הרב שי פירון בפודקסט "בשביל ישראל". צילום: .

שר החינוך לשעבר לצעירים החרדים: "הבית בוער, איפה אתם?"

הרב שי פירון, נשיא ''פנימה'', בראיון לפודקאסט "בשביל ישראל" • קורא להקמת מרכז פוליטי חדש המבוסס על אידיאולוגיה ולא על "בייסולוגיה" • מציע לכל 120 חברי הכנסת "ללכת הביתה" ויש לו גם מסר ברור למשתמטים מצה''ל: "כשהבית בוער לא מתקשרים לסוכנות הביטוח אלא מכבים את השריפה''

[object Object]

שר החינוך לשעבר, הרב שי פירון, המכהן כיום כנשיא "פנימה - פתרונות ישראליים" וכנשיא מכללת IPC, שוחח עם עידן טנדלר בפודקאסט "בשביל ישראל" על חינוך, יהדות וטבח 7 באוקטובר.

הרב שי פירון בפודקאסט "בשביל ישראל" עם עידן טנדלר

"אחרי שבת שמחת תורה קיבלתי החלטה שאני לא מפרשן את המציאות אלא מתמסר להווה. יש אנשים שכבר הוציאו ספרים על מה שקרה ומה שקורה עכשיו, אבל אני לא שם כי אני לא מבין עוד מה קרה ולאן האירוע הזה הולך", אמר הרב פירון.

הוא הוסיף כי "לדעתי במצב הנוכחי מי שמביאים ישר פתרונות הם אנשים שלחוצים ומיואשים מהמצב. לדעתי דווקא מי שעוד לא נתנו פתרונות הם אנשים אופטימיים שיודעים לבדוק, לתעדף, לחקור את מה שקרה לנו".

אכזבה עמוקה מהעולם הליברלי

בהתייחסו למערכת הפוליטית, כלל הרב פירון גם את עצמו בביקורת וקבע כי על כל הפוליטיקאים הנוכחיים לפנות את מקומם. "כתבתי טור בעיתון וכתבתי בו שהפוליטיקאים בישראל עדיין עוסקים או בלהפיל את הממשלה או בלמנוע את ההפלה שלה. הם עדיין עוסקים בשרידות שלהם ולא בשרידות של המדינה. הם עדיין פונים רק אל הבייס שלהם ולכן כל 120 חברי הכנסת צריכים ללכת כעת הביתה כי הם לא הצליחו לפעול ולקדם את המדינה".

בשיחה הכנה, שיתף פירון בחוויותיו האישיות מתקופת כהונתו כשר החינוך. "כשנכנסתי לחדר הממשלה בכיתי מהתרגשות ממש, אני נכד לסבתא וסבא ניצולי שואה והגעתי להיות שר במדינה יהודית. לצערי אחרי שנתיים כשעזבתי את התפקיד ניסיתי לחשוב על ויכוח מהותי בחדר הממשלה, משהו עקרוני שהסעיר את החדר באחת הישיבות. לצערי לא זכרתי כלום".

בהתייחסו לאירועי 7 באוקטובר, הודה פירון בשינוי שחל בהשקפת עולמו: "אחרי מה שקרה היה אצלי שינוי סביב השאלה האם נוכל לחיות בשלום עם רצועת עזה, כמו כן הייתה לי אכזבה גדולה מאוד מגורמים ליברליים בעולם. פה נאנסו נשים, נשרפו ילדים וזקנים עונו עד שנרצחו, אבל הארגונים בעולם הגיבו בצורה שלפיה מי שנפגע מארגון חמאס הוא פחות חשוב מאישה שנאנסה במצבים אחרים".

בנוגע לסוגיית גיוס החרדים, הביע פירון ביקורת נוקבת. "השאלה שלי היא פשוטה - איך אתם לא באים להיות חלק? כשהבית בוער לא מתקשרים לסוכנות הביטוח אלא מכבים את השריפה. יש משפחות שכולות, עשרות אלפים שפונו מבתיהם, עסקים מתמוטטים, ואיך אתם לא מתייחסים לזה בכלל?"

אנוסים בחברה החרדית

לדבריו, הבעיה נעוצה בעיקר בהנהגה החרדית ולא בציבור עצמו. "יש היום בחברה החרדית כמות עצומה של אנוסים שמזכירה את כמות האנוסים אחרי גירוש ספרד. האנשים האלו היו רוצים להתגייס אבל הם פוחדים מהסנקציות".

בהתייחסו לתפקיד הציונות הדתית, הדגיש פירון את חשיבות שילוב היהדות במדינה המודרנית. "התפקיד שלנו כציונים דתיים הוא להראות בענווה איך היהדות לא סותרת את המדינה ואת השירות הצבאי, העבודה בהייטק ובדברים אחרים".

בית הספר המסורתי מת

בנושא מערכת החינוך, הציע פירון רפורמה מקיפה: "בית הספר המסורתי מת ולא מתאים למציאות היום של ילד שגולש ברשת ומשתוקק ליצור בעצמו דברים. צריך היום ללמד אחרת לחלוטין, ולכן גם כל המאבק על שכר המורים והתוספות שניתנות עקב ותק בכלל לא רלוונטי".

לסיום, חשף פירון את עבודתו על פירוש חדש לתורה, המציע גישה שונה ללימוד. השר לשעבר סיפר על הספר החדש שכתב, שבו במקום לפרק את הפסוקים לגורמים, הוא מתמקד בנושאים ותכנים ערכיים לאורך החומשים.

למרות האתגרים הרבים, נותר פירון אופטימי: "מה שמשאיר אותי אופטימי זה הנכדים שלי והאמונה שהיהדות והסיפור שלה גדולים יותר מהכל ויקדמו אותנו הלאה".

תמלל וערך: אסף גולן

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו