נתונים מדאיגים: לפי דו"ח סקר עמדות שערכה עמותת אור ירוק, 48% מבני הנוער לא חושבים שרכיבה על אופניים חשמליים מסכנת חיים.
הסקר, שבוצע על ידי "קבוצות נוער אור ירוק לכבודו של שניאור חשין", נועד לבחון את עמדות בני הנוער בנושאים שונים הקשורים לבטיחות בדרכים. עולה ממנו תמונה עגומה על עמדות בני הנוער בנושאים המרכזיים הגורמים לתאונות קטלניות. הסקר נערך בקרב 1,669 בני נוער ברחבי הארץ, וממנו עולה כי בני נוער רבים לא מזהים את הסכנות שהכביש מציב בנושאים מרכזיים רבים כמו רכיבה על אופניים חשמליים, שימוש בטלפון הסלולרי בזמן נהיגה ועוד. יש לציין כי החל מ־1 בינואר 2019 יחויבו רוכבי אופניים חשמליים שאין ברשותם רישיון קודם לעבור מבחן תיאוריה, שבלעדיו הרכיבה תיאסר. המשמעות: מי שלא עבר את המבחן או שאין לו רישיון נהיגה, פקחים ושוטרים יוכלו אף להחרים לו את הכלי.
עוד עולה מהנתונים כי 30% מבני הנוער לא חושבים שרכיבה על אופניים ללא קסדה גם היא מעשה אשר מסכן אותם. 25% מהנשאלים לא חושבים שזה מסוכן להרכיב נוסע נוסף על אופניים חשמליים/רגילים ו־25% גם אינם חושבים שרכיבה תחת השפעת אלכוהול על אופניים חשמליים/רגילים מסוכנת.
17% אינם חושבים כי שימוש בטלפון הנייד במהלך נהיגה היא פעולה מסוכנת. 16% לא חושבים שנסיעה ללא חגורות בטיחות מסוכנת, ו־11% לא חושבים שנהיגה במהירות מופרזת עלולה לסכן את חייהם. 8% לא חושבים שנהיגה תחת השפעת אלכוהול מסוכנת.
29% מדווחים שאי מתן זכות קדימה להולכי רגל אינו מסוכן. 9% מדווחים כי חציית צומת באור אדום אינה מסוכנת.
22% לא מאמינים שיש להם יכולת להשפיע על הנהג, 16% חושבים שלא צריך להעיר לנהג במהלך הנהיגה ו־44% ירגישו יותר בנוח להעיר להוריהם מאשר לחבריהם.
"הגבירו את המודעות"
ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק אמר כי "נהגים צעירים מעורבים בשיעור גבוה יותר בתאונות דרכים קטלניות בהשוואה לחלקם במצבת הנהגים. הדרך לצמצום המעורבות הגבוהה שלהם בתאונות עוברת דרך הגברת המודעות וההסברה, ובמקביל הגברת האכיפה במקומות הבילוי".
בתוך כך, על פי נתוני עמותת אור ירוק, 2017 היתה אחת השנים הקשות לנהגים צעירים (24-17) בעשור האחרון - 50 נהגים צעירים נהרגו בתאונות דרכים, לעומת 42 נהגים צעירים שנהרגו ב־2016 - עלייה של כ־20%.
נער שמקבל דו"ח מפיקוח עירוניצילום: יהושע יוסף שלומי דיאז