פחות מ־12 שנה לאחר הקמתה, מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD) עומדת להפוך בבחירות הקרובות למפלגה השנייה בגודלה במדינה. לפי סקרים עדכניים, אחד מכל חמישה גרמנים מצהיר שיצביע לה. ההערכות הן כי מי שיהיה הקנצלר הבא, פרידריך מרץ השמרן, לא יפנה בשום מצב ל־AfD במו"מ הקואליציוני.
"המשבר הכלכלי וסוגיית ההגירה הם שתיים מהסיבות העיקריות להתחזקות AfD", מסבירה ד"ר מאיה שיאון צדקיהו מפורום אירופה באוניברסיטה העברית, מנהלת תוכנית יחסי ישראל־אירופה במכון "מיתווים": "בתקופה האחרונה הם עברו תהליך של נרמול, במסגרת הליך כלל־אירופי, ואפילו כלל־עולמי, שבו מפלגות פופוליסטיות מקבלות את הקול בקרב לאומנים, וגם בקרב צעירים נעדרי הקשר היסטורי לגבי המפלגות הקיצוניות והעבר שלהן".
הגירה וכלכלה
מדיניות ההגירה הנוקשה ש־AfD מקדמת מתקבלת אצל גרמנים רבים בפדרציה בזרועות פתוחות, נוכח מתקפות הטרור על ידי מבקשי מקלט שהגיעו למדינה כחלק מגל ההגירה באמצע העשור האחרון, רובם מרקע מוסלמי מזרח־תיכוני. חלק ממבצעי הפיגועים עמדו בפני גירוש ובכל זאת הצליחו להישאר, מה שעוד יותר מחזק את תחושת חוסר האונים של גרמנים רבים מול הרשויות.
המשבר הכלכלי - שפוגע גם בתעשייה וגם באזרחים הממוצעים, שרואים איך יוקר המחיה עולה באופן משמעותי בזמן שהמשכורת שלהם נשארת זהה - משמש קרקע פורייה להבטחות הבחירות של AfD, שמציעה מדיניות כלכלית תחת המוטו "גרמניה תחילה".
"פחד תמיד מוביל לפעולות פשוטות, ומפלגות פופוליסטיות מציעות פתרון פשוט לפחד", מסביר אליו אדלר, מייסד ויו"ר WerteInitiative בגרמניה, ארגון יהודי המייצג ערכים ליברליים ודמוקרטיים. "למראית עין נדמה שהם מבינים היטב את הבעיה, אך בפועל אין להם פתרונות אמיתיים לאתגרי ההגירה, החינוך, הכלכלה והרווחה.
"השיטה של AfD היא לעורר תחושה חזקה של 'אנחנו', הטובים שצריכים להגן על עצמנו, נגד 'הם', הרעים. 'אנחנו' זה גרמניה, האומה. הם מדברים בגדול על הגרמנים הלבנים. הם רואים לנגד עיניהם חברה הומוגנית".
לדברי אדלר, הדבר מתבטא גם ביחסם כלפי יהודים ומדינת ישראל: "מובן שזה מדאיג אותנו, בתור יהודים. אנחנו לא חלק מהחברה הגרמנית ההומוגנית ש־AfD רוצה. עתידם של יהודי גרמניה תלוי בקיומן של חברה חופשית ודמוקרטית ושל חוקת המדינה. אבל כשקיצונים מהשמאל ומהימין מקריבים את הערכים הדמוקרטיים - ליהודים בגרמניה אין עתיד.
"אמנם יש יהודים מעטים שתומכים ב־AfD, אבל הם לא מבינים שתומכי המפלגה רואים בהם זרים באותה המידה שהם רואים את הערבים כזרים, גם אם הם רואים בערבים איום גדול יותר. בתפיסה שלהם, היהודים שייכים לישראל, ולא לגרמניה. אגב, AfD טוענת שהיא תומכת ביהודים ובישראל - אבל בפועל היא לא נלחמת באנטישמיות, ואף התנגדה למשלוחי נשק לישראל בזמן המלחמה. לא הייתי סומך עליה בזמן אמת".
המעריץ מאסק
גם ד"ר שיאון צדקיהו מודאגת מהעמדות שלהם לגבי ישראל והעם היהודי: "גרמניה היא השותפה האסטרטגית של ישראל באירופה, ואנחנו צריכים אותה לצידנו. לא ברור מה יקרה אם AfD תגיע לממשלה יום אחד. העמדה שלהם מפוצלת, וראשי המפלגה מדברים בכמה קולות. הם מדברים על זכותה של ישראל להגן על עצמה, וזה נגמר שם. הם לא רק מתנגדים לשליחת נשק לישראל - בשני סקרים שונים שבוצעו הבוחרים שלהם הראו את העמדות הכי אנטי־ישראליות.
"אנחנו יודעים שיש במפלגה אנשים עם נטיות ניאו־נאציות ואנטישמיות, והם לא מנסים להתנקות מהן. שים לב למה שמארין לה פן עושה בצרפת. גם אם כוונותיה אינן כנות במאת האחוזים, אין ספק בכלל שהיא נלחמת באנטישמיות ומנקה את המפלגה מאנטישמים. עם AfD זה לא קורה".
התמיכה שהמפלגה מקבלת מהגרמנים - ואפילו מאנשים כמו אילון מאסק, שהפך לתומך נלהב שמעודד גרמנים להצביע לה - מעלה שאלות רבות. מאסק עצמו קיים שיחת זום פתוחה לקהל עם אחת ממנהיגות המפלגה, אליס ויידל, שנחשבת הפנים המתונות שלה. הוא ציין שרק AfD "תציל את גרמניה" מהמצב שבו המדינה נמצאת, ובסוף השבוע האחרון שיתף תמונה של ביורן הקה, איש ימין קיצוני בעל אמירות מתחכמות המזכירות אמירות של מנהיגים נאצים.
"לא הייתי מזדרז לקרוא ל־AfD 'נאצים', כי הסיטואציה ההיסטורית שונה", אומר העיתונאי והפובלציסט אלן פוסנר. "נכון, ב־AfD יש אנשים דומיננטיים כמו ביורן הקה, שמעריץ בסתר את היטלר, ואני יודע שיש אנשים במפלגה שהם אנטישמים ואולטרה־לאומנים - אבל כבר ראינו שמפלגות פופוליסטיות במדינות אחרות, כמו ג'ורג'ה מלוני ומפלגתה 'האחים של איטליה', הפכו יותר פרקטיות לאחר שנבחרו, וראינו את זה גם במפלגות ימין פופוליסטי אחרות, שכשהן הגיעו לשלטון זה לא הגיע למקום של דיקטטורה.
"אפילו הונגריה, שבה יש סוג של שלטון יחיד ללא תקשורת חופשית, ומנהיג שכרת ברית מסוימת עם רוסיה - גם שם אין מחנות ריכוז, ואנשי אופוזיציה לא מוכים ולא נשלחים לכלא. ואף שאורבן פתח בקמפיין אנטישמי נגד המיליארדר היהודי ג'ורג' סורוס - היהודים בטוחים בבודפשט יותר מאשר בברלין".
בצד של רוסיה
פוסנר מדגיש את האופן שבו המפלגה תופסת את החלוקה הגיאו־פוליטית: "חברי AfD הם נגד אירופה, נגד נאט"ו ונגד ארה"ב, ולמרות אהבתם לאילון מאסק - הם בעד רוסיה. אסור שגרמניה, כמדינה המובילה באירופה, תעבור לצד השני. גרמניה צריכה להישאר דמוקרטיה ליברלית, ואירופה חייבת להיות מאוחדת לצד ארה"ב, אחרת העולם יישלט בידי הצד האוטוריטרי.
"אין לי ספק שבעניין הזה AfD מסוכנת, כי היא תהרוס את הלכידות הזו. אחרי ארה"ב, גרמניה היא השותפה הטובה ביותר של מדינת ישראל, אבל זה לא יישאר ככה אם מפלגת AfD תשלוט. הם אוהבים את ישראל כי זה מקל שבו הם יכולים לחבוט בשמאל. הם תמיד יוכלו להגיד שצריך לתמוך בישראל - אבל זה לא באמת מעניין אותם, זה רק משרת את הנרטיב שלהם.
"אנחנו במלחמה גלובלית, והם ממש לא בצד של ישראל או בצד שתומך בישראל. להפך, הם נוטים לצד שמתנגד לישראל ושתומך באויבי ישראל. כשהאינטרס שלהם יהיה לעמוד לצד אויבי ישראל, נוכח הניסיון שלהם למחוק את העבר של גרמניה ולנתק את הקשר המיוחד בין המדינות - הם יבחרו בצד השני וינטשו את ישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו