זה היה השבוע שבו הבין בן גביר שכוחו אבד לו

השר לביטחון לאומי רתם את הגופים שתחת משרדו למאבק על התקציב, אף שידע שהוא יובס בקרב • החלטת בג"ץ, המונעת את יכולתו להתערב בחקירות משטרה, משגרת מסר גם למפכ"ל: המשטרה והשרים אינם מעל החוק • עתה מותר לדרוש ממנו ליישם סוף סוף את המדיניות שהבטיח לציבור

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (ארכיון) , אורן בן חקון
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

זה לא היה השבוע של בן גביר. או יותר נכון - זה היה השבוע שבו השר לבטחון לאומי הבין, לראשונה מאז כינונה של הממשלה, את מגבלות הכוח שלו. הוא רתם את הגופים שתחת משרדו - המשטרה, השב״ס, והכבאות - למאבק על התקציב, אף שידע שהוא יובס בקרב ויצא ממנו מושפל.

הוא לא היסס להוציא את ראש הממשלה מבית החולים, ואם היה צריך - כנראה היה גורר אותו במו ידיו אל הכנסת; הוא שם קצוץ על מנהגי האבלות, כשגרם לח״כ בועז ביסמוט אל הכנסת בעודו יושב שבעה על מות אימו; הוא זכה לקיתונות של ביקורת חריפה משמאל ומימין - ואיך שהוא הדבר הכי נורא מבחינתו זה שחשבון הטוויטר שלו נכנס לפתע למינוס של לייקים. זה היה השבוע שבן גביר הבין שהוא לבד. שכוחו אבד לו.

אם היה צריך - בן גביר היה גורר אותו במו ידיו אל הכנסת. נתניהו בהצבעה על התקציב, צילום: אורן בן חקון

בן גביר אמנם לא שירת בצה״ל, אבל הוא יודע לקרוא מפות. בשיקולים בין סובלנות, חמלה ורגישות - בן גביר רואה רק את בן גביר, והעיניים שלו רואות מנדטים שפזורים במטה הארצי, בתחנות המשטרה, בבתי הסוהר ובתחנות הכיבוי. איזה שוטר, סוהר או כבאי לא יצביע למי שהיה מוכן להתאבד עבור העלאת שכרם?

החלטת תשעת שופטי בג״ץ, אף כי התקבלה ברוב דחוק, היא ניצחון של השכל הישר, וקביעה שהנורמה ששררה עד כה תימשך. את התחושה ואנחת הרווחה בצמרת המשטרה ובאגף החקירות והמודיעין יכול לתאר הביטוי ההומוריסטי ״מלאכתם של צדיקים נעשית בידי אחרים״. עצמאות המשטרה חשובה למשטר דמוקרטי ולאזרחי המדינה יותר מכל פוליטיקאי.

על כן, החלטת שופטי בג״ץ משגרת מסר גם למפכ״ל המשטרה, רב ניצב דני לוי: המשטרה אינה מעל החוק - כמו ששום שר אינו מעל החוק. חקירת מח"ש בחשד לאי טיפול בפשיעה לאומנית יהודית ביו"ש, בה מעורבים שני מקורביו של בן גביר, כמו גם החקירה בלהב 433 נגד המשרד לבטחון לאומי וכמה מעובדיו על מתן הרשיונות לכלי ירייה - שתי החקירות מוכיחות מה יכול היה לקרות אילו ניתנה בידיו של השר להתערב בהן.

סמכות להתערב בחקירות - סכנה ממשית שקצינים יחקרו את מי שהשר רוצה עבור קידום. השר בן גביר והמפכ"ל לוי, צילום: אורן בן חקון

בן גביר נוהג להתגאות בכל במה בקידומם של קציני משטרה שמקיימים את מדיניותו, וצריך להיות נאיבי כדי להאמין שלו הייתה ניתנת בידיו סמכות להתערב בחקירות - הדבר לא היה מחלחל בסוף גם לחקירות של שחיתות שלטונית, העדפות חקירה והעמדה לדין. מדיניות שהייתה מובילה לא רק לפגיעה בזכויות אדם, אלא לסכנה ממשית שקציני משטרה היו חוקרים את מי שהשר רוצה - בתמורה לקידום.

למשטרה מצוקות רבות. כבר שנתיים שבן גביר בתפקידו, ועיקר תשומת ליבו ניתנת לציוצים בטוויטר, למתקפות על בכירי מערכת אכיפת החוק וכל מי שלא חושב כמותו. עתה, משבג״ץ מנע ממנו להתערב בחקירות ובתחילתה של השנה השלישית לכהונתו, מותר לדרוש ממנו ליישם סוף סוף את המדיניות שהבטיח לציבור: ״ביצור המשילות, החוק והסדר בכלל שטחה של המדינה, מול כל הפסיפס החברתי הרחב שמרכיב אותה, ובשורה של נושאים כמו הטיפול בפשיעה ואלימות, הפרות סדר, פשיעה חקלאית ואכיפת מקרקעין״.

אחרי הכול, מדיניות צריך לקיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר