיב וסומי. הפלישה הרוסית לצפון אוקראינה, שנפתחה בתקווה ממשית לכבוש את מוקדי השלטון האוקראיני ולהפיל את ממשלתו של זלנסקי, נהדפה באופן מוחלט וחזרה כמעט לקווי ההתחלה שלה.

בניגוד לטענות של הקרמלין ומסביריו ברחבי העולם, לא מדובר בהחלטה "לשפר עמדות" בשל ההתקדמות במשא ומתן, אלא בפינוי של כל כוחות הצבא הרוסי במחוזות הצפוניים של אוקראיני והזזתן של יחידות שלמות לעורף לשם התארגנות מחדש. הצבתן מחדש של חלק מהיחידות מעידות על שיעור פגיעה גדול וצורך לשקם את כוחן מהיסוד.

קשה לדעת את שיעור האבדות האמיתי של כוחות הצבא הרוסי בניסיון לכבוש את קייב. ההערכות שמספקים האוקראינים הן לרוב כלליות ומתייחסות לכל חזיתות הלחימה, מה גם שקל להאמין כי הן מופרזות. הרוסים עצמם מספקים עדכונים מעטים ונמוכים בצורה חשודה על אבדותיהם. הראיות שעולות מהשטח, הכוללות תמונות וסרטונים, מצביעות על כך שהצבא הרוסי ספג פגיעה משמעותית במהלך הלחימה, ככל הנראה כזו שאילצה אותו לסגת ולהתארגן מחדש.

קשה שלא להיזכר בכניסה הרת האסון של הצבא הרוסי לעיר גרוזני במהלך מלחמת צ'צ'ניה הראשונה בשנת 1994, במהלכה טורי שריון רוסי דהרו לתוך סביבה עויינת כשמולם ניצבים לוחמים חדורי מוטיבציה החמושים בנשק חודר שריון. הסיטאציה הייתה שונה מאוד, ששגרוזני, עיר קטנה בהרבה, הכבשה לבסוף על ידי הצבא הרוסי, שספג אבדות מחרידות. הפעם נראה כי הקרמלין נמלך בדעתו והחליט לשנות את תוכנית המלחמה.

מורדים צ'צ'נים לצד משוריין רוסי שהושמד בגרוזני בשנת 1994, צילום: איי.פי

ההפגזות המאסיביות של צבא רוסיה בדרום, יחד עם הגעה של חיילים הארמיה החמישית המוצבת במזרח סיביר מצביעים על כך שרוסיה מתכננת פתיחת מתקפה נוספת. הרוסים אף התריעו מפני פתיחת מתקפה חדשה באזור העיר מיקולייב, במטרה לנתק את העיר אודסמה מיתר שטחה של אוקראינה. המתקפה נקבעה, על פי טענות גורמי ביון מערביים, לאחד באפריל, אך היא מתמהמהת.

הסיבה להתמהמהות היא, לטענת מומחים צבאיים, היעדר כוחות עתודה למתקפה בתא השטח האדיר אותו מבקשים הרוסים לתקוף. לשם התקפה שתוכל ללכוד את הכוחות הרבים שריכז הצבא האוקראיני בחזית דונבאס, יידרש הצבא הרוסי לשקם ולארגן מחדש את הכוחות שהשתתפו בקרב על קייב ולשנע אותם לחזית, לצד כוחות ממקומות אחרים.

מנגנון גיוס המילואים הרוסי מאפשר את הרחבת הכוחות מבלי להסתמך על חיילי חובה, דבר שבקרמלין נמנעו עד כה לעשות, בשל חשש ממחאה ציבורית, אך המתקפה הצפויה עומדת בפני אתגר נוסף, כזה שפוטין יצר בעצמו. סוד הזמנים הנוקשה שכפה הנשיא הרוסי על המתקפה מתמקד בצורך להביא הישג משמעותי עד יום הניצחון על גרמניה הנאצית, המצויים ברוסיה בתשיעי במאי.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:35
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:35
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    עשן עולה לאחר הפגזות בקייב // צילום: רויטרס

    אך גם אך טווח זמנים של טיפה יותר מחודש יתברר כריאלי לביצוע תקיפה והגעה להישגים צבאיים, המתקפה עלולה להסתבך שכן גם האוקראינים אינם שוקטים על שמריהם. הסרת האיום, לפחות באופן חלקי, מעל הבירה האוקראינית מפנה עבור צבא אוקראינה כוחות וציוד צבאי רבים, ששימשו עד כה להגנת קייה, צ'רניהיב וסומי. בנוסף לכך, האוקראינים אינם מהססים להטיל למערכה את כלל מערך המילואים שלהם, שכן מדובר עבורם במלחמת הישרדות.

    משוריינים רוסיים תקועים בבוץ באוקראינה,

    האוקראינים, שנחושים להשיב לרוסים כגמולם על מעשי הטבח במחוז קייב, מונעים גם מהרצון לשחרר לפחות חלק מהשטחים שכבשו הרוסים מידם בדרום המדינה והמערב עשוי לספק להם את הנשק לעשות זאת. מזכיר המדינה האמריקני, אנטוני בלינקן, הצהיר כי ארצו תעביר טילים נגד טנקים כך שיהיה לצבא אוקראינה עשרה טילים על כל טנק רוסי שבשטחה. בנוסף מדינות נאט"ו שוקלות העברת טנקים וציוד צבאי כבד לידי קייב כבר בימים הקרובים.

    בעוד המתקפה הרוסית ממשיכה להתמהמה, שני הצדדים עושים כל מה שניתן להתחמש ולהתארגן לקראת סבב נוסף של לחימה, סבב שיכול להיגמר בהישג הצבאי אותה מבקשת מוסקבה על מנת להכריז על הצלחת ה"מבצע הצבאי המיוחד" או בהישג אוקראיני שישפר את עמדתה של קייב במשא ומתן לסיום הלחימה.

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר