נציגי הצבא למשרד הפנים: "לא ערוכים לקיים את הבחירות המקומיות"

נציגי צה"ל נפגשו עם נציגי משרד הפנים במטרה להיערך לבחירות המקומיות • בין היתר יש קושי בהיערכות לקלפיות ומחסור באנשי אבטחה • ספק אם צה"ל יצליחו לקיים מערך שיאפשר את טוהר הבחירות הנדרש תוך כדי המלחמה

הבחירות לרשויות המקומיות (ארכיון). צילום: גדעון מרקוביץ'

למרות הודעות שר הפנים על היערכות משותפת ומוסכמת עם הצבא לבחירות המקומיות, הפרטים מתבררים כשונים בתכלית. נציגי הצבא שהגיעו לפגישת היערכות במשרד הפנים הודיעו לאנשי המשרד: "אנחנו לא ערוכים לקיים את הבחירות, ישנם קשיים תפעוליים".

בישיבת היערכות שהתקיימה במשרד הפנים בשבוע שעבר בהשתתפות היועץ המשפטי יהודה זמרת והמפקח על הבחירות ריאן גאנם, הציגו נציגי הצבא את הבעיות בקיום הבחירות בזמן מלחמה. מהפרטים שהגיעו לידי "ישראל היום" עולה כי בפגישה שהסתיימה בפיצוץ נדרשים לא פחות מ־10,000 חיילים בסדיר כחברי ועדת קלפי ליום הבחירות, מספר שנראה דמיוני כשכוח האדם בצה"ל מתוח עד לקצה.

חוסר גם בחברות אבטחה

עוד עלה כי הצבא אומר שנדרשות 1,600 קלפיות נוספות על ה־800 שעליהן הוחלט תחילה, והצבא אמר שיידע להעמיד לטובת קיום הבחירות במועד שנקבע לסוף ינואר. נציגי הצבא אמרו לבסוף לאנשי המשרד כי "ישנם קשיים תפעוליים" והוסיפו כי הם לא ערוכים לקיים את הבחירות באופן שהוחלט תוך כדי מלחמה. חרף הודעתו ה"ערכית" של מפקד פיקוד העורף ולפיה נדרש להמשיך ולקיים שגרה בזמן מלחמה, נדמה כי אל מול ההחלטות הערכיות של הפקידות במשרד הפנים ישנם קשיים ממשיים של מלחמה שאיתם נדרש הצבא להתמודד.

אלה רק מקצת הקשיים שמעלים אנשים המעורים בארגון הבחירות ברשויות המקומיות בזמן המלחמה. בין היתר עלה כי יש קושי ממשי לגייס 14 אלף מאבטחים לקלפיות בגלל המצוקה בחברות האבטחה הפרטיות שאנשיהן מגויסים למילואים. עוד בעיה היא הצורך ביותר מ־8,000 שוטרים לאבטחת הקלפיות תוך כדי הפעילות של המשטרה במגוון זירות לאור הלחימה בצפון ובדרום.

"צה"ל נערך למשימה"

על מועד הבחירות הודיע שר הפנים ארבל לפני שבוע בהמלצת גורמי המקצוע במשרדו - 31 בינואר. אלא שרק בסוף השבוע האחרון אמרו שרי קבינט המלחמה ליועץ לביטחון לאומי בממשל ביידן שביקר בישראל כי המלחמה תימשך עוד חודש לפחות. כלומר, גם בהנחה שלא תיפתח חזית פעילה מצפון, ההיערכות לבחירות תהיה בזמן מלחמה בעצימות גבוהה בדרום, מה שלא יאפשר ל־300 אלף חיילים במילואים להיות שותפים באופן מלא ודמוקרטי. לאור הפרטים החדשים – ספק אם צה"ל וכוחות הביטחון יידעו לקיים מערך לוגיסטי שיאפשר את טוהר הבחירות הנדרש.

שר הפנים והבריאות משה ארבל, צילום: חיים גולדברג/פלאש90

משרד הפנים: "נוכל לאשר כי המפקח הארצי על הבחירות וצוותו נפגשו עם קצינת הבחירות הראשית של צה"ל והסגל הבכיר שלה. הישיבה הייתה עניינית להבטחת הליך הצבעה יעיל ובטוח לכלל המשרתים בצה"ל. המפקח הארצי שמח לשמוע את קצינת הבחירות הראשית מבהירה כי למרות האתגרים - צה"ל נערך לביצוע המשימה".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "המפקח הארצי על הבחירות וצוותו נפגשו עם קצינת הבחירות הראשית של צה"ל בנושא הבחירות הקרובות לרשויות. במהלך הפגישה, היא הדגישה כי למרות אתגרי התקופה צה"ל נערך לביצוע המשימה כנדרש, בצורה שתאפשר לכלל המשרתים בסדיר או במילואים להצביע".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר