חוק שעבר השבוע בכנסת בקריאה טרומית הפתיע רבים. סיעת עוצמה יהודית באמצעות יו״ר הוועדה לביטחון לאומי, חה״כ צביקה פוגל העבירה תיקון לחוק המשטרה שיאפשר האזנות סתר וגרמה לתהייה "דווקא הימין מעביר חוק שמאפשר למשטרה להיכנס לטלפונים?"
עו"ד דוד בבלי, יועץ החקיקה של השר בן גביר, שניסח את התיקון לחוק ופועל לחקיקתו מסביר בשיחה עם ישראל את מטרת החוק: יש מקרי רצח רבים במגזר הערבי, והמשטרה כבר שנתיים אומרת שהיא צריכה את היכולת הזו שנשללה ממנה, על מנת להצליח במאבק בפשיעה. החוק הזה הוא חוק קריטי למשטרה, בלעדיה אין לה עיניים ואוזניים בפעילות של ארגוני הפשיעה ואין לה סיכוי להצליח לחשוף התארגנות פלילית שמבוצעת דרך הטלפון.
יש טענות על כך שהחוק הזה הוא אנטי דמוקרטי והמשטרה תוכל לעשות ככה העולה על רוחה?
"מי שאומר את השטויות הללו, אין לו מושג מה יש בחוק. חוק האזנת סתר הוא חוק ישן, שלא אנחנו המצאנו, שמעגן את הסמכות של גורמי אכיפת החוק לבצע האזנת סתר לאזרח שחשוד בעבירת פשע. האזנה מתבצעת רק לאחר קבלת אישור של נשיא בית משפט מחוזי או סגנו. האם עד כה ישראל לא הייתה דמוקרטיה בגלל חוק האזנות סתר הישן?".
לפני כשנתיים התפוצצה פרשת ״פגסוס״, מה ההבדל בינה לבין ״חוק הרוגלות״?
מהמידע שכבר פורסם ואין עליו מחלוקת, לאחר אישור הייעוץ המשפטי לממשלה, משטרת ישראל עשתה שימוש ברוגלות לצורך האזנת סתר, סמכות שכאמור יש לה על פי חוק , אך מסיבות כאלה ואחרות, לעיתים, לצד האזנת הסתר, בוצע פעולה של משיכת מידע אגור שקיים בטלפון, פעולה שמכונה ״חיפוש סמוי״, סמכות שאינה קיימת בדין הישראלי.
עו"ד בבלי הוסיף ואמר כי "עם כניסת השר לביטחון לאומי לתפקידו עמדו לנגד עיניו 2 עקרונות מרכזיים בנושא: משטרת ישראל חייבת כלים טכנולוגיים אפקטיביים כדי להילחם מול הפשיעה המתוחכמת, שמנוהלת ברובה באמצעות המחשבים או הטלפונים, אך לצד זאת חייבים מנגנוני פיקוח ובקרה אפקטיביים שיבטיחו שלא ניתן יהיה לחרוג חלילה מהמוצר על פי דין, וגם סנקציה פלילית חריפה לאיש אכיפה שהפר את החוק.
כל אזרח נורמטיבי מצפה שמשטרת ישראל תוכל לנטר הודעה של ראש ארגון פשיעה לחייליו ״חסלו את פלוני״, על מנת שתוכל לסכל את החיסו*ל, מצד שני כל אזרח נורמטיבי לא מצפה שניתן יהיה לחדור לפרטיותו סתם ככה.
על כן, בשלב הראשון משטרת ישראל השקיעה עשרות מיליוני שקלים כדי לוודא שמבחינה טכנולוגית לא ניתן יהיה לחרוג ממה שהחוק (ובהמשך צו שופט) מתיר לה.
רק לאחר שהפעולה החשובה הזו בוצעה, השר בן גביר תמך בקידום תיקון לחוק האזנת סתר שיבהיר שאומנם יש סמכות לבצע האזנת סתר גם באמצעות רוגלה, ולא רק באמצעות השתלת מיקרופונים בבית כפי שהדין מתיר במפורש היום, אך בד בבד לקבוע במפורש את המותר והאסור, לקבוע פיקוח אפקטיבי ובעיקר לקבוע עבירה עונשית חמורה על כל הפרה".
"אנחנו רק בתחילת הליך החקיקה", אומר עו״ד דוד בבלי, "ויש בפנינו עוד דרך ארוכה בוועדה לביטחון לאומי . אבל כבר כעת אני יכול להבטיח חה״כ צביקה פוגל שמבין היטב את הצרכים של משטרת ישראל, אך גם את הצורך בהגנה על הזכויות של כל אזרח ואזרח, יידאג להטמיע את שני העקרונות המרכזיים של השר לביטחון לאומי כפי שפעל עד כה בעשרות חוקים חשובים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו